Petak, 06. maj/svibanj 2016, 18:53 CET

  Regija

  Istorijski sastanak Jahjage i Nikolića u Briselu: Otvorena knjiga dogovora

  Sastanak predsednika Kosova i Srbijei
  X
  06.02.2013
  Predsednici Kosova i Srbije Atifete Jahjaga i Tomislav Nikolić sastali su se po prvi put u Briselu, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Brisel, 6.2.2013.
  Dolazak predsednika Kosova i Srbije na sastanak u briselsko sedište Ketrin Ešton
  Amra Zejneli (Brisel), Ognjen Zorić i Miloš Teodorović (reakcije)

  U briselskom kabinetu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u sredu je održan istorijski prvi sastanak sastanak predsednika Kosova i Srbije Atifete Jahjage Tomislava Nikolića, čime su Priština i Beograd podigli dijalog na najviši nivo.

  Susret se odvijao iza zatvorenih vrata, nije bilo zajedničke konfrencije za štampu, a Nikolić je nakon sastanka novinarima izjavio da su zajedničke konstatacije sa sastanka - želja da se na Kosovu živi bolje, da Srbija bude u EU, da se iz prošlosti izađe u sadašnjost i budućnost.

  On je istakao da je pitanje statusa Kosova ipak ostaje najveća prepreka, dodajući ipak da je dobro što se razgovara.

  Predsednici Kosova i Srbije Atifete Jahjaga i Tomislav Nikolić sastali su se po prvi put u Briselu, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Brisel, 6.2.2013.Predsednici Kosova i Srbije Atifete Jahjaga i Tomislav Nikolić sastali su se po prvi put u Briselu, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Brisel, 6.2.2013.
  x
  Predsednici Kosova i Srbije Atifete Jahjaga i Tomislav Nikolić sastali su se po prvi put u Briselu, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Brisel, 6.2.2013.
  Predsednici Kosova i Srbije Atifete Jahjaga i Tomislav Nikolić sastali su se po prvi put u Briselu, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Brisel, 6.2.2013.
  “Za početak je dobro, za početak otvorili smo knjigu dogovora, koliko dugo će trajati…na kraju krajeva nije ni važno, bolje je da dugo razgovaramo, i nekad i nekako dođemo do rešenja, s tim što ukoliko pozicija Prištine ostane takva, nepromenjiva, da je to nezavisna država, koja istina ne prepoznaju UN, onda ćemo teško da se dogovormo. Jednostavno, bez Srbije nema nezavisnosti Kosova i Metohije, bez saglasnosti Srbije - dok postoje ovakve UN, onda ne znam zašto se ne bi dogovarali o nekakvom drugom rešenju koje bi omogućilo da se ne samo na teritoriji Srbije, već na celom Balkanu živi bolje nego do sad", kazao je Nikolić

  On je ipak dodao da ne postoji drugo rešenje izuzev dogovora, te da rezolucija Srbije nudi rešenje koje bi Kosovu omogućilo da se potpuno ostvari i razvije kao da je nezvisna država.

  U izjavi za srpske medije Nikolić je kazao da se u budućnosti jedan ovakav sastanak može ponoviti, ali ako se teme konkretizuju ili ukoliko se napravi nacrt sporazuma kojim bi se rešila neka pitanja.

  Izjava Tomislava Nikolića nakon susreta sa Atifete Jahjagom u Briselu
  Izjava Tomislava Nikolića nakon susreta sa Atifete Jahjagom u Briselui
  || 0:00:00
  ...    
   
  X

  Predsednica Kosova je konferenciji za medije izjavila da je sastanak sa predsednikom Srbije bio konstruktivan, na ravnopravnom nivou i da je tokom sastanka pružena podrška procesu dijaloga dve zemlje koji je u toku.

  Ona je dodala da dijalog ne samo nabolji način već i jedini put da se sva pitanja dve nezavisne države reše, kako bi se u potpunosti normalizovali odnosi Kosova i Srbije.

