Dostupni linkovi

Oblak pepela s Islanda i dalje blokira avio saobraćaj


Animacija: Kretanje oblaka pepela
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00
Direktan link

Animation of the ash plume from Icelandic eruption. Source: European Space Agency

Letovi u većem Europe su otkazani i danas zbog oblaka pepela koji se podigao u atmosferu usled erupcije vulkana na Islandu.

Avio saobraćaj u Velikoj Britaniji, Francuskoj i SAD biće zaustavljen do danas popodne, zbog oblaka pepela koji izbacuje vulkan na Islandu.

Svi letovi na najprometnijim britanskim aerodromima otkazani, saopštili su nadležni, što stvara probleme stotinama hiljada putnika, prenosi agencija Rojters.

Pepeo iz vulkana na Islandu primorao je na zatvaranje vazdušnog prostora u mnogim evropskim zemljama, što je uticalo na letove aviona u širokom pojasu od Islanda do Skandinavije.

Letovi su otkazani i u Belgiji, Holandiji, Danskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj.
Belgija - svi letovi otkazani


Na vulkanu na jugu Islanda, juče je došlo do druge erupcije ovog meseca. Vulkan je izbacivao belu paru, dim i pepeo u visini od šest do 11 kilometra u atmosferu i širio se ka jugoistoku tokom prošle noći.

Stotine hiljada putnika je je ostalo na aerodromima, a prema pojedinim procenama ovakva situacija mogla bi se produžiti i na vikend.

Putnici širom Evrope čiji su letovi otkazani ili odloženi zbog oblaka pepela imaju pravo na nadoknadu troškova, saopštila je danas Evropska komisija.

Nadoknada troškova je u skladu sa evropskim pravilima o pravima putnika koja su ustanovljena 2004. godine.

Britanska stanica BBC prenosi i izjave zdravstvenih radnika koji kažu da velika koncentracija pepela u vazduhu ne može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. Ipak, oni naglašavaju da, u lakšem obliku i kratkoročno, mogu uticati na respiratorne organe.

Evropska organizacija za bezbednost vazdušnog prostora “Eurocontrol” saopštila je da je prekid avio-saobraćaja najveći ikada u Evropi i da bi mogao da traje i u naredna dva dana.

“Eurocontrol” je takođe saopštio je da se oblak pepela koji je nastao posle erupcija vulkana ispod glečera na Islandu, u području Eyjafjallajoekull sporo pomera jer nema vetra. “Oblak vrlo sporo napreduje prema istoku i dalje je veoma gust”, saopštili su iz ove organizacije.
XS
SM
MD
LG