Dostupni linkovi

Predsjedništvu BiH ističe rok, nema novih prijedloga za mandatara


Članovi bh. Predsjedništva, Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović
Članovi bh. Predsjedništva, Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović
Rok od osam dana, koji je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imalo na raspolaganju za imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, ističe u petak. No, i sve da su imali još toliko, prvog čovjeka bh. vlade ne bi predložili jer su, podsjećamo, već najavili kako se to neće desiti dok se stranke koje su pobijedile na oktobarskim izborima ne dogovore i predlože zajedničkog kandidata na tu funkciju.

Tako i praktično, Bosna i Hercegovina ulazi u deseti mjesec bez državne vlasti. Oni koji odlučuju o njenoj sudbini i sami priznaju da će takva situacija trajati do septembra. I ovaj put, krivicu prebacuju jedni na druge.

„Ne mislim da je SDP imalo odgovoran za ovu sitauciju s obzirom da je pobjednička partija, ali nije u onom broju i u onom rezultatu u kojem može da odlučuje sama. Na kraju, ne može niko više sam odlučivati, bez obzira koliko stranaka ili partija postoji“, kaže Mira Ljubijankić, potpredsjednica SDP-a.

Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ BiH, navodi kako pomaka ima jer su stranački lideri tokom posljednjih nekoliko dana razgovarali o tome kako treba da izgleda budući sastav Vijeća ministara. Ali, ne treba ni pominjati kako je i u proteklih nekoliko mjeseci sastanaka bilo, ali bez konkretnog dogovora. Jer, i u HDZ-u na isti način stvari posmatraju kao i u SDP-u.

„HDZ BiH je uvijek nastojao doprinijeti da se što prije formira vlast. Naravno ne sa nekakvim ucjenama nego samo na temelju osnovi načela Ustava da je BiH nastala voljom tri konstitutivna naroda i da BiH ne može funkcionirati na temelju volje jednog naroda, nego samo na temelju volje sva tri naroda“, kazao je Čavara.

A da buduća koalicija upravo zavisi od dogovora Dragana Čovića i Zlatka Lagumdžije, lidera HDZ BiH i SDP-a, znaju već i ptice na grani u Bosni i Hercegovini. Sa tim se slažu i u SNSD-u, koji je koalicioni partner stranaka sa hrvatskim predznakom.

Ivanić: "Drama" će potrajati još par mjeseci

Upravo zbog te činjenice, ni u toj političkoj stranci ne vjeruju da će Vijeće ministara biti formirano do jeseni.

„Kada je u pitanju Predsjedništvo Parlamentarne skupštine BiH postoji spremnost i do kraja mjeseca da se stavi na dnevni red ovakva inicijativa, s tim što je nerealno očekivati ukoliko se ne postigne politički dogovor koji bi značio parlamentarnu većinu“, smatra visoki stranački funkcioner Lazar Prodanović.
Lazar Prodanović, foto: Midhat Poturović

Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a i ujedno koaliconi partner SDP-a i SDA, tokom proteklih nekoliko dana nije razgovarao ni sa kim ko odlučuje o budućem sazivu bh. vlade. Ni on ne vjeruje da će uskoro biti formirana, što, kako kaže, već utiče na odnos evropskih institucija prema BiH. Investicije su u proteklih godinu dana za 30 posto manje u odnosu na 2006., a sve bi moglo doći na naplatu 2012. kada država treba da počne da otplaćuje kredite koje je uzela od MMF-a, navodi Jurišić.

„Sigurno da BiH nije poželjna zemlja za privlačenje stranog kapitala, i ne samo stranog nego i domaćeg kapitala. Ovako na neki način neuređena zemlja koja nema državnu vladu 10 mjeseci, a ako je i dobijemo i naredna dva mjeseca, kao takva sigurno nije poželjna“, ocjenjuje Jurišić.

Mladen Ivanić, lider PDP-a, već mjesecima je uspješno prognozirao da vlast u Bosni i Hercegovini neće biti formirana još dugo, uprkos obećanjima koje su davale stranke, pobjednice izbora. Identično mišljenje ima i danas:

„Razvijajući ove sukobe, političke elite skreću upravo pažnju sa ekonomskih tema, skreću pažnju sa činjenice da je sve manje novca i za penzije, da nema investicija, da ljudi sve teže žive. I ovako djeluje da homogenizuju narode na tobože nekim krupnim pitanjima oko kojih se svađaju, tako da mislim da to svima odgovara, ali bukvalno svima, da ne dođe do formiranja Savjeta ministara. I zato mislim da će ova cijela ’drama’ da potraje još nekoliko mjeseci. Ja sam uvjeren da do oktobra neće biti Savjeta ministara.“

Nikada do sada Bosna i Hercegovina toliko dugo nije imala Vijeće ministara u tehničkom mandatu. Zakoni koje je usvajalo mjesecima su stajali u fiokama, s obzirom da je državni parlament konstituisan tek u maju.

Krajem ovog mjeseca biće održana i posljednja sjednica te zakonodavne institucije do jeseni. Iako je država na čekanju, poslanici, ali i svi ostali političari, idu na „zaslužene“ godišnje odmore.
XS
SM
MD
LG