  "Današnji sastanak predstavlja normalan tok celog ovog procesa koji je bio na najvišem državnom nivou. Dogovorili smo se da se ovakvi sastanci nastave i u budućnosti i sva pitanja reše u sklopu procesa dijaloga, poštujući međusobnu ravnopravnost", rekla je Jahjaga.

  Jahjaga je istakla da je tokom susreta jasno stavila do znanja da je Kosovo nezavisna i suverena država sa potpunim teritorijalnim integritetom, te da je pitanje statusa Kosova okončano.

  Komentarišući Nikolićevu izjavu - da rezolucija Srbije nudi rešenje koje bi Kosovu omogućilo da se potpuno ostvari i razvije kao da je nezvisna država - predsednica Kosova je kazala da to ne predstavlja ništa novo.

  Atifete Jahjaga na konferenciji za novinare u BriseluAtifete Jahjaga na konferenciji za novinare u Briselu
  x
  Atifete Jahjaga na konferenciji za novinare u Briselu
  Atifete Jahjaga na konferenciji za novinare u Briselu
  “Ništa novo od Nikolića, ništa novo što se tiče promena koje su potrebne na putu evropskih integracija. Nažalost, predsednik Nikolić je ostao na starim radikalnim i nacionalističkim opcijama Srba koje su nanele štete ne samo našoj državi već celom regionu. Očekujem da srpski narod uživa u promenama i živi u duhu saradnje i dobrosudsedstva. Živimo u veku integracija, učlanjenja u EU, vremena hegemonizama i dominacija su okončana", poručila je Jahjaga.

  Visoka predstavnica Ešton ocenila je da je sastanak sa predsednicima Kosova i Srbije "protekao u otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi".

  "Razgovarali smo o dijalogu premijera Dačića i Tačija, u kojem posredujem. Dijalog je već rezultirao značajnim postignućima, zahvaljujući konstruktivnom angažmanu obe strane. Sada razgovaramo o pitanju severa Kosova i naredne sedmice biće ključne. I predsednik Nikolić i predsednica Jahjaga uverili su me u njihovu kontinuiranu podršku i predanost dijalogu i evropskim agendama", rekla je Ketrin Ešton.

  Ešton je, kako je navela, ponovila da postoji evropska perspektiva i za Srbiju i za Kosovo, te "ohrabrila obe strane da nastave s naporima potrebnim za dalji napredak prema Evropskoj uniji, na preporuke Saveta EU iz decembra 2012".

  Pre trilateralnog susreta, Ešton se odvojeno sastala prvo sa predsednikom Srbije, a potom sa predsednicom Kosova.

  Predsednica Kosova je pre susreta sa Eštonovom izjavila da ovaj sastanak predstavlja “otvaranje novog poglavlja dveju država na njihovom putu ka evropskim integracijama.”

  “Ovo je prvi susret koji se održava u okviru međudržavnih odnosa dve države, Kosova i Srbije, susreta na nivou predsednika, kao dve ravnppravne, suverene I nezavisne države”, navela je Jahjaga u obraćanju novinarima prije sastanka.

  Pre toga, predsednica Kosova se u Misiji SAD-a pri EU sastala sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom i Vilijamom Kenardom, ambasadorom SAD pri EU, kao i sa predsednikom Evropskog saveta, Hermanom van Rompuyem.

  (VIDEO: Susret Atifete Jahjaga sa Filipom Rikerom i Vilijamom Kenardom)
  Susret Atifete Jahjaga sa Filipom Rikerom i Vilijamom Kenardomi
  X
  06.02.2013
  Pre sastanaka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Briselu, predsednica Kosova Atifete Jahjaga se u Misiji SAD-a pri EU sastala sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom i ambasadorom SAD pri EU Vilijamom Kenardom. Brisel, 6.2.2013.

