Dostupni linkovi

Josipović u nedjelju u Banjaluci


Ivo Josipović u razgovoru sa građanima tokom posjeta Sarajevu, travanj 2010, Foto: Selma Boračić
Ivo Josipović u razgovoru sa građanima tokom posjeta Sarajevu, travanj 2010, Foto: Selma Boračić
Prve reakcije na neslužbene najave da će predsjednik Hrvatske Ivo Josipović posjetiti Banjaluku su pozitivne. Kako neslužbeno doznajemo, Josipoviću će domaćin biti banjalučki katolički biskup Franjo Komarica, a tijekom boravka u Banjaluci Josipović će se susresti i sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

„Hrvatski je interes da Bosna i Hercegovina bude stabilna i europski integrirana država, da se prognani Hrvati vraćaju u Bosnu i Hercegovinu, da se poboljša njihov položaj i da uživaju sva prava jednog od tri konstitutivna naroda“
, kaže za naš radio - pozdravljajući najavu Josipovićevog odlaska u Banjaluku - politički analitičar i ministar vanskih poslova u devedesetima Mate Granić:

Mate Granić
„S te strane, aktivna regionalna politika je jedini put, a bilo bi dobro i pametno voditi ne samo političke razgovore, nego i konkretne gospodarske razgovore, a pogotovo razgovore da se garantira opstojnost i povratak Hrvata i u Republici Srpskoj. Osim toga, Hrvatska ima interes i za dogradnju Daytonskog sporazuma. Ja čvrsto vjerujem da će hrvatska politika – i predsjednika Josipovića i premijerke Jadranke Kosor – biti usmjerena u ovom pravcu.“

Iako nam je u Uredu Predsjednika rečeno kako se program tek dogovara, i da je jedino što nam mogu reći to kako ide u posjet Hrvatima koji žive u tom dijelu Bosne i Hercegovine, neslužbeno doznajemo da su glavni sadržaji i glavni sugovornici već dogovoreni.

Zagrebački sveučilišni profesor i doživotni počasni predsjednik Hrvatske seljačke stranke Bosne i Hercegovine Marko Tadić također pozitivno ocjenjuje Josipovićev odlazak u Banjaluku:

„Mislim da je opravdano da predsjednik Josipović posjeti i taj dio Bosne i Hercegovine – Republiku Srpsku. Jako je dobro da je njegov domaćin biskup Komarica, što daje sasvim drugu dimenziju njegovoj posjeti, a mislim da nije loše ni da se razgovara s gospodinom Dodikom. Jer izbjegavanje razgovora ili ignoriranje postojanja Republike Srpske do sada nije vratilo nijednog Hrvata. Sigurno je da ovakva politika i ovakav pristup može više doprinijeti povratku Hrvata nego dosadašnja politika, i zato ja podržavam namjeru gospodina Josipovića da posjeti Republiku Srpsku, da se upozna sa problemima, da upozna gospodina Dodika sa stavovima Republike Hrvatske, a u isto vijeme da od biskupa Komarice čuje o najakutnijim problemima Hrvata u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj.“

Branko Caratan, Foto: Enis Zebić
Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Branko Caratan kaže za RSE da dojam koji pojedini političari žele ostaviti u javnost, pogotovo vlastitoj, nije nužno i stvarna slika o njima:

„Treba shvatiti da Dodik ima jednu retoriku koja je namijenjena prije svega domaćoj upotrebi, i da izbori uvijek nameću tu žestinu. Mislim da ni sam Dodik ne vjeruje da postoji mogućnost odvajanja Republike Srpske. Naravno, tu je i problem izbjeglih Hrvata i ekonomski problemi. Prema tome, ima dosta razloga zašto ne bi bilo loše da predsjednik Josipović tamo ode i razgovara. A sam modus posjeta koji je najavljen kao posjet Hrvatima koji žive na tom prostoru govori da tu postoji jedna diplomatska rezerva.“

Još nijedan hrvatski predsjednik nije bio u tom dijelu Bosne i Hercegovine. Pokojni premijer Ivica Račan posjetio je Banja Luku na početku svog mandata pred deset godina.
XS
SM
MD
LG