Dostupni linkovi

Iračani smatraju američko povlačenje preuranjenim


Američki vojnici u Iraku, arhivska fotografija
Američki vojnici u Iraku, arhivska fotografija
Američki predsednik Barak Obama zadovoljan je što SAD mogu bezbedno i da do kraja meseca, kako je i planirano, okončaju svoje borbene operacije u Iraku, rekao je portparol Bele kuće Robert Gibs.

On je to naveo posle sastanka koji je Obama imao sa šeficom diplomatije Hilari Klinton, sekretarom odbrane Robertom Gejtsom, savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejmsom Džonsom i američkim komandantom u Iraku generalom Rejom Odijernom, sa kojim je razgovarao putem video veze.

"Predsedniku je Odijerno rekao da su snage SAD na putu da okončaju povlačenje iz Iraka do kraja avgusta. Od kako je Obama preuzeo funkciju, iz Iraka je povučeno 80.000 američkih vojnika", rekao je Gibs.

On je dodao da je Odijerno ocenio da je u poslednjih nekoliko godina bezbednosna situacija u Iraku "značajno unapređena", kao i da su iračke bezbednosne snage u potpunosti spremne da preuzmu brigu o zemlji.

S druge strane, irački vrhovni oficir general Babaker Zebari kritikovao je odluku Sjedinjenih Država o povlačenju vojnika, ocenjujući da je preuranjena.

Zebari je upozorio da iračke vojne snage možda neće biti spremne da preuzmu kontrolu, objavio je britanski BBC. On je na konferenciji za novinare u Bagdadu rekao da iračka vojska neće biti u stanju da obezbedi zemlju sve do 2020. godine, te da snage SAD, kako kaže, sve do te godine treba da budu prisutne u Iraku.

Obećanje o povlačenju

Obama je na početku svog mandata obećao da će svi američki vojnici biti povučeni sa iračkog tla do kraja 2011. godine. On je to potvrdio i sada na sastanku sa državnim vrhom, preneo je Gibs.

Prema njegovim rečima, američki predsednik je, međutim, nagovestio da bi možda bilo "preuranjeno" stavljanje na dnevni red završne faze povlačenja vojnika SAD dok u Iraku ne bude oformljena nova vlada.

"Ono što se nadamo i što je oduvek bio cilj jeste da ostvarenje bezbednosti vodi ka ostvarenju političkih ciljeva, a to je upravo ono što očekujemo da bude demonstrirano formiranjem nove vlade", naveo je Gibs.

U Iraku su u martu održani parlamentarni izbori, ali ni posle pet meseci nije formirana nova vlada, što je izazvalo političku nestabilnost u zemlji. Kako ocenjuju analitičari, to je ponovo i ojačalo ekstremiste koji su u poslednjih nekoliko meseci izveli nekoliko velikih napada, pretežno u iračkoj prestonici Bagdadu.

Gibs je ocenio da je porast nasilja "bio očekivan", što zbog početka islamskog meseca posta - Ramazana, što zbog otezanja sa formiranjem nove vlade.

Posle ove faze povlačenja, u Iraku će ostati 50.000 američkih vojnika.
XS
SM
MD
LG