Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 04:20 CET

  Intervju

  Jahjaga: Sastanak sa Nikolićem uvod u normalizaciju odnosa sa Srbijom

  Atifete Jahjaga
  Atifete Jahjaga
  Razgovarala: Arbana Vidishiqi, prevela: Amra Zejneli

  Ovo je simboličan i važan sastanak, zato što se po prvi put sastaju predsednik Republike Kosova i Republike Srbije, izjavila je predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa. Predsednica Kosova je trenutno u Briselu gde će se 6. februara sastati sa svojim srpskim kolegom, Tomislavom Nikolićem.

  RSE: Da li je vaš sastanak sa srpskim predsednikom, Tomislavom Nikolićem, više simboličan ili se mogu očekivati konkretni rezultati?

  Jahjaga: Sastanak je simboličan i važan zato što se po prvi put sastaju predsednici Republike Kosova i Republike Srbije, što predstavlja uspeh za normalizaciju i unapređenje odnosa dveju suverenih i nezavisnih država. Mi ćemo podržati dosadašnji proces dijaloga koji vode premijeri naše dve zemlje, uz posredstvo EU i uz podršku SAD-a.

  RSE: Šta će biti teme sastanka, o kojim pitanjima će biti reči?

  Jahjaga: Razgovaraćemo o punoj normalizaciji odnosa između Republike Kosova i Republike Srbije; o potrebi nastavka dijaloga, o postizanju sporazuma vezanog za sva pitanja i o njihovom sprovođenju, vezana za dobrobit svih građana dve države i a ide u korist dobrosusedskih odnosa, mira i stabilnosti u regionu.

  RSE: Dijalogom je do sada postignuto nekoliko sporazuma. Kakva je važnost ovog sastanka na nivou predsednika, ukoliko to nije okončanje ovog procesa?

  Jahjaga: Cilj sastanka je, poštujući evropske norme i standarde ali i međunarodne konvencije, pronalazak rešenja za sva pitanja. Uzimajući u obzir našu prošlost i odnose između Kosova i Srbije, za očekivati je da se odnosi u potpunosti normalizuju. To je cilj sastanka predsednika, dok su Skupština i Vlada ovlaštene da predvode proces dijaloga.

  RSE : Koliko je podizanje nivoa dijaloga, od tehničkog do premijerskog pa sad i na nivo predsednika, uticalo na rešavanje problema i umanjenje napetosti? 

  Jahjaga: To je nedeljiv i neodvojiv proces zato što svako izvršava svoju ustavnu obavezu.
  Mi delujemo kao ravnopravni međunarodni subjekat, i sa Srbijom ćemo izgraditi odnose i potpisivati bilateralne sporazume kao što to radimo i sa ostalim zemljama.

  RSE: Koliko jedan konačan sporazum dve strane može okončati probleme i, da li ste vi, dva predsednika, potpisnici jednog takvog sporazuma?

  Jahjaga: Sveobuhvatan sporazum može otvoriti put za potpisivanje drugih bilateralnih sporazuma. Ovo je redovna međudržavna norma za sve države koje su uspostavile diplomatske odnose. Pitanje potpisivanja i ratifikacije je regulisano Ustavom.

  RSE: Predsednice Jahjaga, kome će više dati šanse ovaj vaš dijalog sa predsednikom Nikolićem – Srbiji za kandidaturu u EU ili Kosovu za nešto drugo?

  Jahjaga: Ovo nije dijalog već je zvaničan sastanak predsednika dve države koje su nezavisne i u susedstvu. Obe ove zemlje mogu pomoći jedna drugoj na putu integracija u EU.  Obe zemlje će imati dobiti od ovakvih sastanaka, uključujući i ceo region, jer, na kraju, poštujući realnost i priznanje nezavisnosti Kosova, biće i stabilnosti.

  RSE: Podržavate dijalog, koliko ćete podržati i rešenja iz dijaloga, naročitoh onih o kompromisu za severni deo Kosova, do čega je, kako se navodi, moguće doći?

  Jahjaga: Kao predsednica zemlje, podržavam ceo proces dijaloga i postignute sporazume. Naš stav je jedinstven stav institucija Republike Kosova po tom pitanju, i u tome nema razlika.  Videli ste da do sada nije bilo kompromisa koji bi bio na štetu naših interesa i naših građana. Svi dogovori su u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Kosova.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Monetarista
  07.02.2013 23:14
  Niti je Sjeverna Irska Engleska, niti je Guantanamo Americki, niti su Foklandi Britanski, niti je Kassmir Indijski, niti je Palestina Izraelska, niti je Katalonija Spannolska. Ipak, bolje Kosovo Srpsko nego Albansko, budimo iskreni.

