Dostupni linkovi

Istraga: Zašto je žandarmerija pretukla Andreja Vučića


Parada ponosa 2014.
Parada ponosa 2014.

"Zašto je žandarmerija pretukla Andreja Vučića", glavno je pitanje kojim se intenzivno bave nadležni organi, mediji i javnost u Srbiji. Posle incidenta u kom je prebijen premijerov brat još jednom su u prvi plan izbile sumnje da pripadnici te jedinice MUP-a, čiji su pojedinci poslednjih godina činili teška krivična dela, na službenim zadacima prekoračuju ovlašćenja.

Šta se dogodilo na uglu ulica Birčaninove i Svetozara Markovića, tokom održavanja Parade ponosa u Beogradu, kada su pripadnici niškog odreda Žandarmerije prebili Andreja Vučića, dvojicu vojnih specijalaca iz njegove pratnje i Predraga Malog, brata gradonačelnika Beograda, istražuju policija, Vojnobezbednosna agencija i pravosuđe.

Bogoljub Milosavljević, profesor bezbednosti na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, smatra da bi celovitu sliku zbivanja mogla da pruži temeljna istraga, ali i novi snimak incidenta koji se pominje.

„Žandarmerija je imala zadatak da spreči prolazak bilo koga. Moguće je da je došlo do nekog neugodnog razgovora, mi to ne znamo ali bi se moglo saznati, pa da su onda žandarmi odlučili da reaguju primenom sile. Dakle batinama, što svakako nije primereno. Pretpostavljam da pretnja kordonu od te trojice, četvorice ljudi nije bila toliko velika da je zahtevala odgovor silom.“

MUP je saopštio da će istraga o tom događaju biti završena naredne nedelje i da će tada zvanično biti poznati svi detalji. Utvrđeno je da su ih tukli pripadnici odreda žandarmerije iz Niša i najavljena je njihova suspenzija.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da nije bilo povoda za brutalno postupanje žandarma.

„Imamo snimak na kom se vidi da su dali legitimacije. Legitimisali su se i svi očevici su već potvrdili da su to nedvosmisleno videli.“

Prethodno je jedan beogradski list, pozivajući se na izjave stanara okolnih zgrada, naveo da je razlog intervencije bio to što su Andrej Vučić i ostali koji su bili sa njim odbili da se legitimišu žandarmeriji koja je kordonima obezbeđivala rejon Slavije tokom Parade.

Tim povodom saopštenjem za javnost oglasio se Andrej Vučić demantujući da nije pokazao dokumenta na zahtev službenih lica.

“Nas četvorica išli smo ka stanu mojih roditelja i bili zaustavljeni od žandarmerije koja nas je uredno legitimisala. Mislim da problem i nastaje zbog naših legitimacija, a ne zbog toga što smo bilo kome bilo šta uradili ili nismo postupili po njihovom naređenju. Znam da meta notornih laži da se nismo legitimisali nisam bio ja, već moj brat. Bilo im je važno da našu porodicu stave na stub srama”.

Događaj je delimično zabeležila jedna beogradska televizija, pa se na snimku ne vidi početak incidenta i zbog čega su intervenisali pripadnici Žandarmerije već jedino brutalno prebijanje pendrecima Andreja Vučića i još dva ili tri muškarca, od kojih je jedan snimljen sa okrvavljenom glavom.

Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) zatražio je da se utvrde sve okolnosti koje su dovele do tog događaja i, kako se navodi u saopštenju medijima, preneo reči jednog od suspendovanih žandarma.

“Kada sam trebao da vas povedem u štrajk, ja sam vas poveo na Prajd smatrajući da je to moja obaveza prema Srbiji. Sada vidim da nam je Srbija okrenula leđa, vešto izmontirala snimak i predstavila nas kao krvoločna čudovišta. Zato kolege ja stojim pred vama i izvinjavam se svima zato što sam vas poveo u suspenziju ostavljajujći vaše porodice bez parčeta hleba”, navodi NPSS reči pripadnika žandarmerije.

Kako se sve odigralo možda će otkriti još jedan video snimak reakcije žandarmerije, za koji je premijer rekao da ga poseduju nadležne službe. Na tom video materijalu, kako prenosi štampa, vidi se kako žandarmi nasrću na civile koje su tukli i u obližnjem haustoru. Odred niške žandarmerije, čiji pripadnici su učestvovali u incidentu, ranije je bio pod istragom policije i unutrašnje kontrole zbog sumnji da su se pojedini žandarmi bavili reketiranjem, obezbeđivanjem kriminalaca i trgovinom drogom.

Bogoljub Milosavljević smatra da treba obratiti pažnju na istoriju postupanja žandarmerije.

“Postoji već čitav niz slučajeva u kojima je žandarmerija prema građanima pokazivala veću dozu sile od racionalne i stvarno potrebne. Ozbiljno je pitanje da li je uopšte Žandarmerija dovoljno obučena i prikladna jedinica da se pojavljuje u događajima kao što su javna okupljanja.”

Svojevremeno je po dolasku na dužnost komandant Žandarmerije Milenko Božović izneo podatak da je proteklih godina čak 400 od 2.900 pripadnika te jedinice primljeno bez selektivne obuke, koja podrazumeva bezbednosnu proveru i psihološke testove, i da u njoj rade i pojedinci koji imaju krivični dosije. U trenutku incidenta na marginama Parade u Beogradu Andrej Vučić bio je u pratnji dvojice naoružanih specijalaca elitne jedinice Vojske Srbije “Kobre”.

Bratislav Gašić
Bratislav Gašić

Bratislav Gašić, ministar odbrane, objasnio je kako se dogodilo da premijerov brat ima vojno obezbeđenje.

“To je obezbeđenje premijera Srbije koje je sa Andrejem pošlo do kuće premijerovih oca i majke. Ne kao obezbeđenje, nego kao pratnja. Da zbog situacije koja je u gradu bila takva kakva jeste prosto ne dođe do toga. A došlo je do toga.”

Posle incidenta iz Žandarmerije je stiglo izvinjenje premijeru i pretučenima, nakon čega je saopšteno da Andrej Vučić i pripadnici “Kobri” žandarme koji su ih tukli neće sudski goniti.

Bogoljub Milosavljević zaključuje da posle svega treba izvući pouke.

“Sada pojedini traže neke političke dimenzije ovog događaja ali je za građane najvažnije da se preduzme sve da žandarmerija ubuduće postupa mnogo odgovornije. Mora joj se ograničiti korišćenje sile i ne sme se dozvoliti da prekoračuje ovlašćenja.”

XS
SM
MD
LG