  Opozicija na Kosovu podeljena je u vezi sastanaka – dok jedni smatraju da on može doprineti normalizaciji odnosa, drugi su ubeđeni da tako nešto ide samo u korist Srbije. I u Srbiji je izraženo nezadovoljstvo povodom sastanaka kojeg su radikali ocenili protivustavnim.

  Zadovoljiti sve političke opcije

  Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin smatra da je vreme da, nakon dva premijera, i oba predsednika daju svoj doprinos stvaranju prave atmosfere i omoguće da se implementiraju do sada postignuti dogovori.

  „Mi bi svakako voleli da se to desilo odavno jer je to u mnogo čemu rasteretilo odnose između Beograda i Prištine i po mom dubokom uverenju ne bi bilo problema koji su rezultirali u tome da predsednik za vreme praznika nije mogao posetiti Kosovo. Ali, šta je bilo, bilo je. Mislim da sada najprije treba pohvaliti da je do tog susreta došlo i da će to svakako ojačati međusobno poverenje na obe strane što je posebno važno u ovim danima kada su u Srbiji neke druge komplikacije koje treba prevazići i pokazati da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu sa Kosovom i da će napraviti sve što je u njezinoj moći da se izbori za datum.“

  Kacin ne smatra da je ovo prelomna tačka za predsednika Srbije zbog loših odnosa u regiji, ali se nada da će doprineti relaksaciji odnosa na prvom mestu sa Hrvatskom.

  "Predsednik Nikolić je imao dosta kontroverznih izjava, bio je u raznim posetama u svim mogućim i nemogućim zemljama, ali mislim da je ipak dobro da je došlo do tog susreta jer će to biti i prava poruka za Zagreb da bi konačno došlo i do njegove posjete Hrvatskoj."

  Na pitanje da li EU očekuje da premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači stave potpis na nekakav dokumet koji bi bio garant te normalizacije odnosa is vega što se dogovore tokom rundi dijaloga, Kacin odgovara:

  "Ja ne bih istrčavao sa izjavama takvog tipa. Došlo je do četiri sastanka u kojima je iz sastanka u sastanak raslo međusobno poverenje i međusobno poštovanje. Koliko daleko i koliko brzo mogu stići to znaju njih dvojica najbolje i to bih rekao da može procijeniti i Ketrin Ešton. Ona je posvećena tome da ubrza taj ritam, tu dinamiku i da, u što je moguće kraćem vremenu, dođe do većih rezultata. Dokle će stići, to ne znam ali mogu kao izvestilac za Srbiju javno reći da bi ja želeo da na tom putu stignu što brže što dalje."

  Florijan BiberFlorijan Biber
  x
  Florijan Biber
  Florijan Biber
  Ocene koje je predsednik Srbije Tomislav Nikolić izneo nakon što se sastao sa kosovskom koleginicom Atifete Jahjagom su izraz njegovog nastojanja da zadovolji sve političke opcije, kako one u Srbiji tako i u međunarodnoj zajednici. Takvu ocenu izneo je u izjavi za RSE nakon susreta Jahjaga – Nikolić u Briselu profesor Univerziteta u Gracu, poznavalac balkanskih prilika, Florijan Biber.

  „Od Nikolića se nije ni moglo očekivati da bude fleksibilniji“, kaže Biber.

  „Naravno bio bi jak signal da je on posle sastanka bio optimističniji. Ali ne smemo zaboraviti da se zvanični sastanak predsednika Kosova i Srbije još ni jednom nije dogodio. Boris Tadić se na to nije odlučio. Već samo po sebi održavanje sastanaka je simbolično jako značajno, sve i da neke izjave ne zvuče ohrabrujuće", smatra Biber.

  Osvrćući se na Niklićevu izjavu da ima poverenja u Vladu Srbije i pregovarački proces koji vodi premijer Ivica Dačić (uprkos okolnostima u kojima se trenutno nalazi zbog povezivanja sa „aferom Šarić“), a da istovremeno izražava zebnju u budućnost dijaloga ukoliko bi obe strane nepopustljivo ostale na svojim pozicijama, Biber navodi da to samo zvuči paradoksalno. 

  Nikolić ide tako daleko da napominje da bi se u tom slučaju pregovarački pretvorio u nešto slično odnosima Severne i Južne Koreje, koje neprekidno pregovaraju ali bez efekta. Komentarišući takve stvave Biber objašnjava da postoji više različitih publka kojima se Nikolić obraća:

  „Jedna je u Srbiji i jako je negativno nastrojena prema pregovorima sa Kosovom. Druga je međunarodna publika. Takođe ima i one kojih nije mali broj u Srbiji koji žele pragmatičnu politiku. Sa takvim izjavama on očigledno pokušava da zadovolji sve strane. Znači sastanak sa Jahjagom je jak signal za međunarodnu zajednicu, ocena da nije optimista je signal za nacionalističke struje u Srbiji koje velikim delom čine njegovo glasačko telo. S druge strane da je rekao da nema poverenje u Vladu zašto bi onda pregovori uopšte i bili vođeni. On ima toliko lopti u vazduhu da očigledno mora da igra sa svima, očigledno pokušava da zadovolji sve.“
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Radoslav Grad: Palanka
  08.02.2013 10:45
  Kako je javnost u Srbiji obaveštena, Predsednik Nikolić je otišao u Brisel da i lično kaže Štrumfeti, pardon Atifeti, gde je mesto Kosovu i Metohiji. Ta nekada Samoupravna Autonomna Pokrajina a kasnije Autonomna Pokrajina nikada nije bila ni Republika a kamoli nezavisna država dok se to sama nije proglasila uz pomoć svetskog neprijatelja broj jedan Amerike. Amerikanci ako baš hoće da budu tako velikodušni pa Albancima poklone neku teritoriju neka poklanjaju svoju a ne tuđu.
  PS. Baš me interesuje da li će "demokratski" radio Slobodna evropa da objavi ovaj komentar.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  08.02.2013 20:49
  Radoslav@
  Ako me pamcenje ne vara,ta "Strumfeta"je tvome predsjedniku(pise se malim slovom)zabranila ulazak na Kosovo.Ko je tu Strumf,a ko Strumfeta,prosudi sam.Ako si u stanju ?
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  08.02.2013 17:28
  Radosav@
  E jes' ti i komentar !?
  Odgovor

  Ime: Bocko Grad: Bukovo
  08.02.2013 21:04
  Hhehee, strumfeta zabranila ulazak ahahaha. Strumfeta samo slusa naredjenja velikoga brata! Ali oticice veliki brat, a ostace srbi, makedonic i crnogorci, pa ce mo da se dogovrimo tada! Kalifornijace tada biti daleko...
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  09.02.2013 18:36
  Bocko@
  Da li ona slusa nekoga ili ne,to nije toliko vazno.Vazno je da je vas vojvoda popio odbijenicu,a vi vicite i dalje,Kosovo je Srbija ! E moj Bocko,ni tvoja unucad nece biti ziva,a Ameri ce tu biti.Nisu oni tu da bi otisli,nego da ostanu.Ali,nije zabranjeno sanjati.
  Odgovor

  Ime: obelix
  09.02.2013 11:30
  Samo ti zivi u svojim ruzicastim oblacima.

  Ime: Alo Grad: RS
  06.02.2013 23:08
  Kakvo nevidjeno medijsko spinovanje na RSE-u...Sponzori i propagatori Nezavisnog Kosova se prosto utrkuju da ovaj susret prikazu kao susret predsednika dve nezavisne drzave ..i da kad Nikolic kaze treba razgovorati to je evropski civilzacijski ..a kad kaze da Srbija nikad nece priznati Kosovo kao nezavisnu drzavu to je radikalsko nacionalistcki antievropski ....Ovo samo pokazuje da je rat za Veliku Albaniju i dalje u toku i da se svaki moemenat kao ovaj koristi da se Srbija slomi i da prihvati tzv realnost na terenu ..stvorenu naravno bombama i okupacijom
  Odgovor

  Ime: Che Gevara
  07.02.2013 21:43
  Alo,alo...
  Ranije je bila deviza-u Titov vakat: "Sto manja Srbija to veca i sigurnija Jugoslavija". Sada vazi slicna deviza, prilagodjena vremenu: "Sto slabija Srbija to sigurniji i stabilniji Balkan i sve njene zemlje". Ovdje se "velika Albanija" nigdje ne pominje -nego samo velika Srbija cije zlo su sve susjedne zemlje osjetile na svojoj kozi.
  Odgovor

  Ime: Dusan
  08.02.2013 08:53
  Naravno da je Jugoslavija od 1945 bila anti srpska tvorevina, i takva je morala da padne, samo zao mi je vas sto se pridrzavate uz Hrvate, u Jugoslaviji ste imali zenit drustvenog razvoja i industrije, sad se hranite iz javnih kuhinja..
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  08.02.2013 12:46
  Dusan@
  Bolje se hraniti po javnim kuhinjama,nego biti pod "bacuskinim"cizmama.
  Odgovor

  Ime: Dusan
  08.02.2013 18:23
  TI si na vreme zbrisao :)
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  08.02.2013 20:53
  Dusan@
  Nigdje ja nisam zbrisao,Dusane.Upravo se nalazim u Sarajevu,a da ti objasnjavam zasto sam u Svedskoj,ne pada mi na pamet.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  08.02.2013 11:13
  "...Jugoslavija od 1945 bila anti srpska tvorevina..."
  Anti+srpska=jedna rijec. I pogresna. Jugoslavija kao zajednica svih naroda, po definiciji znaci da se svaki pojedinacni narod morao odreci dijela svog suvereniteta (ma sta to znacilo u slucaju nasih naroda!). Ovo vazi za sve zajednice (EU npr). U konkretnom slucaju, nakon negativnih iskustava sa Srbima u Kraljevini, logicno je bilo da ce se Srbi kontrolisati i obuzdavati malo vise nego recimo, Makedonci. I pored toga moze se reci danas, sa zaljenjem, da je Jugoslavija bila idealna tvorevina i za Srbe i za Hrvate i za Bosance i sve ostale. Samo da je Tito dozvolio da se ekonomijom i politikom bave profesionalci, a ne segrti i metaloglodaci. On je trebao biti zapravo kralj! Voditi racuna o miru i stabilnosti medju narodima, a sve ostale profesionalne funkcije je trebao predati skolovanim ljudima. Naravno da je to samo san. Jer osvojena vlast se ne predaje bez borbe. Pa eto, docekali smo ne borbu, nego - rat.
  Odgovor

  Ime: P. A.
  08.02.2013 14:35
  Opet zaboravih potpis...
  Odgovor

  Ime: Jovica Grad: Bosanac
  07.02.2013 18:16
  volim zastavu Kosova zato sto je slicna nasoj Bosanskoj......Zivjela drzava Kosovo
  Odgovor

  Ime: kalimero
  07.02.2013 13:03
  A sta bi ti, brale?! Da podrzavaju vasu veliku srbiju i vase zlocine koju takve bolesne osobe kao ti nazivaju herojskim cinom?! Daj bre, dosta vise veliko-srpske hegemonije i demagogije, kaku su svi drugi krivi i pokvareni i zlocinci, samo ste vi jedino neduzni!
  Odgovor

  Ime: Ilija Grad: Srbija
  07.02.2013 19:02
  A da ..Mislis srusili su Jugoslaviju ..etnicki ocistili Hrvatsku ..odvojili Crnu goru stvorili Veliku Albaniju nasilno odrzavaju BiH ..sve zbog odbrane od Veliko-srpske hegemonije i demagogije...Ha ha ..MIslim pricaj ti to nekom drugom ..
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  08.02.2013 08:39
  Ilija @
  Vidis kako ti sve znas.Sve sto si naveo,tacno je.Srusili ste Jugoslaviju sa svojim pretenzijama da dominirate nad ostalima.Etnicko ciscenje Hrvatske je ucinio vas "vozd"u dogovoru s Tudzmanom.Dobili ste u Bosni cijelu Posavinu za Krajinu,jer vam je taj koridor kroz Posavinu bio "zila kucavica"za povezivanje teritorija.C.Gora se jedva uspjela iscupati iz vasih kandzi,jer ste u njoj radili sve ono sto sad radite u BiH.Za Kosovo ne treba trositi rijeci.Zna se sta ste tamo radili (hladnjace i ostalo).Dakle,sve sto si naveo,tacno je.Sami ste krivi sto niko s vama ne zeli.Sad imate,to sto imate.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  07.02.2013 22:12
  Pa, liebe Ilija, sasvim je tako.

  1) Projekat "svi Srbi u jednoj državi, pod jednim voždom" je najdirektniji uzrok rušenja Jugoslavije (prelistajte memoare B. Jovića - neprocenjivo).

  2) Beogradska UDB (Stanišić-Simatović) organizuje i pobunu i egzodus u Hrvatskoj.

  3) Vojska Jugoslavije (ostaci zaklane JNA) pokušava u više navrata coup d'état u Crnoj Gori. Nesposobni kakvi jesu, nisu uspeli u tome, ali su zato na mnogaja ljeta ogadili Crnogorcima svaku ideju o "zajedništvu".

  4) S Kosovom je muka i nevolja još od okupacije 1912-te. Miloševićeva kompartija smišljeno uništava poslednju šansu za ostanak Kosova i albanske manjine u Jugoslaviji ("Uz velike napore od kosovskih Albanaca mogu se napraviti Jugosloveni. Nema tih napora kojima se od kosovskih Albanaca mogu napraviti Srbi." - K. Popović), a zarad plitkoumne naci-demagogije i zatim otvaranja novog fronta i novog rata (jer, ogolje se!)

  Dakle, što kažu koji zemljaci, sve na krivoga beda.

  Ovo sa "nasilnim održavanjem BiH" mogu da pripišem samo oblačnosti Vaše svesti; inače name nikakvog smisla, pa se ne da komentarisati.

  Uzdravlje!
  Odgovor

  Ime: Dusan
  09.02.2013 17:02
  Liebe Milovoje, zar ne vidis da BIH odrzavaju kao SSSR sto je drzao na nogama DDR? Trajace to, videcemo ..
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  09.02.2013 18:27
  Dusan@
  Tacno Dusane,trajace to...Kad ste mogli cekati od Garasaninovih dana,mozete valjda jos koju stotinu godina ? Sta je to za vas? Mladi,zeleni..docekacete vi to na jednoj nozi !
  Odgovor

  Ime: Djeronimo
  07.02.2013 21:46
  Kada Srbija dodje na granice kraljevine Srbije: Beograd-Vranje tada ce se duhovi smiriti i mir vratiti na podrucje citavog Balkana.
  Odgovor

  Ime: kalimero
  07.02.2013 20:54
  Mani se,brale, veliko-srpskog pametovanja...to mozda prolazi u tvom zaostalom plemenu....
  Odgovor

  Ime: Bocko Grad: Bukovo
  09.02.2013 15:55
  Ja napisah Kalimero da treba da te bude sramota. Pa gde su srpski genrali, da nisu kući mozda, ne nisu u Hagu su! Eto to ti odgovora za kuće i hladnjaču. A gde su Albanski, za kuće, niš-ekspresov autobus, za jadnu decu dok su se kupala na reci i za zlodela koja se i dan danas dešavaju, gde su za trgovinu organa, gde su???...gde su ajd napiši. Ko odgovara za 250 000 prteranih ljudi, tj za genocid, ko? Pa naravno da ne možeš ništa da napišeš kada su takvi likovi koji ubijaju na slobodi...i to je pravda...kada ameri odu jednog dana, a otićiće kući u kaliforniju, samo gledaj kako će svi susedi da se odnose prema albancima...a sami su krivi za to...Mi će mo biti ovde nemamo gde, a ameri će kući, pa će mo tada da se dogovrimo! Albanci kosovski bi imali svoju državu, ali oni nisu kadri za to nažalost njihovu!!!
  Odgovor

  Ime: kalimero
  09.02.2013 18:43
  A zasto da me bude sramota?! Nisu mi ruke krvave, niti sam otimao. Jedino me iritira kako stalno samo cvilis kako ste vi "nevine, neduzne zrtve" a svi ostali lazovi, budale i teski kriminalci. Ma nemoj molim te!
  Odgovor

  Ime: Bocko Grad: Bukovo
  08.02.2013 21:07
  A ha dakle jesmo prognani. Barem si to uspeo nekako priznati. Dalje, ne postoji kolektivna odgovornost, dakle, ko ce da odgovara sto su srbi prognani...pa ne moze samo da su jedni krivi za sve...i opet kazem i sami znate da niste u pravu i da ne govorite istinu !!!
  Zasto se ne mogu vratititi 200000 srba na Kosmet, gde su im stanovi, kuce, imovine...e moj Kalimero...
  Odgovor

  Ime: kalimero
  09.02.2013 10:56
  A gde su kuce i imovina albanaca koje su sprzili vasa "dicna" regularna vojska i paravojne horde?! I sta je sa hladnjacama i masovnim grobnicama? Pricaj mi i o tome brale moj! I ti se usudjujes govoriti o nekakvoj istini?! E brale moj....
  Odgovor

  Ime: Bocko Grad: Bukovo
  08.02.2013 01:27
  Kalimero, lepo ti je čovek napisao. Srbi su sve izgubili i oterani su sa svojih ognjišta, a Vi nastavljate sa galamom i propagandom. Ko je isterao srbe sa kosmeta i ko za to odgovara. Da nisu srbi sami sebe isterali. Maske su pale sve se vidi sve se zna, sve vreme pokazuje, zbog toga ste i toliko glasni, ali i sami znate da ne govorite istinu !
  Odgovor

  Ime: kalimero
  08.02.2013 13:05
  Ocigledno i tebi moram ponoviti: mani se srpskog pametovanja. Dokle cete jos druge smatrati budalama?! Stalno samo izigravate zrtve, a najmanje imate prava na to! To sto ste prognani zahvalite vasem dragom milosevicu, seselju, mladicu i ostalim vasim dicnim "herojima" a prvenstveno vasem veliko-srpskom sovinizmu! I nemojte stalno samo druge optuzivati. Ne poricem da su i drugi cinili zlocine, ali to ste upravo vi isprovocirali sa svojim nacionalizmom. I jos jednom: nemojte druge smatrati budalama!

  Ime: Don Kihot
  06.02.2013 18:26
  Dobro je da se predsednici drzava sastaju -pogotovo predsednici Kosova i Srbije. Od takvih sastanaka mogu stanovnici Kosova i Srbije imati koristi jer se ovime smanjuju tenzije u regionu.Za ozbiljnost razgovora zaduzeni su gospodja Ketrin Eshton iz Evropske Unije kao i Mister Filip Riker iz USA. U Beogradu mogu ovakve razgovore nazvati raznim imenima ali je ipak u pitanju susret drzavnika dvije medjunarodno priznate drzave - Kosova i Srbije. Razlika je da je Kosovo medjunarodno priznata drzava od preko 95 najmocnijih zemalja svijeta dok Srbija NIKADA NIJE trazila svoje medjunarodno priznanje. Po svom izboru je tkz nasljednica bivse Jugoslavije cije raspadanje jos nije zavrseno dok se ne resi pitanje Vojvodine (zadnje federalne jedinice ex Yu),Sandzaka kao i juga Srbije /Presevska dolina.../.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  07.02.2013 14:24
  Don Kihot, pa zaboravio si sjeverni dio Kosova, pa RS i sve su to pitanja koja nisu do kraja rjesena. Vidis ti si u pravu sa jedne strane, sva ta pitanja treba staviti na sto i rjesiti jednom za sva vremena, ali ne na nacin na koji ti razmisljas, a to je da srbe treba protjerati sa svih teritorija u Hrvatskoj, BiH i sa Kosova, a onda rjesiti pitanje Preseva, Vojvodine ( neznam dali si upoznat sa stanjem u Vojvodini kad stalno potenciras ovo pitanje)....!!!!
  Odgovor