  Ime: 011
  06.02.2013 22:22
  Od svakog postavljenog pitanja odgovor koji je Jahjaga ponudila je da su Srbija i Kosovo* nezavisne drzave. Pa rekao bih jedno 30 puta.
  Kao uplaseno dete koje sebi govori da ce sve da bude u redu a ni samo ne veruje u to.
  Indikativno.
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  07.02.2013 11:42
  Nikolic je dobro izjavio da Jahjaga prica udzbenicke price.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  07.02.2013 12:13
  Aleksandar @
  Interesantno razmisljanje Aleksandre ! Medjutim,da li je i realno ?
  Slike sa terena ipak govore drugacije.
  Odgovor

  Ime: emigrant Grad: München
  07.02.2013 19:03
  @ Jasar Svedska

  Jeste tako je kako ti kazes a to najbolje zna i sam Nikolic kada je hteo 7 Januara da dodje na Kosovo " u svojoj drzavi" ali eto nesto nije mogao da udje na Kosovo bez odobrenje od strane Thaqi i ove gospodje Jahjaga ( sada je Nikolic imao priliku da se zali kod Jahjage zasto on ne moze na Kosovokada on to hoce)

  Ime: Munir Grad: Njemacka
  06.02.2013 20:59
  Sa srecom bilo! Srbija ovim susretom impicitno je priznala drzavu Kosovo,i tu nema nicega spornog.Ima jedna nelogicnost za koju bi terebalo pisati doktorske patoloske teme,ako se uzme da to cini vlast Srbije na cijem celu su bivsi Radikali,kojima je projekat "Velike Srbije"lezao na srcu dobrih dvadesetak godina.

  Ime: Aleksandar Stone Grad: Rim EU
  06.02.2013 06:29
  Drago mi je da albanci i srbi pregovaraju kao pravi europljani ako mogu amerikanci i vijetnamci naci zajednicki jezik nakon 20 godisnjeg rata, zasto ne bi balkanci,zivjeli su u zajednickoj drzavi 50 godina i to iskustvo moraju iskoristiti za dijalog,balkan pripada Europi.Balkanske nacije i drzave imaju samo jedan izlaz a to je skandinavizacija i europeizacija,sve drugo vodi u mracni tunel bez izlaza.Srbi moraju shvatiti da Kosovo i Crna Gora nisu Srbija isto kao sto Amerikanci moraju shvatiti da Meksiko i Kanada nisu i nikada nece biti dio SAD-a.Jedino medusobnim uvazavanjem i dijalogom mozemo naci rjesenje svih problema na balkanu a nikako ne nasiljem i pretenzijama.Zato postoji diplomacija i pregovori koje su izumili francuzi,da ste tako pregovarali 1999 ne bi se Srbiji dogodio ponovno rat.

  Ime: Aleksandar
  05.02.2013 15:56
  Gospodja Jahjaga na svako postavljeno pitanje novinara odgovara da su Srbija i Kosovo dve nezavisne i suverene zemlje, da se radi o normalizaciji odnosa između Republike Kosova i Republike Srbije itd. Ako je neka drzava stvarno suverena i nezavisna zaista nema potrebe da to navodi u svakoj recenici.

  Odgovor

  Ime: emigrant Grad: München
  07.02.2013 18:53
  @ Aleksandar

  Zemljace pa zar ne vidis ti dalje od nosa ?! nisu samo Kosova i Srbija drzave koje imaju problema kada su takve stvari pa i granice u pitanju,eto pored nosa isti problem,mislim i posto su drzave i suvjerene Slovenija i Hrvatska imaju isto problem oko granica.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  06.02.2013 21:30
  Aleksandar@
  To ti je Aleksandre poput bumeranga ! Bacis ga,a on ti se vrati sa jos vecom brzinom i zestinom.Tako tvoji sunarodnjaci u rs-u rade.Pogledaj ponekada njihove dnevnike u Banja Luci i Bijeljini pa ces se uvjeriti.U svakoj recenici moraju bar dva puta spomenuti rs ! Sad vam se to vraca kao bumerang na Kosovu,a narocito na ovakvim susretima vani. Bumerang je cudna stvarcica,zar ne ?
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  07.02.2013 12:19
  Gledam BN ponekad i ne vidim nista cudno u tome kada voditelj kaze predsednik Rep Srpske je izjavio ili u Rep Srpskoj je danas suncano i lepo vreme itd a na vestima na Kosovu mozes cuti sledece "U nezavisnoj i suverenoj republici Kosova danas ce preovladavati suncano i lepo vreme ali ce oblacnost u vecernjim satima stici iz nama susedne republike Srbije koje ce doneti kisu"


  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  07.02.2013 20:52
  Aleksandar@
  Nisam ni ocekivao da vidis.Jer,vi vidite samo ono sto zelite da vidite.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  05.02.2013 19:36
  Reče čovek iz zemlje u kojoj na svakom bogovetnom zidu i tarabi stoji "Kosovo je Srbija!"
  To je em nepotrebno, em glupo, em netačno...
  Odgovor

  Ime: dejan za milivoja Grad: bg
  06.02.2013 18:19
  Ajmo, Milivoje po tvome,za koga je nepotrebno,za koga je glupo,za koga je netacno?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  06.02.2013 21:21
  za "malog od kuzine"@
  Za svakog normalnog covjeka je to nepotrebno,glupo i naravno,netacno.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  07.02.2013 00:55
  Mislis da je glupo ovo da je Kosovo drzava! Najzad se bar jednom slazemo Jasare. Eto i ti si progledao i vidio da bez UN-a nema Kosova.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  07.02.2013 09:59
  Anonimni@
  Nepotrebno,glupo i netacno je to sto vi i dalje mislite da je Kosovo Srbija,nesreco nepismena.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.