Subota, 07. maj/svibanj 2016, 02:29 CET

  Svijet

  Izbori u Italiji: Pat pozicija koalicije lijevog centra

  Pjer Luiđi Berzani na glasanju
  Pjer Luiđi Berzani na glasanju

  Pročitajte i ovo

  Italijanski parlamentarni izbori okončani su malom razlikom između lijevog i desnog centra, iako je Bersanijav Demokratski blok u blagoj prednosti, pat pozicija  bi mogla da dovede do zastoja u radu parlamenta. Evropske berze su u utorak odmah negativno reagovale, a pale su i cijene nafte.

  Novi problemi za EU i eurozonu iz Italije, neizvjestan ishod izbora i moguća blokada parlamenta, zemlje koja pod hitno mora provoditi antikrizne mjere. No, rezulat dvodnevnih izbora okončanih u ponedjeljak popodne, nakon  prebrojavanja skoro svih glasova, pokazao je da blok lijevog centra Piera Luigia Bersania ima minimalno vođstvo ispred koalicije  desnog centra bivšeg premijera Silvija Berlusconija u donjem domu, ali nema većinu u Senatu.

  Bersanijev blok dobio je 29,54 odsto glasova, a Berluskonijev 29,18 odsto glasova u Donjem domu. Za upravljanje zemljom neophodna je većina u oba doma. Protestni pokret humoriste Beppea Grilla pod imenom “Pet zvjezdica” osvojio je četvrtinu glasova, a blok aktuelnog premijera Maria Montija zauzeo je tek četvrto mjesto, sa oko 10 odsto glasova.

  Analitičari procjenjuje da je rezulat glasanja, koji ni jednoj koaliciji nije dao većinu za sastavljanje vlade pokazao sav bijes i nezadovoljstvo građana Italije. Ako ljevica zadrži većinu u Donjem domu parlamenta, ali  ne obezbijedi većinu u Gornjem domu u Senatu situcija bi se mogla biti kritična.

  U Senatu bi, prema  RAI, Berlusconijev blok trebao dobiti 112 mjesta, lijevi centar 105, a Grillo 64, dok bi Montiju pripalo samo 20 mjesta nakon neuspješne kampanje. Za većinu u Senatu potrebno je 158 mjesta.

  Sadašnja situcija parlament vodi u slijepu ulicu i prolongira muke Italije kojoj je očajnički potrebna nova i stabilna vlada da bi se suočila sa sve duboljom recesijom, nezaposlenošću i velikim javnim dugom.

  "Jasno je da je na pomolu veoma delikatna situacija", izjavio je Pier  Luigi Bersani.
  Analitičari pominju opciju novih izbora, no lider koalicije desnice bivši premijer Silvio Berlusconi tvrdi da vlada može da se formira.

  Berluskoni kaže da novi izbori ne bi riješili probleme pa je pozvao ostale lidere da se "žrtvuju", što je, navodi AP, jasan poziv za formiranje koalicione vlade.

  Neizvjestan  ishod ponovno budi strah ne samo u Italiji već i cijeloj EU od mogućnosti novog razdoblja nesigurnosti u trećoj ekonomiji eurozone.

  U utorak ujutro su na novu neizvjesnost negativno reagovale berze. Milanska  je pala  za 4,7 odsto  londonska 1,5% dok su tržišta akcijama u Franfurtu i Parizu pala za više od dva odsto. Prethodno su i berze u Aziji zbog ishoda talijanskih izbora zatvorene padom između jedan i dva odsto.
   
  Prvi je kretanjima berzi zabrinutost izrazio španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia Magrallo koji je, kako je rekao, “ekstremno zabrinut “zbog ovakvog ishoda  i mogućeg širenja reakcija na rezulatate izbora.

  Ovo je skok ka nigdje koji ne obećava nikakvo dobro nikome, ni Italiji ni Evropi” .
  S njim je saglasan i profesor monetarne  ekonomije Giuseppe Fonatana ocjenom da su Italijani poslali “hladnu poruku” i berzama i kreatorima politika.

  Cijene nafte takođe su pale.

  “Neizvjesni izbori u Italiji poslali su trnce širom globalnih tržišta izazivajući paniku da bi nedavno započeti oporavak eurozone mogao biti ugrožen”, navodi konsultantska kuća IG markets iz Singapura.

  Rezultati izbora pokrenuli su strahovanja da će preko potrebna štednja u Italiji biti blokirana zbog političke neizvjesnosti, navodi IG markets.

  Biljana Jovićević

  U novinarstvu je od 1998.godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Anonimni posjetilac
  26.02.2013 11:21
  Ako Italija i nakon svega sto im je Belrusconi napravio opet izabere ovog covjeka da im vlada onda nisu ni zasluzili nista drugo nego totalnu propast. Ovaj pajac u ulozi politicara ne samo da propagira pogresne moralne vrijednosti nego i koketira sa svim mogucim diktatorima, etno- i klero-fasistima diljem Europe. Ovakva osoba na polozaju opasnost je i za Italiju i za europske vriednosti u cjelini i nejasno je kako je Italija tako brzo zaboravila gdje ju je vec jedanput odveo Mussolini.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.