Dostupni linkovi

Iran pomaže Iraku


Vođa Isil-a Abu Omar al-Shishani (lijevo)
Vođa Isil-a Abu Omar al-Shishani (lijevo)

Izvještaji sa terena sugeriraju da je Iran ustupio iračkom premijeru Nuriju al Malikiju, nekoliko borbenih aviona, kako bi svom savezniku pomogli u borbi protiv Isil-a (Islamska država Iraka i Levanta). Analitičari kažu da vojna pomoć Irana takođe može uključivati i obuku i mobilizaciju šiitskih militantnih grupa.

Prema pouzdanim izvorima, Iranska revolucionarna garda aktivna je u Iraku zadnjih deset godina, pa bi Teheran mogao Bagdadu ponuditi te dobro obučene borce u nastojanju da uguše islamističku pobunu.

Prema mišljenju Afshona Ostovara, analitičara Centra za mornaričke analize (CNA), iranska vojna pomoć Iraku vjerojatno će se usmjeriti na nekoliko područja: savjetovanje, obuku, planiranje i koordinacija, te obavještajni rad i i opskrbu vojnim materijalima.

"Što god kao pomoć budu ponudili, biće u okviru navedenih oblasti, i u svakom slučaju iza scene", kaže ovaj stručnjak za Bliski istok.

Sličnog je stava i Farzan Sabet, istraživač iz Ženeve, koji napominje da Iran preferira djelovanje iza zavjese, radije nego otvorenu vojnu intervenciju.

Izvještaji iz Iraka kazuju da je Revolucionarna garda već u Iran odposlala elitne jedinice, mada te navode demantiraju zvaničnici u Teheranu. Jedinice zvane Kvods, male su grupe od stotinjak dobro obučenih specijalaca, koji su se već dokazali u Siriji, kada su trenirali Bašarove snage u borbi protiv islamista.

Iračke snage sigurnosti
Iračke snage sigurnosti

Snage Kvods-a pomažu na dva nivoa: političkom, prikupljanjem pomoći u svijetu, i na terenu tako što treniraju i koordiniraju poprilično dezorganiziranje šiitske snage.

Mohsen Milani, izvršni direktor Centra za strateške i diplomatske studije na Univerzitetu u Južnoj Floridi, vjeruje da će Iran pokušati mobilizirati šiitsku miliciju koja se uspavala u posljednjih nekoliko godina.

"Sigurno je da će pokušati reorganizirati i naoružati u Iranu trenirane Badr brigade, a najvjerojatnije ohrabriti militantnog vjerskog vođu Muktada al Sadra i njegovu Mahdi armiju da se pridruže borbi", napisao je Milani u svojoj analizi za časopis Foreign affairs.

On vjeruje da se sunitska pobuna može ugušiti jedino ako počnu sarađivati posvađane šiitske milicije.

Analitičari smatraju da, za sada, Iranska vojska nije izravno uključena u borbu protiv Isil-a. A ako se to kasnije i desi, zvanični Teheran objasniće to ugroženošću svojih granica i atakom na nacionalnu sigurnost.

Na pitanje: je li moguće da, u borbi protiv sunitskih militanata, u Iraku dođe do saradnje iranskih i američkih snaga, analitičari uglavnom odgovaraju negativno.

Izravna vojna saradnja nije izvjesna, ali je moguće da u nekom trenutku u savjetodavnoj oblasti ili treningu dođe do preklapanja. Međutim, ni SAD, ni iranske Kvods snage ne žele raditi jedni s drugima, jer zvanični Teheran smatra da Amerikance svoje političke ciljeve u Iranu žele ostvariti upravo preko Iraka.

XS
SM
MD
LG