Dostupni linkovi

Student Suad Dacić: Ne vraćam se u Jemen


Suad Dacić
Suad Dacić

U Jemenu besni građanski rat. Saudijska Arabija, koja podržava aktuelnog jemenskog predsednika Abd-Rabu Mansura Hadija, 26. marta krenula je sa vazdušnim napadima na položaje pobunjenih Huta podržanih od pristalica bivšeg predsednika Ali Abdulah Saleha koji pod kotrolom drže velike delove zemlje, uključujući i prestonicu Sanu u kojoj je bombardovan i aerodrom. U ovom gradu bio je i student iz Sjenice Suad Dacić koji je uspeo da se izvuče iz pakla rata.

Srbija nema ambasadu u Jemenu, pa nema ni pouzdane informacije o svojim građanima u toj zemlji. Ali odmah po obaveštenju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji da se u studentskom kampu nalazi Suad Dacić, student završne godine Islamskih studija, upućeno je uputstvo ambasadama Srbije na Bliskom istoku i severu Afrike, da se uključe u njegovu evakuaciju. Stupljeno je u kontakt i sa ambasadom Rusije koja je među prvima počela evakuaciju svojih građana iz Jemena i koja je pomogla da Suad izadje iz Jemena.

Suad je sad u rodnom selu Cetanovići na Pešteru, a o bekstvu iz Jemena u kome besni građanski rat, za naš radio priča:

„Pokušao sam još u četvrtak da izađem, pozvao me jedan prijatelj, to je bila neka druga veza, nije bila od strane Srbije i čekao sam avion ali mu nije bilo dozvoljeno sletanje. Nakon toga sam stupio u kontakt sa članovima ruske ambasade i tražio sam od njih pomoć. Oni su mi rekli da nisam na spisku toga dana i da mogu putovati samo oni koji su na spisku, uprkos tome što je ambasada Srbije zvala njih i tražila da mi pruže pomoć, oni su rekli da ne može samo ko je na spisku. Onda sam ja kontaktirao srpsku ambasadu u Dubaiju, koja je kontaktirala ambasadu Srbije u Rusiji a ona rusku ambasadu u Jemenu i nakon toga oni su prihvatili da budem evakuiran toga dana.“

RSE: Dosta vaših prijatelja je ostalo tamo. Šta je sa njima?

Dacić: Većina mojih drugova koji su bili tamo su iz afričkih zemalja i pokušavaju da nađu način da izađu. Studenti iz Makedonije su doputovali sa mnom. Mi smo prvo sa aerodroma iz Sane stigli u Džibuti. Tu smo se odmorili, a zatim avionom doleteli do Moskve, gde sam sačekao prvi let za Srbiju.

RSE: Kakva je situacija u Jemenu, prvenstveno u Sani?

Dacić: U Sani trenutno nema građanskog rata, samo bombardovanje. Ali koliko sam mogao pratiti ovih dana, vidim da su usledila nova hapšenja i da se situacija iz dana u dan pogoršava. Ekonomska situacija je jako loša, a politička još gora.

RSE: Da li ste boraveći u Sani mogli da primetite da će doći do ove situacije?

Dacić: Ja sam imao problema. Prve noći kada je počelo bombardovanje bio sam na aerodromu i mislio sam da ću te noći doći u Srbiju, ali tada je usledilo bombardovanje, i aerodrom je zatvoren.

Iako je na završnoj godini islamskih studija, Suad nema nameru da se vraća u Jemen jer, kako kaže, „ako sam toliko truda uložio da izađem i da u sve to uvučem i državne organe Srbije, naravno da ne planiram da se vraćam tamo“.

Suad se zahvalio svima koji su pomogli da izađe iz Jemena, posebno Islamskoj zajednici u Srbiji, Vladi Srbije, ruskoj ambasadi kao i ambasadama muslimanskih zemalja u Srbiji.

XS
SM
MD
LG