Dostupni linkovi

Istražitelj na suđenju Mladiću: Granata na Markale doletjela s položaja VRS


Mirza Sabljica na suđenju Ratku Mladiću
Mirza Sabljica na suđenju Ratku Mladiću
Upravo na dan obilježavanja tragedije na sarajevskoj tržnici Markale 1994.godine, na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću s iskazom je započeo Mirza Sabljica, forenzički balističar koji je istraživao eksploziju.

Pod zaštitnim mjerama skrivenog lika Sabljica je kao svjedok tužiteljstva opisao metodologiju istraživanja incidenta, pomoću koje je zaključio – da je minobacački projektil - doletio iz smjera sjever - sjeveroistok, odnosno s područja pod kontrolom Vojske bosanskih Srba. Granata je pri tom ubila 66, a ranila preko 140 ljudi.

Policijski istražitelj Sabljica sucima je opisao kako je utvrdio smjer ispaljenja granate kalibra 120 milimetara na Markale, istražujući između ostalog i položaj traga šrapnela na asfaltu, odnosno zloglasne ruže.

„To je svojstveno projektilima ispaljenim iz minobacača. Znači iz neolučenih cijeva koji ostavljaju takav karakterističan trag – poznat kao ruža“, naveo je svjedok.

Na mjesto eksplozije na sarajevskoj tržnici koja je bila prepuna građana, Sabljica je stigao ubrzo, vidjevši brojne tragove tragedije. Tužiteljstvo je pustilo snimku Markala neposredno nakon napada, pri čemu je svjedok prepoznao mjesto kratera i oznake koje je na njega osobno postavio.

„Vide se dijelom tragovi rasprskavanja gelera, krv, tkivo...I ova tri štapa koji prikazuju metodu (utvrđivanja). Dva su krakovi ugla i ovaj bijeli je otprilike cetralna os, koja bi trebala da se poklapa sa smjerom ispaljivanja granate“, opisao je prikazanu snimku.

(VIDEO: Opsada Sarajeva - Masakr na Markalama)
Opsada Sarajeva - masakr na Markalama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Osim Marakala, Sabljica je istražio od 1993.godine do kraja rata još oko 100 minobacačkih incidenata, poput napada na djecu koja su se sanjkala na Alipašinom Polju i granatiranja ljudi na stadionu na Dobrinji.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:12:46 0:00
Direktan link

Uz to, forenzički balističar je istražio oko 60 snajperskih napada na građane koji su često dolazili s područja Grbavice, područja također pod kontrolom Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a.

„Svi naši nalazi su pokazivali da je to regija s koje su dolazili snajperski hic, na tramvaje, vozila, pješake....“, prisjetio se svjedok dodavši su nakon sukoba istražitelji pronašli više snajperskih položaja na Grbavici, što je također jedna od potvrda ispravnosti nalaza njihovih istraga.

Tijekom unakrsnog ispitivanja istražitelja Sabljice Mladićeva obrana je osporavala odgovornost za namjerno gađanje Sarajlija, pokušajući prikazati kako su nalazi istraga pogrešni i pristrani.

To je ustvrdio i bivši Mladićev politički šef u ratno vrijeme Radovan Karadžića kada je Sabljica 2010. godine svjedočio na njegovom suđenju, u kojem se suočava s istim optužbama (dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnim promatrača za taoce).

Karadžić je tijekom suđenja više puta optuživao sarajevske istražitelje - da su sudjelovali u „namještanju“ istraga, među ostalim i prve veće eksplozije na Markalama 1994. godine. Pri tom je tvrdio da je masakr lažan i isceniran od sarajevskih vlasti kako bi se izazvala reakcija međunarodne zajednice.

(VIDEO: Karadžić na suđenju objašnjava svoju tezu o namještanju masakra)

Istražitelj Sabljica s iskazom će nastaviti u srijedu.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG