Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 12:44 CET

  Bosna i Hercegovina

  Inzko u Banjaluci: 2012. bila godina stagnacije BiH

  Valentin Inzko
  Valentin Inzko
  U okviru svoje posjete Banjaluci visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko sastao se u ponedjeljak sa liderom Demokratske partije Draganom Čavićem i sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

  Visoki predstavnik izrazio je nakon sastanka sa Čavićem uvjerenje da će bh. političari konačno riješiti pitanje vojne imovine.
   
  „Ja, kao i veliki broj ambasadora, mislim da 2012. godina nije bila prelomna za BiH i da je možemo ocijeniti kao godinu stagnacije“, kazao je u obraćanju novinarima visoki predstavnik Valentin Inzko.

  „I nadamo se da će sljedeća, 2013. godina biti bolja. I, naravno, bilo bi važno da bude bolja pošto će 2014. biti izborna godina, a u izbornim godinama ne radi se puno“, ističe on.

  Visoki predstavnik izrazio je uvjerenje da će bh. političari konačno riješiti pitanje vojne imovine.

  „Ja mislim da je tehnički uglavnom sve riješeno - 80, 90 posto, možda čak i više, ali treba malo više političke volje da bi se to do kraja izdefinisalo. Ali, naravno, ako vežeš taj problem za neke druge probleme, onda je to mnogo teže“, napomenuo je on.

  Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić rekao je da je visokom predstavniku prenio svoj skepticizam u vezi sa spremnošću aktuelne političke većina na državnom nivou u smislu puta BiH ka Evropskoj uniji.

  „Posebno kad je u pitanju ispunjavanje obaveze Sejdić - Finci, koja očigledno neće ići lako sadašnjim sagovornicima. To je bila osnova. I, naravno, izložio sam svoju zabrinutost generalnom ekonomskom i socijalnom sitaucijom u ovoj godini, a pogotovu u 2013., za koju ja smatram da će biti mnogo teža nego 2012. godina“, rekao je Čavić. 

  Uoči sastanka sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, Inzko se osvrnuo na njegove izjave o potrebi okončanja mandata OHR-a.

  „Ja ću njemu zahvaliti jer mi on produžava boravak u BiH. Uvijek kada ja budem kritikovan, uvijek kada neko traži treći entitet ili nešto slično, međunarodna zajednica produži mandat visokom predstavniku“, rekao je on.

  Ekonomija i Sejdić-Finci

  Inače, visoki predstavik i predsjednik RS u kasnim poslijepodnevnim satima razgovarali su o poboljšanju političkih i ekonomskih odnosa unutar BiH.

  Inzko je istakao kako se, pored krupnih političkih pitanja, posebno ističe ekonomska situacija, te da se posebna pažnja mora posvetiti podizanju standarda građana.

  „I u tom smislu ja bih želio zaista da 2013. godina bude prelomna godina, da dođe do ubrzanog starta na više područja, kako bi onda i građani osjećali korist tih koraka. U tom smislu sam ja i rekao da bih želio da dođe do pozitivne kompeticije između RS i FBiH i da se na taj način širi ono što je pozitivno i konstruktivno“, istakao je Inzko.

  Dodik je najavio da će u narednim sedmicama dominatna aktivnost Savjeta ministara i Parlamenta BiH biti u vezi sa ispunjavanjem dogovora partija šestorke, koji je postignut na bazi sporazuma SNSD-a i SDP-a BiH, te da se u tom smislu određeni zakoni već i nalaze pred državnim ministrima.

  Dodik je istakao i spremnost da se poštuje dogovor šestorke iz marta ove godine u vezi sa pitanjem imovine, koji predviđa da perspektivna vojna imovina, utvrđena odlukama Predsjednuštva BiH, bude  knjižena u vlasništvo državnih organa odbrane, a ostala, neperspektivna vojna imovina da se knjiži tako da Savjet ministara u roku od 60 dana donese odluku koja imovina neperspektivna je potrebna za druge organe BiH, i na bazi toga bi se knjižila na te organe.

  Inzko uručuje donaciju za obnovu Ferhat-pašine džamijeInzko uručuje donaciju za obnovu Ferhat-pašine džamije
  x
  Inzko uručuje donaciju za obnovu Ferhat-pašine džamije
  Inzko uručuje donaciju za obnovu Ferhat-pašine džamije
  Dodik je dodao i da Republika Srpska ide sa svojim stavom o provođenju odluke Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Sejdić - Finci.

  “Čekamo da se druge stvari poravnaju i da u Parlamentu BiH glasamo na bazi sporazuma koje će potpisati entiteti, jer je samo na taj način moguće mijenjati Dejtonski sporazum, a to je prethodnim dogovorom strana, a strane su entiteti, kao što je napisano u Dejtonskom sporazumu i dejtonskom ustavu", istakao je Dodik.

  Entitetski predsjednik je izjavio i da u BiH postoje sve važne konture za postizanje dogovora o uspostavljanju mehanizma koordinacije na putu ka EU, te napomenuo da primarno pitanje ostaje ispunjavanje uslova iz Mape puta, čemu će u narednom periodu biti posvećena pažnja.

  Visoki predstavnik Valentin Inzko u ponedjeljak je posjetio i Rijaset islamske zajednice u Banjaluci, te je u razgovoru sa banjalučkim muftijom Edhemom Čamdžićem pozvao na međureligijsku suradnju, toleraciju i pomirenje.

  Inzko je dao i svoj lični doprinos, novčanu pomoć od 10.000 KM za izgradnju banjalučke Ferhadije. Najavio je i svoju ličnu pomoć za izgradnju i drugih vjerskih objekata, te već za januar i sastanak sa vladikom Grigorijem, episkopom zahumsko-hercegovačkim.

  Erduan Katana

  rfebl+blic.net

  U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.


  Milorad Milojević

  rfebl+blic.net

  U novinarstvo je ušao sasvim slučajno, bježeći od matematike. Od 2002. godine je dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banje Luke.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: viza za pakao
  19.12.2012 12:39
  ja dobro jutro kolombo! dvoja zasluga za kompletnu igricu oko napretka nije mala. vazno je da ti kasiras 25'000 eura, a ostalo je stvar one bizmarkove, da balkan nije vrijedan niceega...

  Ime: Gradanska BiH Grad: BiH
  17.12.2012 19:09
  Akademije nauka i umjetnosti RS je isto u banja luci i kako nije niko tamo otisao da smjeni one kad su rekli danas da je Bih cjela ali ce da bude iz tri djela i kakve sve konekcije ima ova Akademije nauka i umjetnosti RS sa onom iz srbije sto se zove SANU i sto su je i milosevic i oni tamo sto su u SANU koristili je za rat protiv civila u ratu sa hrvatskom,BiH,kosovom...trebali bi na RSE objasniti da li nam se opet isto sprema nama cicilima u Bih i na balkanu jer sa ovakvim izjavam kao od Akademije nauka i umjetnosti RS nismo daleko od rata kao sto nismo bili ni 1991 kad su izjave iz SANU bile pune mrznje i rata...a EU i medjunarodna zajednica i Un su sutile tad kao sto sad SUTE...ZASTO
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  19.12.2012 13:47
  Kakva akademija,kakvi bakraci? To je sprdnja od akademije.
  Bivsi i sadasnji poliicari ( e jesu i politicari)pokupovali po Srbiji i Vojvodini akademske titule,pa se uzivili u toj ulozi!! Bljaff...
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  17.12.2012 22:09
  Oho, po tebi nismo daleko od rata.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  18.12.2012 12:26
  Nismo mi nikad ni bili daleko od rata, pod uvjetom da se madjunarodna zajednica makne s puta. Ovaj mir je umjetan i ljudi su zeljni da se ova pat-pozicija rijesi na neki nacin pa makar i oruzanom akcijom protiv onih koji ne postuju osnovne odrednice Mirovnog sporazuma poput one da je BiH drzava (iz RS cujemo jasno negiranje ovog jasnog iskaza izrijekom navedenog sporazumu) i da je BiH pravna nasljednica RBiH koja kroz BiH nastavlja svoj drzavni kontinuitet (iz RS cujemo konstatne tvrdnje da BiH pocinje 1995).
  Odgovor

  Ime: Lista
  19.12.2012 23:31
  Ad kada postoji BH drzava, najbolje ilustruje podatak da je danas objavljena lista 20 njabjednijih zemalja u svijetu. BH se nalazi na 17. mjestu. Ispred BH nalazi se cak i Kosovo koje se postalo drzavom samo prije nekoliko godina. Iz BH se nalaze zemlje poput Avganistana.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.