Dostupni linkovi

Istražitelj: Većina masovnih grobnica skrivana i prekopavana


Dean Manning tokom svjedočenja
Dean Manning tokom svjedočenja
Suđenje Mladiću: Istražitelj: većina masovnih grobnica skrivana i prekopavana

Na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću tužiteljstvo je nastavilo ispitivati istražitelje srebreničkih ubojstava, kako bi se prikazao tijek slaganja mozaika na temelju kojeg je podignuta optužnica za genocid.
Nakon što je doktor Thomas Parsons opisao istragu Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) koja je do sada identificirala preko 7000 jedinstvenih DNA profila žrtava, haški istražitelj Din Mening (Dean Manning) opisao je njihovo iskopavanje iz više masovnih grobnica.

Policijski istražitelj iz Australije je sucima prikazao kako je kao vođa tima istrage masovnih grobnica napravio mapu u kojoj je povezao njihove lokacije s naknadnim izvještajima međunarodnih patologa, forenzičara, arheologa i antropologa. Pri tom je prikazano i niz fotografija, na kojima je Mening pojašnjavao pronalazak masovnih stratišta.

Karta s pronađenim lokacijama masovnih grobnica
Karta s pronađenim lokacijama masovnih grobnica
„To su dvije sekundarne grobnice, Hadžići 5 i Hadžići 4. Te masovne grobnice su iskopane, natrpane tijelima i zatvorene, a buldožeri su prešli preko ove površine i kompletno izravnali zemlju. Tako da je to izgledalo kao neko ravno polje na kojem je nešto kopano“, opisivao je fotografije Mening koji se bavio istraživanjem masovnih grobnica za potrebe Haškog suda (ICTY) do 2004.godine, a naknadno je i svjedočio na nekoliko suđenja. Poput bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću i bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Obrana generala Mladića je više puta ustvrdila da su u masovnim grobnicama pronađena tijela stradalih i prije zauzimanja Srebrenice, kao i vojnika ubijenih u borbama. No istražitelj Mening je u svom izvještaju o istrazi masovnih grobnica istaknuo - kako je najveći dio njih prekopavan i premještan, kako bi se što bolje sakrili tragovi egzekucija.

Od 43 pronađene grobnice, neke su otkrivene prema izjavama preživjelih, a neke pomoću satelitskih snimaka.

„Sve masovne grobnice su po pravilu bile u zabačenim oblastima. Pogotovo sekundarne masovne grobnice bile su u oblastima od kud je cjelokupno stanovništvo protjerano i svi domovi uništeni. Dakle bile su na zabačenim lokacijama i nije bilo nikakvog traga ili znaka da su se tu zapravo nalazile masovne grobnice. Većinu je bilo vrlo teško naći, čak i uz ove (satelitske) snimke koje su nam ukazivale gdje bi ih mogli naći“, pojašnjavao je nalaze istrage Mening, opisujući okolnosti pronalaska primarnim masovnim grobnicama kao i sekundarnim u koja su tijela naknadno ukopavana, kako bi se što bolje prikrila ubojstva.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:26 0:00
Direktan link

„Ono što smo mi utvrdili je da su oni zarobljeni i pogubljeni“, naveo je pri tom Mening govoreći o rezultatima sveukupnih nalaza svih istraga, odbacujući teze obrane – kako su u grobnice ubacivane i žrtve sukoba.

Tijekom unakrsnog ispitivanja branitelj Dejan Ivetić je počeo ispitivati Meninga o njegovoj izobrazbi i obuci, kako bi pokušao dovesti u pitanje njegovu vjerodostojnost, prikazujući da je bio neiskusan za istragu iskapanja masovnih grobnica, kao i naklonjen haškom tužiteljstvu kao njegov suradnik. Unakrsno ispitivanje istražitelja će se nastaviti u četvrtak.

Nakon toga suđenje generalu Mladiću za srebrenički genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastaviti će se još nekim iskazima u vezi istrage najmasovnijeg zločina u Europi nakon 2.svjetskog rata.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG