Petak, 06. maj/svibanj 2016, 20:48 CET

  Programi / Pred licem pravde

  Šimić: U BiH svaka regija ima svoju istinu o ratu

  Goran Šimić
  Goran Šimić
  Goran Šimić, stručnjak u oblasti krivičnog prava i tranzicijske pravde, nedavno je primio poziv da profesorima i studentima na prestižnom Univerzitetu Cambridge održi predavanje o procesu tranzicijske pravde na iskustvima BiH.

  Jedini je školovani ekspert za tranzicijsku pravdu za kojeg ima mjesta na Cambridgeu, a nema ni na jednom od 23 bh. univerziteta. Za RSE govori o važnosti tranzicijske pravde za građane BiH, različitim interpretacijama istine, manipulacijama brojem žrtava.

  RSE: Jedan od najvažnijih i prema mnogima najtežih zadataka koji su postavljeni pred Bosnu i Hercegovinu u procesu daljnje integracije u Evropsku uniju je uspostava društvenog mira kroz proces tranzicijske pravde. Međutim, iako se radi na tome u posljednjoj deceniji, još uvijek postoji nerazumijevanje ovog pojma. Šta podrazumijeva tranzicijska pravda?

  Šimić: Tranzicijska pravda je jedna relativno mlada znanstvena disciplina, međutim, znanstvena disciplina koja u svijetu doživljava nevjerovatan procvat u zadnjih desetak godina. Mi kao društvo, bez obzira što izmišljamo iPhone, Galaxy S III, mobilni internet, napredujemo u ekonomskom smislu, zapravo nazadujemo u smislu vlastite humanosti, ljudskosti. Desetine, stotine sukoba koji se trenutno događaju u cijelom svijetu zahtijevaju da se na te sukobe odgovori na nekakav način, da civilizacijski, ljudski odgovorimo na patnje i stradanja tih ljudi. Ono što smo mi radili zadnjih 50, 60 godina su bila isključivo suđenja za ratne zločine. Međutim, shvativši da suđenja za ratne zločine u suštini neće dati odgovor na sva pitanja, odlučili su da pokušaju nešto drugo. Iz svega toga se razvila tranzicijska pravda kao jedna nova znanstvena disciplina, a koja bi trebala BiH dati odgovor na sve ono što joj je potrebno – od podizanja spomenika, utvrđivanja istine o stvarnim događajima, o poimeničnom popisu svih žrtava stradanja itd.     

  RSE: Vi, kao jedan od vodećih stručnjaka za tranzicijsku pravdu u BiH koji je ovaj predmet prvi put uveo na domaće univerzitete, danas nemate stalni angažman ni na jednom od tih univerziteta. Šta je u pitanju?

  Šimić: Apsurdna je i smiješna, ali za mene prilično bolna činjenica, npr. Univerzitet u Cambridgeu, koji predstavlja jednu od najvećih i najvažnijih institucija obrazovanja u cijelom svijetu, koji je osnovan 1200 i neke godine, mene poziva da održim predavanje njihovim profesorima, studentima i akademskoj zajednici o procesima tranzicijske pravde, a primjerice u BiH sam u zadnjih šest mjeseci obijao vrata barem 10 ili 15 obrazovnih institucija, i privatnih i državnih, koje su me glatko odbile da tu predajem, iako ispunjavam sigurno sve uvjete i sigurno sam im esencijalno potreban – vjerovatno zato što nisam bio u nijednoj stranci, za mene nije niko lobirao. Onda me jedan od njih pozvao da predajem i nakon tri sedmice mi je dao otkaz rekavši da su se oni predomislili i da oni imaju nekog svog.    

  RSE: Kako je došlo do saradnje sa Univerzitetom u Cambridgeu?

  Šimić: Mi kao društvo, odnosno ja kao nekakav znanstveni eksponent te cijele priče, predstavljamo značajan primjer onoga šta se u svijetu događa u tranzicijskoj pravdi i značaj izvor iskustva. U kontekstu toga Univerzitet u Cambridgeu me pozvao da 14. novembra ove godine održim predavanja o zvaničnim procesima tranzicijske pravde u BiH. 

  RSE: Proces tranzicijske pravde u BiH prate izazovi od samog početka. Koji su to izazovi?

  Šimić: Progres uvijek ima i svojih negativnih strana za one koji smatraju da će on ugroziti njihove dostignute pozicije. U BiH imamo niz ljudi, organizacija, možda i društvenih grupa koji smatraju da će procesi tranzicijske pravde ugroziti njihove sadašnje pozicije, privilegije i sve ono što su ustanovili. Isto tako, postoji niz pojedinaca u BiH koji zarad svojih vlastitih, uskih interesa žele onemogućiti žrtve da ostvare sve ono što je žrtvama potrebno. S druge strane, mi živimo u jednom društvu koje je upalo u nekakav letargično-depresivni procjep, jednu debelu psihološku depresiju i duboku rupu, koje smatra da ono što nam se dogodilo ne može biti ni na koji način ispravljeno i da oni koji su bili žrtve, a rekao bih da smo svi mi bili - jednostavno su se našli na pogrešnom mjestu u pogrešno prostoru.

  RSE: Ovih dana učestvovali ste na konferenciji u Banjoj Luci na kojoj je predstavljena Strategija tranzicijske pravde u čijoj izradi ste učestvovali. Predstavnici tri nevladine organizacije burno su  reagovali i napustili konferenciju. O čemu se zapravo radilo?

  Šimić: Dogodio se jedan incident gdje su predstavnici tri nevladine organizacije u RS burno reagirale rekavši da taj tekst zapravo predstavlja atak Federacije BiH na RS, da mu je jedini cilj da se RS proglasi agresorom, odnosno da se Srbi proglase zločincima, a Bošnjaci žrtvama - što je prilično apsurdna, jedna monstruozna laž i monstruozna konstrukcija, jer ako uzmete dokument vidjećete da je on apsolutno neutralno postavljen, on se obraća svim građanima BiH i želi ponuditi istinu, smiraj i pomirenje svim građanima BiH ne određujući i ne pretendirajući da kaže ko je započeo rat, kako.
      
  RSE: Da li je to pokazatelj da bh, društvo još uvijek nije spremno da se suoči sa svojom prošlošću?

  Šimić: Sigurno je da ne postoji jedinstven model događaja u BiH i da je svaka pojedinačna regija imala neke svoje istine, koje tek treba utvrditi. S druge strane, niko od nas ne može bježati od onoga što je uradio. Istina nije samo istina o zločinima koje ste vi počinili prema meni ili pripadnicima moga naroda. Istina je i ono što sam ja počinio prema svima nama. U kom obimu i na koji način smo činili zločine jedni prema drugima, mislim da tek trebamo utvrditi.

  *****************
  Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).
   
  Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

  Mirna Sadiković

  sadikovicm+rferl.org

  Radila na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe RSE. Obrađuje političke i ekonomske teme. Uređuje radijske emisije, kao i magazin TV Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: goran šimić Grad: sarajevo
  06.11.2012 21:31
  Tranzicijska pravda nije samo to. U cjelini, danas, tranzicijsku pravdu cine mehanizmi sudjenja za ratne zlocine, vansudski mehanizmi za utvrdjivanje cinjenica, reparacije, rehabilitacija, memorijalizacija stradanja, te institucionalne reforme. No time se aktivnosti ne iscrpljuju. Svako drustvo moze osmisliti i provesti i druge aktivnosti ako ih smatra potrebnim. To zeli postici tranzicijska pravda u bih. Ekonomsko jacanje je dobro. Ali pitam se, cemu ce samo ono posluziti kada mi svakih 50 godina unistimo sto smo ekonomski stvorili.
  Odgovor

  Ime: Nikola Grad: Sarajevo
  07.11.2012 15:05
  @goran šimić Grad: sarajevo

  Ako mi svakih 50 godina unistimo ono sto smo do tada stvorili, tada Vas pitam na osnovu cega tvrdite da bi "tranzicijska pravda" sprijecila takve pojave? Ja sam, procitavsi na Internetu priloge na adresama koje sam naveo, dosao do zakljucka da se radi o tranziciji pravde Haskog tribunala u zakonodavstvo RBiH kako bi se zrtve obestetile cak i pod uslovom da se novac namijenjen ekonomskog razvoju isplati prezivjelim zrtvama ratnih zlocina procesuiranim u tom tribunalu. Ako je to sustina navedene "nove naucne discipline", a izgleda da jeste, onda se bojim da ce se ponoviti istorija, kao sto se ponovila nakon Prvog svjetskog rata upropastavanjem Njemacke, sto je dovelo Hitlera na njeno celo. Vi ovu primjedbu vjerovatno necete razumjeti, jer niste ekonomista. Nakon ratnih razaranju prvi zadatak je obnova privrede i ekonomski rast. Reparacije i dotacije dolaze na red poslije toga. Osim toga zelim napomenuti da zrtve rata u BiH nisu bile samo one koje su nastale kao posljedica ratnih zlocina, nego i one koje su nastale kao posljedica ukupnih ratnih dejstava. Zasto ih razdvajati? Ovih drugih je bilo mnogo, mnogo vise. Zasto jednima dati pravo na "memorizaciju stradanja", a drugima to pravo oduzeti? Cemu uopste zahtjev za memorizacijom stradanja? Partizanski spomenici su imali tu funkciju, ali su danas vecinom zbrisani sa lica zemlje? Zar mislite da bi ovi novi mogli imati bolju sudbinu? Po meni, sto manje memorizacije i spomenika to bolje za BiH i njene gradjane.
  Odgovor

  Ime: goran šimić Grad: sarajevo
  10.11.2012 15:44
  mozda ja ekonomiju stvarno ne razumijem.
  ali mi vi onda odgovorite.
  koliko bi vi platili majci da zaboravi svoja tri ubijena sina, supruga i jos 50 clanova obitelji?
  koliku bi to placu trebala imati djevojka koja je silovana 6 mjeseci u nekom logoru pa da bi nastavila normalno zivjeti?
  koji bi to ekonomski rast naveo sve nas da sve to zaboravimo.
  usput.
  sve ste krivo shvatili.
  da biste razumjeli tranzicijsku pravdu morali bi ste citati malo vise. dva skromna clanka su nedovoljna. za pocetak mozete krenuti sa moje web stranice www.goransimic.ba

  Ime: Nikola Grad: Sarajevo
  06.11.2012 15:33
  Procitavsi intervju sa g. Šimicem, otisao sam na Internet s ciljem da nadjem detaljnija objasnjenja o pojmu "Tranzicijska pravda". Nasao sam dva priloga i to:
  Prvi prilog na adresi : http://www.icty.org/x/file/Press/Events/2012/121106_sarajevo_agenda_en.pdf
  Drugi prilog na adresi : http://www.transconflict.com/2012/10/bosnias-transitional-justice-strategy-requires-political-support-090/

  Procitavsi oba priloga dosao sam do zakljucka da tranzicijska pravda ne znaci nista drugo do zahtjev za (novcanim) obestecenjem svih zrtava rata i zastita prava prezivjelim zrtvama za podizanje i cuvanje spomenika koji ce stalno podsjecati na tu tragediju.
  Ne vjerujem da ce takvi planovi ako se sprovedu dovesti do pomirenja, kako to predvidjaju autori tog projekta.
  Do pomirenja, bez obzira sta ta rijec znaci i koliko je ona adekvatna stvarnom stanju u drzavi BiH, moze doci samo kroz jacanje privrede BiH pracene rastom zivotnog standarda njenih gradjana. Medjutim, u tom pravcu se jos ne vidi svjetlo na kraju tunela.

  Ime: goran šimić Grad: sarajevo
  05.11.2012 18:23
  zabrinjavajuce je da mi ni nakon toliko godina i stradanja nismo se pomakeli ni milimetra ka onome sto bi nazvali istinom. nama su puno draze nase fabrikovane, sarene-laze istine. dokle mi mislimo ovako? zar cemo svi otici u svedsku, ameriku, bilo gdje...

  Ime: viza za pakao
  05.11.2012 16:32
  Nimalo zabrinjavajuce! No dokumentacija u haskom sudu je neumoljiva i jasna! Ostalo je stavr naobrazbe i odnosa svakog pojedinca prema toj goloj istini. Da aktualni presednik srbije bogami ne mari za istinom to je malo jaci problem. naucio od Dodika, pricaj gluposti i neistine, EU se i onako na brine o tom balkanskom smecu. Tek kad su Bosnjaci zaprijetili da bi mogli i otkazati taj fack sporazum, odma su doletjeli u BiH da spase sta se spasiti moze. no, bojim se da je voz malo zakasnio.


  Ime: P. A.
  05.11.2012 14:35
  Tacno. I to je tradicija naslijedjena jos iz Titovog vremena: sve sto je neprijatno, treba sakriti, pa se valjda nije ni dogodilo. Dok neko ne pocne otkopavati (kao kosti srpskih svetaca).
  U Jugoslaviji je vrlo rano, jos 1946. ubijen intelektualac i njegov mocni doprinos. Sve se polagalo na radnika (nije ni seljak bolje prosao) i sad imamo to sto imamo. Dok smo mi proganjali svakoga ko je bio obrazovan i po prirodi toga s vremena na vrijeme kritican (a imalo se bogu hvala na sta biti kritican), dotle je recimo u SAD pronalazac tranzistora dobio odrijesene ruke da skupi 30 najblistavijih umova cime je udaren temelj i Silikonskoj dolini i citavoj IT tehnologiji. Mi smo nase otjerali u Englesku i Njemacku, a SAD je svoje koncentrisala. Razlika je. I sada naravno, nasi vide zavjeru iz Amerike, dok Amerikanci ne vide zavjeru Jugoslavena.
  Da ne mislite da sam promasio temu, ista sudbina je zadesila i ono malo objektivnih i obrazovanih istoricara koji bi nam pomogli da rijesimo dubioze Jasenovca, Koricanskih jama, Blajburka i slicnih "izletista" mnogo prije nego sto je Arkan krenuo za Liku.

  Ime: Anonimni posjetilac
  05.11.2012 10:33
  Kao prvo u RS skoro da i ne postoje nevladine organizacije - primjer je Slavoko Jovicic Slavuj koji je iz nevladine organizacije zacas uletio u stranku pa u poslanicke klupe. Kao drugo, u RS se negiraju i na najvisim sudskim instancama dokazane cinjenice popud genocida, pa zasto se ne bi negirali i ostali, manji zlocini, a pogotovu ono zlocini koji su abolirani poput organiziranja neustavnih SAO i dizanja oruzane pobune protiv tadasnje SR BiH i kasnije R BiH. Dalje, u RS negiraju cak i ono sto su u Daytonu potpisali npr. da je BiH drzava koja nastavlja pravni kontinuitet R BiH, te odbijaju postovati zakone iz R BiH koje su obavezni postovati po sili mirovnog sporazuma poput Zakona o praznicima. Sta je onda tu cudno?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  05.11.2012 18:12
  U Bosni postoji samo jedna istina,a drugo su falsifikati i izmisljotine.

  Ime: prognanik Grad: sweden
  04.11.2012 23:43
  Pa dobrim dijelom toj trojnoj istini o zbivanjima u Bosni i hercegovini snosi po meni medjunarodni faktori a prije svega Haski tribunal koji je u presudi tuzbe Bosne za agresije od strane Srbije donio nakaradnu odluku tj oslobodio tu istu drzavu od agresije i zlocina blago receno sto je prevara vijeka,noz u ledja pravu i pravdi i totalno srozanje ljudskog morala zapadnog covjeka i doveo u pitanje osnovne temelje ljudske civilizacije,i normalno je bilo za ocekivati posle te odluke ofanzivu anti bosanskih snaga iz republike srpske i Srbije a kako danas vidimo i jedan dio iz Hrvatske koji i da danas to obilato koriste i svojataju etnicke ociscene teritorije ko privatne prcije i ne daju da im se ko uplice u nesto sto je "njihovo",jedini spas i samo moguci (drugi su svi iscrpljeni) jeste Oluja 2 i vracanje stvari na onu Bosnu I Hercegovinu koju je prizano citav svijet marta mjeseca 92 ,sve drugo je samo cementiranje etnickog ciscenja ,stvaranje Palestine 2 ,a ovi i ovakvi istupi pojedinaca ,raznih org diljem planete zemlje i komentiranja po kojekakvim forumima NE POMAZU vec se to vidi kao "nacin zivljenja i komuniciranja savremenika" od toga ta drzava nema vajde ni ti se sta mjenja u korist neke pravde i pomirenja,to je moj licni stav a vjerujem da ga dijeli vecina patriota te napacene zemlje.
  Odgovor

