Dostupni linkovi

Završeni izbori u Avganistanu


U Avganistanu su u 17 časova po lokalnom vremenu zatvorena birališta u prvom krugu predsedničkih izbora. Vlasti su saopštile da tokom glasanja nije bilo većih incidenata, ni napada talibana koji su pretili da će učiniti sve da poremete tok glasanja, uključujući i oružane napade.

Ipak, četiri birača su ranjena u eksploziji koja je odjeknula na jednom biralištu u provinciji Logar, u jugoistočnom Avganistanu, samo nekoliko sati posle početka predsedničkih izbora. "Bomba je eksplodirala u blizini biračkog mesta koje se nalazi u zgradi jedne škole i tom prilikom su ranjena četiri birača, od kojih se jedan nalazi u kritičnom stanju", izjavio je za Rojters Abdul Hamid, guverner distrikta Muhamed Aga u provinciji Logar.

Napad se dogodio uprkos tome što su vlasti su širom zemlje rasporedile 350.000 vojnika, zbog pretnji talibana da će sprečiti izbore."Postavili smo punktove da bismo obezbedili građane, kako bi mogli rasterećeno da glasaju”, rekao je u subotu ujutru policijski komandir Ata Muhamed.

Avganistan glasanje
Avganistan glasanje
Od subotnjih predsedničkih izbora u Avganistanu očekuje se da obezbede demokratski transfer političke vlasti, što bi bila prekretnica u istoriji te zemlje. Izveštači sa lica mesta su javljali da su u prestonici Kabulu, od otvaranja do zatvaranja biračkih mesta beležene gužve, kao i da su glasanje pratile jake mere bezbednosti.

"Došli smo da učestvujemo u političkom procesu koji će, uz božju pomoć, najzad stati na put korumpiranom sistemu. Građani žele da glasaju, a ja sam željan promena”, očekivanja su jednog od glasača u Kabulu, data agenciji Rojters.

Nedaleko od predsedničke palate, glasao je aktuelni predsednik Hamid Karzai. On je tom prilikom pozvao sve građane da izađu na birališta, rekavši da je to važno za budućnost zemlje. "Pozivam vas da glasate, uprkos kiši, hladnoći i neprijateljskim pretnjama. Doprinesite da Afganistan korača putem uspeha!”, rekao je Karzai

Očekuje se oštra trka između tri od osam kandiata, koji bi na mestu predsednika trebalo da zameni Hamida Karzaija. On je vladao 12 godina iscrpevši ustavne mogućnosti za učestvovanje u izbornoj trci, tako da bi novog šefa države trebalo tražiti među bivšim ministrom finansija Ašrafom Ganijem, ili dva bivša šefa diplomatije Abdulahom Abdulahom i Zalmaji Rasulom.

Dan uoči glasanja, u Afganistanu je ubijena fotoreporterka Asošijeted presa Anja Nidringhaus, dok je novinarka te agencije Keti Genon teško ranjena. Na njih je pucao policajac koji je u međuvremenu uhapšen. Anja Nidringhaus je treći strani izveštač koji je ubijen tokom avganistanske izborne kampanje. Fejim Demir je njen kolega sa kojim je radila na Kosovu, u Sarajevu, Albaniji i Iraku. "Delovalo mi je kao da je rođena u sarajevu. Želela je da pomogne na razne načine, ne samo profesionalno radeći svoj posao. Imala je svoju humanu stranu, želeći da čini dobra dela i pomažući ljudima, institucijama i bolnicama”, rekao je Demir.

Preliminarni rezultati glasanja očekuju se 24. aprila, a konačni 14. maja, šest nedelja posle izbora. Eventualni drugi krug planiran je za 28. maj.

XS
SM
MD
LG