Dostupni linkovi

Oblak vulkanskog pepela sa Islanda paralisao avio saobraćaj



(Oko 800 ljudi evakuisano je u sredu u južnom delu Islanda zbog erupcije vulkana ispod glečera Ejafjalajokul)

Sabina Čabarević

Erupcija vulkana ispod glečera na Islandu, u području Eyjafjallajoekull (Ejafjalajokula) druga je u ovom mjesecu i još uvijek traje. Vulkan se izlio u srijedu rano ujutro, a oblaci prašine šire se sjeverom Evrope. Osim u Velikoj Britaniji, zatvoren je i dio zračnog prostora Norveške te Švedske.

Britanska služba za kontrolu zračnog saobraćaja NATS saopštila je da su letovi ograničeni u oblastima koji su pod utjecajem pepela i sitnih kamenčića koji, ne samo da smanjuju vidljivost, nego mogu ozbiljnije oštetiti motore aviona.

Inače, Britanski meteorološki zavod objavio je rezultate istraživanja klimatskih promjena. Ustanovljeno je da bi Britanija, baš kao i kontinentalna Evropa mogli ubuduće biti zahvaćeni jakim hladnim zimama. Uzrok je slabija Sunčeva aktivnost. Stručnjaci navode da su pronašli povezanost između nekoliko Sunčevih pjega i atmosferskih uvjeta. Pjege blokiraju "toplinu" i izazivaju zapadne vjetrove koji tokom zimskih mjeseci dolaze do Evrope.

U magazinu "Ekološka istraživanja" se kaže da ova pojava utječe na ograničeni region, a ne na trend globalnog otopljenja.
Prošlomjesečna erupcija vulkana ispod glečera na Islandu, u području Eyjafjallajoekull, 21. mart 2010.


"Po skorašnjim standardima, nedavno smo iskusili veoma hladnu zimu i željeli smo da vidimo da li je to bila samo slučajnost ili nešto drugo", rekao je jedan od autora izvještaja Michael Lockwood profesor sa Univerziteta u Ridingu.

Istraživački tim je koristio podatke CETA stare 351 godinu i time dobio informacije od samog početka "Monderovog minimuma." Riječ je o periodu između 1645. i 1715. godine, kada je bilo veoma malo sunčanih pjega, i kojeg je izučavao Edward Monder.

Profesor Lockwood je istakao da je trenutni pad sunčevih aktivnosti započeo 1985. godine i da je trenutno na "pola puta ka Monderovom minimumu."

Prema njegovim riječima, postoji veliki broj mogućnosti kojim se može objasniti ova povezanost ali je tim najviše bio za meteorološku pojavu poznatu kao "blokiranje". Ova se pojava dešava kad mlazni tok oformi oblik slova "S" iznad sjevernoistočnog Atlantika uzrokujući tako da se "vjetar uvija".

"Da nema `blokade`, mlazni tok donio bi blage, vlažne zapadne vjetrove i imali bi uobičajene vremenske prilike. Ali, ako mlazni tok `blokira` i ide dalje na sjever onda hladni, suhi vjetrovi pušu s istoka iznad Evrope što izaziva oštar pad temperature", rekao je Lockwood.

Istraživači navode da je Evropa posebno osjetljiva, prvenstveno zbog toga što se nalazi ispod mlaznog toka sjeverne hemisfere.
XS
SM
MD
LG