Dostupni linkovi

Isljednik suočen s nekažnjenim zločinom u logoru Keraterm


Mišo Rodić
Mišo Rodić

Haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću zaključeno je za ovaj tjedan iskazom Miše Rodića, bivšeg vojnog isljednika u logoru Keraterm i sadašnjeg načelnika odjeljenja za boračku administraciju Prijedora, općine u kojoj je prema optužnici 1992.godine počinjen progon Hrvata i Bošnjaka s razmjerom genocida.

Rodić je kao svjedok obrane krivnju za sukob u Prijedoru svaljivao na bošnjačke formacije Zelene beretke, nakon čega je tužiteljstvo osporavalo njegovu vjerodostojnost - podsjećajući na nekažnjene zločine u logoru Keraterm – za koje je kao vojni obavještajac – morao znati.

Rodić je kao isljednik iz logora Keraterm nakon rata nastavio nesmetano svoju karijeru u državnim službama, a na užas udruženja Prijedorčanki „Izvor“ i Udruge logoraša Prijedor 92 - izabran je prošle godine i za predsjednika Teniskog saveza Bosne i Hercegovine.

U svom protivljenju imenovanju Rodića udruge žrtve su podsjetile na masovno pogubljenje preko 150 osoba u sobi 3 u Keratermu, a kao svjedoka obrane na to ga je podsjetio i haški tužitelj Artur Traldi.

„A Vi tvrdite da je 150 ljudi ubijeno na drugoj strani ulice, a da Vi sada 23 godine kasnije ne znate ni u kojoj se sobi to dogodilo? Je li to Vaš iskaz?“, suočio je svjedoka tužitelj.

„Točno. Ja sada prvi put čujem da je to soba 3 – od Vas.“, ograđivao se Rodić.

O logorima kao prihvatilištima

Uz osporavanje svojih saznanja o zločinima u Keratermu, Rodić je kao svjedok obrane osporavao i da se uopće radilo o logoru, govoreći o prijedorskim zatočeničkim centrima – kao prihvatilištima. Tužitelj Traldi ga je potom suočio i s dokumentom Glavnog štaba VRS-a na čijem je čelu bio general Mladić – a u kojem se vidi da su i vojno-političke vlasti bosanskih Srba bile svjesne da se radi o logorima – budući da se spominje kratica LRZ – ili logor ratnih zarobljenika.

Kao vojni obavještajac Rodić je ustvrdio da to također prvi put vidi.

„Ja ću iznijeti dvije tvrdnje gospodine. Redom – prvo da nije vjerodostojno s obzirom na ono što ste radili za vrijeme rata – da niste upoznati s ovom skraćenicom. Tvrdim da ono što ste sada rekli da jednostavno nije istina. Što kažete na to?“, zaključio je tužitelj.

„Mislim da imate pravo da tvrdite što hoćete.“, odvratio je svjedok obrane.

Na sudskom zasjedanju u četvrtak general Mladić nije bio prisutan, ali je dao dozvolu da se suđenje odvija i bez njega. U sudnicu će se vratiti u nastavku suđenja idući ponedjeljak kada je najavljen novi iskaz svjedoka obrane u vezi optužbi za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995).

VIDEO LINK: Dio ispitivanja Rodića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG