Nedjelja, 07. februar/veljača 2016, 22:48 CET

  Svijet

  Istorijska odluka: Palestina primljena kao država promatrač u UN

  Palestina primljena kao država promatrač u UN i
  X
  30.11.2012
  Generalna skupština UN-a većinskom odlukom odobrila je rezoluciju o unapređenju Palestinske samouprave u status zemlje promatrača. Promena statusa iz “eniteta” u “državu nečlanicu” UN znači indirektno priznavanje palestinske države, uključujući i Zapadnu obalu, Pojas Gaze i istočni Jerusalim. Video: Reuters, 29. novembar 2012.
  Palestina primljena kao država promatrač u UN
  RSE
  Generalna skupština UN-a većinskom odlukom u četvrtak neveče odobrila je rezoluciju o unapređenju Palestinske samouprave u status zemlje promatrača.

  Promena statusa iz “eniteta” u “državu nečlanicu” UN znači indirektno priznavanje palestinske države, uključujući i Zapadnu obalu, Pojas Gaze i istočni Jerusalim. Odluka je donesena uprkos oštrom protivljenju Izraela i njegovog saveznika Sjedinjenih Američkih Država. Za je glasalo 138 zemalja članica, među kojima i Srbija, devet je bilo protiv i 41 suzdržanih.

  Palestinski čelnik Mahmud Abbas dobio je ovacije nakon što je iznio istorijski zahtev pred Generalnom skupštinom UN za prijem Palestine kao države promatrača. Abbas je rekao da je dodela statusa posmatrača Palestini "posljednja prilika da se donese mir između Palestinaca i Izraela.“

  "Dame i gospodo, pre 65 godina na ovaj dan, Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju 181, koja je podelila zemlju istorijske Palestine na dve države i izdala potvrdu o rođenju Izraela. Tačno 65 godina kasnije, na dan koji ste vi proglasili Danom solidarnosti sa palestinskim narodom, Generalna skupština ima moralnu obavezu, u kojoj ne sme oklevati i ne sme je odlagati, hitnu obavezu da spasi šanse za mir. Ta odluka se ne sme odlagati. Gospodine predsedniče, dame i gospodo, Generalna Skupština je pozvana da izda krštenicu za državu Palestinu."

  Odluku Generalne skupštine UN-a Palestinci su dočekali sa erupcijom oduševljenja. Na centralnoj proslavi u Ramali, na Zapadoj obali, hiljade ljudi mašući palestinskim zastavama uzvikivale su 'Bog je veliki'.

  Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je govor palestinskog predsednika nazvao "klevetničkim i otrovnim" i "punim neistinite propagande" protiv Izraela. Netanjahu je posle glasanja rekao da su usvajanjem rezolucije prekršeni raniji sporazumi između Izraela i Palestinaca i da će Izrael delovati u skladu s tim.

  Izraelski ambasador u UN Ron Prosor je rekao: "Jedini način da se postigne mir je putem sporazuma izmedju dve strane, a ne preko rezolucija UN, koje potpuno ignorišu bezbednost Izraela i njegove nacionalne interese. Zbog toga što je ova rezolucija tako jednostrana, ona ne doprinosti miru, već vraća unazad."

  I SAD su ocenile da odluka Generalne skupštine stvara "prepreke" postizanju mira. "Današnja nesretna i kontraproduktivna rezolucija stavlja dodatne prepreke na putu prema miru", rekla je američka ambasadorka u UN Susan Rice.

  "Napredak ka pravednom i trajnom rešenju ne može se ostvariti pritiskom na zeleno dugme u ovoj sali. Niti donošenje bilo koje rezolucije može stvoriti državu koja zaista ne postoji, ili promeniti realnost na terenu. Iz ovog razloga, glasanje ne treba pogrešno razumeti kao konstituisanje za članstvo u UN. Ova rezolucija ne utvrđuje da je Palestina država."

  Američka državna sekretarka Hilari Klinton izrazila je uverenje da "jedino kroz direktne pregovore dve strane Palestinci i Izraelci mogu postići mir.

  "Rezolucija Generalne Skupštine UN postavlja dalje prepreke na putu ka miru. Bili smo jasni da samo kroz direktne pregovore dve strane Palestinci i Izraelci mogu da postignu mir koji zaslužuju."

  FOTOGALERIJA: Palestinci slave odluku Ujedinjenih nacija
  • Ramallah, 29. novembar 2012. Foto: AFP / Abbas Momani
  • Bethlehem, 29. novembar 2012. Foto: REUTERS / Ammar Awad
  • Gaza, 29. novembar 2012. Foto: REUTERS / Suhaib Salem
  • Ramallah, 29. novembar 2012. Foto: AFP / Abbas Momani
  • Bethlehem, 29. novembar 2012. Foto: REUTERS / Ammar Awad
  • Ramallah, 29. novembar 2012. Foto: AFP / Abbas Momani
  • Ramallah, 29. novembar 2012. Foto: REUTERS / Mohamad Torokman


  Palestinskoj rezoluciji podršku su dale mnoge evropske države uključujući Francusku, Španiju, Dansku, Norvešku, Finsku, Grčku, Austriju, Portugaliju.

  "Današnje glasanje naglašava hitnost nastavka pregovora. Moramo dati novi podsticaj zajedničkim naporima da se osigura da nezavisna, suverena, demokratska i održiva palestinska država živi rame uz rame sa bezbednom državom Izrael. Pozivam dve strane da obnove posvećenost mirovnim pregovorima", kazao je generalni sekretar UN Ban Ki-moon.