  Ime: niti srbin,niti hrvat Grad: free world
  05.11.2012 13:58
  Hoces Oluju 2?Pa da Tutsi sad istjeraju Hutu?Pa onda Oluju 3 da Hutu istjeraju Tutsi?Steta,tolike godine si proveo u slobodnoj i demokratskoj Svedskoj a nisi nista naucio o lijepom vremenu.Samo kuca -poso,mercedes i rodno selo.Pozdrav
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  06.11.2012 08:41
  Anonimus-niti srbin,niti hrvat@Zasto da ne,Oluja 2?Neki se ne mogu dovesti"u suru"bez upotrebe sile.Ako ne pomaze fina rijec,savjeti,preporuke,poslije toga prijetnje i opomene,onda ne preostaje drugo nego gola sila.I sami smo se uvjerili da sila najbolje rezultate donosi.Onaj ko ne zeli da mu zemlja u kojoj zivi,napreduje ka EU integracijama,ne zeli u NATO,jer mu to"stariji brat"preporucuje i savjetuje,sta onda preostaje?2/3 stanovnistva su taoci jedne retrogradne politike,politike rusenja drzave,njenih glavnih institucija,teznje ka secesiji i pripajanja te secesijom otete teritorije,svojoj matici Srbiji.
  Mislim da je to nemoguca misija,bez upotrebe oruzja.Zato sam i naveo gore na pocetku teksta:zasto ne,moguca je"Oluja 2."
  Odgovor

  Ime: Milan Grad: Sarajevo
  06.11.2012 14:01
  Jasare, zar zaista mislite da se sve moze rijesiti oruzjem? Pa upravo su takva razmisljanja i dovela do rascjepa u Jugoslaviji i BiH. Kada bi "napredovanje zemlje ka EU i NATO" vec tokom tog napredovanja rezultiralo rastom zivotnog standarda BiH gradjana, ne bi trebala upotreba sile da se "neki dovedu u suru". Bez toga sva prica o EU i NATO postaje samo prazna prica u smislu onoga "lipsi magarce dok trava naraste". Oluja 2 bi samo inicirala neku Oluju 3, a ova Oluju 4 i t.d. sve dok na ovim prostorima vise ne bi bilo ljudi, jer bi svi pobjegli.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  06.11.2012 22:48
  Oruzana pobuna se rjesava vojnim porazom ili predajom pobunjenika, pa makar ih bilo i milion i po. Treca varijanta je da pobunjenici promijene misljenje i prihvate svoju drzavu, sto se desilo u BiH, samo sto sad pobunjenici govore da im je ta drzava nametnuta i da je nece.
  Odgovor

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  08.11.2012 14:34
  Nenenene anonimni posetioče, nisi dobro pročitao, ja sam mislio da poistovetim neku bosansku oluju sa etničkim čišćenjem na Kosovu. Jer tako piše u prethodnom tvom komentaru, da treba proterati milion i po ljudi, po etničkoj pripadnosti, jer oni ne priznaju BiH kao svoju državu. Postoje razlike u istoriji između ova dva primera, ali se odnosi na istu stvar, etničko čišćenje autohtonog naroda sa mesta gde vekovima žive zbog neposlušnosti državi u kojoj žive.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  08.11.2012 13:00
  Anenene, Nikola. Ne mozes porediti odnos Srbije prema albanskoj manjini i odnos BiH prema srpskoj manjini. Srbija je nad svojom albanskom manjinom izvrsila grozne stvari npr. ukinula im pravo na jezik, obrazovanje, autonomiju i na kraju izvrsila etnicko ciscenje a BiH nikad ali ono NIKAD nije NISTA uradila srpskoj manjini, cak im drzava daje i status konstituitivnog naroda, imaju obrazovanje, kulturu, jezik, predstavnike u Domu naroda itd. itd. A prvu oruzanu pobunu digli su jos protiv SR BiH koja im isto nikad nije nista uradila. Sve je to fino priznala prof. dr. Biljana Plavsic na sudu gdje je izrijekom rekla kako su srpske politicke strukture namjerno plasile srpski narod i preuvelicavale opasnost koja mu prijeti kako bi ih pripremili za agresivni rat. Zar vi mislite da smo mi budale i da ne znamo citati?
  Tu svoju pricu o ugrozenosti prodaji nekom drugom, nas se ni Srbija, ni Kosovo ni Hrvatska ni NDH ne ticu.
  Price koje vam danas serviraju o navodnom etnickom ciscenju Srba u BiH neka isto prodaju nekom drugom tj. neka ih prvo dokazu na nekom relevantnom sudu pa onda nesto pricaju.
  Odgovor

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  07.11.2012 09:04
  Fali ti još samo: "Pomisli Slobodan Milošević i posla tenkove na Kosovo". I ovaj naš satrap je mislio da protera milion i po ljudi, i govorio da idu u Albaniju, jer je to njihova država.
  Odgovor

  Ime: Slucajni prolaznik Grad: Evropa
  06.11.2012 13:06
  Jasare ! Sta ces ti u Evropi ! Tvoji stavovi su za Kurdistan , Alevite ili Siriju . Nevinost ti nije ljepsa strana karaktera i kosmara u " tvojoj svetoj " religioznoj dusici .

  Samo podsjecanja radi , " tvoji " nose odgovornst za smrt izmedju 30 000 - 40 000 ljudi u Bosni i Hercegovini ( od ukupno cca 105 000) i sve su ucinili , tokom i poslije rata , da se taj dio strahote u BiH zanemari koliko je moguce .Treba li ove zrtve zanemariti zbog toga sto ih manje nego na " zrtvenickoj " strani i sto tebe ne boli dusa za njih .

  Velicina prava na umisljenost , vec decenijama , je jos jedan od nekoliko bosanskohercegovackih brda za spoticanje . Ime mu je UNITARIZACIJA I MAJORIZACIJA , pa i pod cijenu novog rata .

  Koliko je to naivna ,slampava , glupa , samoubilacka ideja , dovoljno je pogledati ponovo u kartu bivse Jugoslavije , oslusnuti rezanje i podsmijeh naroda bivse nam zajednicke drzave i, ... pokusati obaviti svoju ljudsku ulogu na ovom " vilajetu " uvazavajuci BiH stvarnost , a ne diskutabilnu nebesku ideju osvete i ... osvajanja tudjih teritorija po rezonima religioznih propisa velicanstvenog Arapina .

  Ukljucujuci zadnji rat , vec dvadeset godina , kao stara babuskara ,Bosna i Hercegovina pokusava da izvrsi plasticnu operaciju sopstvenosti naspram prava na egzistiranje iz srednjovjekovnih vremena ,a ne nekih prava stecenih turskom ili austrougarskom , okupatorskom kretenisanju ,... ali bez rezultata .Njena nakaznost zbog mrznje iz proslosti , rodjene pod uticajem tudjina , se toliko urezala u njen prostor za djelovanje , da to " komentari komentatora " svuda po internetu , zbog " otvornosti " u izrazavanju , " najzivopisnije " oslikavaju .

  Za pocetak , valjda je svim " reformatorima " jasno , da su rat , majorizacija i segregacija , stranputica ka nepoznatom . Dakle ! Niti ce svijet u BiH napraviti 3 neke nove male drzavice , niti ce uspjeti da napravi jos jednu muslimansku drzavu na evropskom kontinentu . Sve je to maska za obmanjivanje postenog naroda , koji u borbi za elementarnu egzistenciju ,kraickom oka uspijeva da , kao kroz maglu , da evidentira " somalijski kriminalni prostor " za olos svih nacionalnosti !

  Prostor za " reparaturu " politickih programa svih , ima sansu za zivotno zazivljavanje , ukoliko mlade generacije obucimo da razumiju sustinu znacenja ideoloskih pojmova kao sto su ravnopravnost i jednakost ,a sebe kao nosece transportere sadasnjosti , " plasticno deformisemo " i priznamo da smo odlutali , vratimo se korak nazad i potrazimo IZLAZ negdje izmedju SEKTASENJA I UNITARIZACIJE ili SEGREGACIJE I MAJORIZACIJE . Svejedno !

  U medjuvremenu , mozda i pronadjemo negdje pismeno predavanje g-dina Simica , kako bi shvatili " detaljcice " tranzicijske pravde i mogucnosti KORISNE primjene iste u novom Ustavu nase drzave krvi i meda i Jasara von Svedska .
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  07.11.2012 11:03
  Slucajni@Mogao si ti slucajno i produziti,a ne kaciti se za mene.Poslao sam ti sinoc odgovor na tu tvoju glupost koju si napisao,ali RSE ne objavi taj komentar,jbg.Ne da mi se pisati drugi.Samo ti dajem jedan savjet besplatno, naravno.Kada iznosis takve podatke i cifre,moras da navedes izvor te informacije,a ne da bubas,onako napamet.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.