  Ime: Ramadan
  07.02.2013 10:44
  Don Kihot, bolje nadji Pancoa i novu vetrenjacu...Srbija je clan UN i medjunarodno priznata drzava od svih drzava na planeti, ukljucujuci i te najmocnije drzave koje spominjes...Kosovo nije clan UN i nece biti, sto znaci da ga ne priznaju kao drzavu sve postojece drzave na planeti vec samo jedan deo tih drzava. nedovoljno i frustirajuce , zar ne ...
  Odgovor

  Ime: emigrant Grad: München
  08.02.2013 14:54
  @ Ramadan

  Da Kosovo nije clanica UN za sada u pravu si ali da i nece biti tu grjesis.

  P.S I Svajcarska do prije nekoliko godina nije bila clanica UN ( svojom voljom)
  Odgovor

  Ime: Don Kihot 2
  07.02.2013 14:39
  Ramadan-Dejan
  Nije korektno da se predstavljate tudjim imenima.Srbija je kao parazit zasjela u UN na upraznjeno mjesto bivse Jugoslavije zemlje cijem unistenju je ona najveci doprinos dala.Prijem Kosova u Ujedinjene Nacije (UN-New York) koci Rusija kojoj Srbija "zbog te usluge" daje u bezcenje svoje fabrike poput NIS-a naftne indistrija Srbije i sl. Nista ne kosta Rusiju da podigne ruku i stavi vetio u UN ako ce za to biti debelo placena. Racuna se da Srbiju izmedju 3-5 miliona eura kosta svako rusko podizanje ruku u UN za nju. Problem ce biti kada Srbija ne bude imala sta vise da dadne Rusima. A to ce uskoro biti. Rusi nista ne rade bezplatno. Da uzmu -prvi su,da daju -zadnji. Tada ce Kosovo biti clanica UN-a. To znaci najdalje do sljedece godine jer je Srbija pred ekonomskim kolapsom i vise nije u mogucnosti da placa "necije podizanje ruku".
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  07.02.2013 19:07
  Ali, oni nas vole?! Ljubav je obostrana!
  Mi volimo njihove tirane, a oni obožavaju naše ratne zločince.
  Možda se provuče neki veto na veresiju i lepe oči dr. M. Marković.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  08.02.2013 01:43
  Jahran ohladi malo!
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  08.02.2013 12:52
  Anonimus@
  Evo,upravo ja ohladio jedno"sarajevsko"pivo ! I to,zeleno !
  Odgovor

  Ime: Emigranat
  06.02.2013 22:27
  Slazem se sa Don Kihot-om
  Odgovor

  Ime: ;-) Grad: nemacka
  07.02.2013 13:32
  pojma ti nemas!!!
  Odgovor

  Ime: Roditelj neciji Grad: Evropa
  11.02.2013 00:29
  Ljudi , ima li medju Vama oceva , brace ... cujete li vi to sto pisete, zar Vas nije sram Vaseg poroda,prijatelja , komsija .... toliku mrznju nose Vasi komentari, Vasi stavovi su bez ljudske topline i zelje da za boji zivotom bilo gdje, sa bilo kojom vrstom ljudskom, Vi ne vidite nista i ne postujete nikoga,svaka kultura dijaloga Vam je strana i ne pitam se zasto je to tako jer znam , to su posledice zivota na Balkanskootomanskompoluostrvu.........na zalost !!!!!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.