Dostupni linkovi

Hamnei hvali pobune u arapskom svetu, u Iranu protesti


Pristalice režima sa posterima ajatolaha Ali Hamneija, Teheran, 18. februar 2011.
Pristalice režima sa posterima ajatolaha Ali Hamneija, Teheran, 18. februar 2011.
Robert Tait (Priredio Dragan Štavljanin)

Iranski vrhovni verski vođa, ajatolah Ali Hamnei, ponovio je da su demonstracije koje potresaju arapski svet islamskog karaktera, u trenutku kada snage bezbednosti u njegovoj zemlji nastoje da represijom uguše proteste protiv teokratskog režima u Teheranu.

Hamneijev komentar je usledio u nedelju u trenutku kada su pristalice opozicionog Zelenog pokreta ponovo izašle na ulice, ističući da su im inspiracija protesti u arapskim zemljama.

Iranski režim i opozicija se nadmeću u iskazivanju solidarnosti sa antivladinim demonstracijama koje potresaju arapski svet.

Poslednji događaj u toj ideološkoj borbi bili su protesti iranske opozicije u nedelju na koju su se brutalno obrušile snage bezbednosti.

Mada je stranim medijima zabranjen pristup, na video materijalu koji je objavio Rojters vidi se kako demonstranti uzvikuju parole kojima se iskazuju simpatije za pokrete koji su nedavno zbacili dugogodišnje predsednike Egipta i Tunisa, Hosnija Mubaraka i Ben Alija: "Mubarak, Ben Ali, sada je vreme za Sajeda Alija”.

Misli se na iranskog vrhovnog verskog vođu, ajatolaha Ali Hamneija, čiji se odlazak traži.

No, Hamnei insistira da su “narodni pokreti” u Egiptu i drugim pobunama u arapskom svetu na liniji Islamske revolucije u Iranu 1979.

"Neprijatelji tvrde da su narodni pokreti u Egiptu, Tunisu i drugim zemljama – neislamski. No, sigurno je da su ovi pokreti islamski i moraju da se konsoliduju”, kazao je Hamnei na skupu šiitskih i sunitskih teologa na međunarodnoj konferenciji o islamu u nedelju.

On je početkom februara, pre nego što se Mubarak povukao, pozvao na uspostavljanje islamskog režima u Egiptu.

Dupli standardi

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je takođe hvalio pobunu u Egiptu da je inspirisana sopstvenom verzijom mesijanskog islama.
Mahmud Ahmadinedžad na obeležavanju 32. godišnjice islamske revolucije, Teheran, 11. februar 2011.

"Finalna faza je počela. Mi smo usred svetske revolucije kojom upravlja dragi (12) Imam (mesijanska figura među šiitima, čiji povratak, kako se veruje, treba da nagovesti novu epohu pravde). Počelo je veliko buđenje. Svedoci smo da time upravlja Imamova ruka”,
kazao je Ahmadinedžad 11. februara, na dan Mubarakovog povlačenja.

Tvrdnja režima u Teheranu da je na strani demonstranata u arapskom svetu, podstakla je Mir Hoseina Musavija i Mehdija Karubija, lidere Zelenog pokreta, da organizuju prve proteste u Iranu ove godine.

"Pozivamo na demonstracije da bismo pokazali da je naš pokret vitalan i zaustavimo zloupotrebe u propagandne svrhe prodemokratskih pokreta u regionu od strane iranskih vlasti”, kazao je Karubi u pozivu na antivladine proteste 14. februara.

Lidere Zelenog pokreta su naročito razgnevili dupli standardi režima u Teheranu, koji je osuđivao nasilni obračun Mubarakovih snaga bezbednosti sa demosntrantima, što je isto činila i iranska policija brutalno gušeći masovne proteste 2009, nakon predsedničkih izbora na kojima je ponovo pobedio Ahmadinedžad, a za koje Musavi i Karubi tvrde da su bili pokradeni.

Predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani je kazao Al Džaziri 10. februara:

"Egipćani mirno protestuju. Zašto se protiv njih upotrebljavaju meci i nasilje?”

No, Zeleni pokret optužuje iranske snage da su na isti način reagovale protiv demonstranata 14. i 20. februara.

Prošle sedmice ubijena su dva studenta, Sanah Jaleh (26), i Mohamed Mokhtari (22), kada je policija pucala na masu, saopštava opozicija.

Slična netolerancija vlasti je pokazana u nedelju tokom demonstracija organizovanih zbog ubistva studenata.

Opozicioni sajtovi su objavili da su snage bezbednosti, uključujući specijalnu policiju na motorima, koristile suzavac da bi rasterale okupljene na glavnim trgovima i prolazima.
XS
SM
MD
LG