  Ekspert za Bliski Istok na njujorškom univerzitetu Alon Ben-Meir ovako komentariše odluku Generalne skupštine UN:

  "Ovo može promeniti dinamiku, to će ostažiti palestinsku upravu, posebno u načinu odnosa između Izraela i Hamasa, gde Hamas dobija ozbiljan politički podsticaj. Ona će takođe suočiti Izraelce na izborima u januaru sa novim činjenicama na terenu, ona će ponovo angažovati SAD, koje su bile prilično odsutne iz onoga što se dešava na Bliskom istoku, posebno između Izraelaca i Palestinaca. Rezolucija će takođe angažovati međunarodnu zajednicu na mnogo ozbiljniji način, gde EU takođe sada ima mnogo veću ulogu nego što je imala u prošlosti".

  Glasanje u UN došlo je nakon žestokih raketnih okršaja pre desetak dana između Izraela i militanata u pojasu Gaze u kojima je poginulo više od 150 Palestinaca i šest Izraelaca.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Anonimni posjetilac
  01.12.2012 04:15
  Danas Palestina, sutra Kosovo.

  Ime: beli Grad: usa
  30.11.2012 20:53
  Ja smatram da Palestina treba da dobije pun status ali samo kad se ispune UN kriterijumi za suverenitet.
  1) Kad vlada Palestine uspostavi autoritet nad celom svojom teritorijom.
  2) Kad stekne kapacitet da ulazi u odnose sa drugim suverenim drzavama.
  3 ) Kad nebude subjekat ili protektorat druge sile ili drzave.

  Ove kriterije nisu postovane u raspletu u SFRJ zato sto to nije bilo u interesu zapada, dok izgleda u slucaju Palestine ce biti ispostovano zbog iteresa istih.  Odgovor

  Ime: Majakovski
  01.12.2012 18:49
  Za svi tri tacke "zaduzeni" su agresivni Jevreji koji su 1948 god formirali svoju drzavu Izrael na podrucju Palestine.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  01.12.2012 04:13
  princip ti je ko qita, jer po tome ne bi ni gruzija bila drzava, a ne bi ni bih
  palestina kad uspostavi kontrolu nad svijim teritorijem izrael ce imati ozbiljne probleme i urusit ce se sam u sebe jer oni odlicno znaju da kad napuste istocni jeruzalem, stvar je gotova i mogu se komotno pakovat, ko nazad u ameriku a ko u rusiju
  tada ce stvar vec odavno biti rijesena i nece ni biti potrebe da se ista vise raspravlja, pa ti je princip fakat qittung

  Ime: Shady Grad: Sandžak
  30.11.2012 15:43
  Američka diplomacija je svojim glasom još jednom pokazala svoju jednostranost, licemjerje i sljepoću. Jer upravo je jednostranost u sagledavanju Palestinsko-Izraeksog problema uvijek je bila povod za prolijevanje krvi nedužnih. U prvom redu djece, žena, te starih i nemoćnih.

  Ime: Anonimni posjetilac
  30.11.2012 09:55
  Izraelsko odbijanje da se povuce na granice iz 1967. stvara prepreke miru a ne ova rezolucija. Pa koga oni misle da prave budalama?

  Ime: Aldin Grad: Amsterdam
  30.11.2012 00:08
  Kao prvo, SAD i Izrael nisu jedine zemlje koje su se protivile ovoj povijesnoj (i pravednoj) odluci. Protivila se i Njemačka, primjera radi. Kao drugo, cifre žrtava okršaja Izraela i Hamasa predstavljene u ovom članku su netačne. Kao treće, zar RSE ne radi za američku vladu? Kao četvrto, ovaj povijesni događaj ima političke a ne simbolične ili neke druge implikacije - izraelski izbori su u januaru i Netanyahu sada gurnut uza zid. Ovaj članak dakle nema veze s mozgom. I na kraju, čestitke svim razumnim i obrazovanim ljudima dobre volje uz još jednu napomenu - ne zaboravite na Siriju.
  Odgovor

  Ime: berlin Grad: berlin
  30.11.2012 18:57
  Daj ne lupetaj,i izgleda da tvoje pisanje nema veze s mozgom.Gdje pise sveznakovicu da je i Njemacka glasala "ZA".Ona je bila suzdrzana jado moja nacitana.I kako nema , i kako se nece odraziti to na terenu.Pa to znaci ako se ovom odlukom prekrse nacela ove odluke,Palestina ima pravo da se slobodnije naoruzava da bi zastitila svoje granice itd...I de ne buncaj molim te vise kada nemas blage veze..
  Odgovor

  Ime: Cobanin iz Berlina
  01.12.2012 18:46
  Berlin
  Kada se iznosi licni komentar -ne vredja se onaj koji drugacije misli od vas. Vi bolje da ste napisali - Ime (vase)..... Mburu, Grad (odakle pisete).....Obale Slonovace. Na tu licnost i taj prostor lici vas komentar.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  30.11.2012 15:47
  Sirija je već član OUN.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  30.11.2012 11:38
  Obzirom na njeno povijesno naslijedje, tesko da Njemackoj iko moze zamjeriti sto ne podrzava jednostrana rjesenja koja imaju ikakve veze sa Izraelom.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  31.01.2016
  Na više od 30 TV stanica u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj kreće nova sezona od 52 epizode “Perspektive” čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava. Serijal Perspektiva kreće sa drugom sezonom i ovo je prva epizoda desetog ciklusa koja govori o mladima Bijeljine. Voditelji i moderator je Marčelo. Serijal se emituje u saradnji sa The National Endowment for Democracy, producent je Mebius Film.