Petak, 29. april/travanj 2016, 17:58 CET

  Bosna i Hercegovina

  Inicijative za promjene ustava BiH i FBiH

  Ilustracija
  Ilustracija
  Profesor iz Ljubljane, dr. Anton Bebler i profesorica sarajevskog Univerziteta dr. Lada Sadiković predstavili su u nedjelju u Sarajevu “Memorandum o usvajanju novog ustava BiH.“ Istovremeno, sve je više inicijativa za izmjene Ustava Federacije, odnosno za smanjivanje broja kantona i preciziranje njihovih nadležnosti, jer su već postali “država u državi”.

  Gotovo svaka godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma potvrđivala je činjenicu da BiH nije pravna ni demokratska država, a u novije vrijeme prekršila je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u njegovim elementarnim odredbama koje se tiču kršenja ljudskih prava i sloboda. Profesor Univerziteta u Ljubljani, dr. Anton Bebler kaže da mu je interesu pomoći BiH kako bi konačno krenula putem razvoja.

  „Sadašnje uređenje je nekonzistentno, nehomogeno, protivrječno. Ono se sastoji iz nekog Aneksa 4 dejtonskih ugovora, zatim iz drugih dijelova dejtonskih ugovora,  iz dijelova nekadašnjih ustava SFRJ i iz dva ustava entiteta. Prema tome, sam ustavni poredak BiH je nelogičan, protivrječan i jedan je od izvora koji sputavaju zadravi razvoj BiH“, ocijenio je on.

  Detalji Memoranduma za promjenu Ustava BiH nisu objavljeni i on za sada nosi oznaku inicijative, koja će narednih mjeseci biti predstavljena na nizu konferencija. Profesorica Lada Sadiković ističe da ne bi trebalo biti dileme o tome jesu li BiH potrebne ustavne reforme.
  Anton BeblerAnton Bebler
  x
  Anton Bebler
  Anton Bebler

  „BiH definitivno s ovim ustavom nije u mogućnosti da ispuni uvjete koji se pred nju stavljaju, dakle uvjete koji bi omogućili njen napredak, prosperitet njenih građana, njen razvitak i njeno napredovanje u euroatlantske integracije“, istakla je Sadiković.

  Profesor Bebler označava BiH kao ”invalidnu državu”, za šta najveću odgovornost snosi Dejtonski mirovni sporazum. On smatra da međunarodna zajednica mora odlučnije reagovati kako bi se otklonili nedostaci ugrađeni u ovaj dokument.

  „Potrebna je revizija dejtonskog sistema. Bez nekog pritiska, samo prijateljskim ubjeđivanjem vjerovatno ne bi išlo“, kaže Bebler.

  U RS smatraju da ne treba mijenjati Dejtonski sporazum, a u Federaciji da su promjene neophodne. Stoga profesor Goran Marković kaže da je realnije razgovarati o određenim poboljšanjima ovog teksta.

  „U dva entiteta postoje različite koncepcije uređenja BiH, dakle kako država uopšte treba da bude organizovana i funkcioniše. Pošto su to neke krajnosti, uvijek je rješenje u postizanju kompromisa. Ali ona ne mogu da budu usvojena iz vrlo jednostavnog razloga što nacionalne političke elite u BiH, i to sve tri, koje su prilično uzdrmane u narodu kada je u pitanju njihov legitimitet i njihov ugled, još uvijek nastoje da se održe koliko-toliko na nogama tako što će insistirati na nekim svojim maksimalističkim programima“, rekao je Marković.

  Smanjenje administracije

  Profesor Marković je bio dio grupe nezavisnih inetelektualaca i nevladinih organizacija, okupljenih oko Foruma građana Tuzla, koja je prije više od dvije godine ponudila prijedlog amandmana na Ustav BiH. Brojnih, sličnih pokušaja je bilo proteklih godina, prema nekim procjenama - dvadesetak, ali bez očekivanog efekta. Trenutno, najjači front čine prijedlozi za promjene Ustava Federacije. Jedno od rješenja stiže iz Pravnog instituta u BiH. Muhamed Mujakić kaže da je cilj učiniti Federaciju jefitinijim, funkcionalnijim i efikasnijim entitetom.
  Zgrada Vlade FBiH - ilustracijaZgrada Vlade FBiH - ilustracija
  x
  Zgrada Vlade FBiH - ilustracija
  Zgrada Vlade FBiH - ilustracija

  „Naš prijedlog ima za cilj da učini jednostavniju Federaciju, da smanji administraciju u Federaciji, dakle da smanji troškove, i da učini vlast u Federaciji, sve njene razine, bliže građanima FBiH. Također, vrlo važno pitanje jeste pitanje nacionalnih manjina i nacionalno neopredjeljenih u Federaciji, kao i konstitutivnog naroda Srba u FBiH, gdje treba ta situacija da se popravi u korist ovih grupa, a svakako ne na štetu Hrvata i Bošnjaka kao konstitutivnih naroda“, kaže Mujakić.

  Pravni institut predlaže smanjivanje broja kantona sa sadašnjih 10 na šest. U predviđenoj reorganizaciji Drvar bi pripao Unsko-sanskom kantonu, četiri opštine  Zapadnohercegovačkog kantona ušle bi u sastav Livanjskog, Tuzlanski i Posavski bi činili jedan kanton, a isto se predlaže za Srednjobosanski i Zeničko-dobojski. Dio srednje Bosne - Kreševo i Kiseljak bi bili u sastavu Sarajevskog kantona, u koji bi ušli i Visoko i Breza, ali i cijeli Bosansko-podrinjski kanton. Mujakić komentariše neke od prijedloga:

  „Uzmite primjer Posavskog kantona gdje tri općine čine kanton, a zapravo ni same općine nemaju adekvatne načine finansiranja, a naročito ne taj Posavski kanton. Utapanje Posavskog kantona u Tuzlansku županiju/kanton bilo bi racionaliziranje broja kantona na tom dijelu sjeverne Bosne. Ista situacija je i sa Bosansko-podrinjskim kantonom, za koji mi predlažemo da se prirodno sjedini sa Kantonom Sarajevo. Mišljenja smo da ukoliko bi se neki kantoni udružili sa drugim kantonima apsolutno se ne bi išlo protiv nekog od konstitutivnih naroda, čak bi građani koji žive na tom području imali manje troškove administracije.“     

  Uz ovaj, postoje i prijedlozi za stvaranje tri regije u Federaciji, ali i za ukidanje svih kantona. Američka administracija se također zalaže za preustroj Federacije, uz naznaku da domaći zvaničnici i nevladine organizacije trebaju ponuditi rješenja. Kako je tokom posjete BiH krajem 2012 . izjavio visoki zvaničnik Philip Ricker, SAD daju do znanja da nema novih entiteta ili brojnije administracije.

  „Posljednja stvar koja je potrebna BiH je veći broj entiteta. Ustvari, to bi bio korak unatrag. Pojedinci, političari rade u sopstvenom interesu i zbog ličnih interesa ne razmišljaju o građanima koji su ih izabrali. Mora biti promjena u tom razmišljanju i moraju ići dalje i raditi u ime zemlje“, rekao je on.

  Američki ambasador u BiH Patrick Moon više puta je govorio o neophodnosti racionalizacije Federacije BiH. I zvaničnici Evropske unije su više puta upozorili da je Federacija preskupa jer ima 11 vlada, 11 skupština, više od stotinu ministara, isti broj zamjenika, više stotina savjetnika i drugog, pratećeg osoblja.

  Također se na proljeće najavljuje međunarodna konferencija na kojoj će svoje prijedloge o rekonstrukciji ovog entiteta iznijeti akademici, profesori, stručnjaci, i aktivisti nevladinog sektora.

  * * *
  Rezultati rada Radne grupe Pravnog instituta su objedinjeni u dokumentu: Ustavna reforma Federacije Bosne i Hercegovine - obrazloženje predloženih ustavnih reformi sa prilozima a) Mapa kantona i b) Novi Ustav Federacije BiH. Svi materijali su javnosti dostupni putem web prezentacije: boljafederacija.ba.

  Gordana Sandić-Hadžihasanović

  sandicg+rferl.org

  Saradnik Radija Slobodna Evropa od 1996. godine. Trenutno uređuje emisiju "Na vratima Evrope", posvećenu evropskim integracijama i obavezama BiH na evropskom putu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Anonimni posjetilac
  26.01.2013 18:03
  Dali nedje postoji klub u koji dolaze sve religije ? Koliko ja znam da tako nesto ne postoji i guranje nazor je cist promasaj . To jest dok ljudi sami nevide potrebu da se nesto mijenja promjene su nemoguce.Da bi se mijenjalo potrebna je podrska svih naroda jer je to jedino rjesenje. Mnogi pisu onako kako im se svidja a realnost je nesto sto vidimo na terenu. Kriminal ,korupcija .pljacka i td su osnovni problemi mnogih zemalja a da smo mi daleko iza njih mozemo vidjeti kako se trose pare u parlamentu .
  Odgovor

  Ime: Gradjanin-Ivan Grad: FBiH-
  27.01.2013 20:10
  neko treba da da posalje ovo i ovaj materijal i da javnosti dostupni putem web prezentacije: boljafederacija.ba....mi narod FBiH trazimo FBiH i kantoni treba da prenesu sva svoja ministarstva na osnovu drzave i da drzavna ministrstva se staraju o FBiH....sto znaci ministrastva drzave BiH ce Biti ministrstva FBiH i njenih kantiona....i FBiH i kantonskim sa njihovim gasenjem isto tako nestanu na stotine,vlada,ministarstava,korumpirani ,mafijaski politicara,mercedesa,sekretara) na nivou drzave treba da se naprave moderna ministarstva gdje ce biti zastupljeni svi gradjani BiH...gradjanima FBiH bi ostali bilioni na zdravstvo,skolstvo, i djeciji doplatak
  Odgovor

  Ime: Gradjanin
  26.01.2013 20:34
  Inicijative za promjene ustava BiH i (FBiH) ....treba poslati prijedlog da BiH moze jedino napred ako nestane FBiH i Republike Srpske....i sa njihovim gasenje isto tako nestanu na stotine,vlada,ministarstava,korumpirani ,mafijaski politicara,mercedesa,sekretara) na nivou drzave treba da se naprave moderna ministarstva gdje ce biti zastupljeni svi gradjani BiH, kad kazem svi to znaci svi a ne samo Bosnjaci,Hrvati i Srbi nego svo i Romi,Jevreji,Ukrajinci,Slovaci,Madjari)... i tek onda cemo imati mi narod normalan zivot i necemo morati kupiti hranu po smecu....a mafija nece imati svoju drzavu nego ce morati ili raditi posteno ili ici van nase drzave .....a sve to tad imacemo kao sto sad imamo broj zaposlenih je pao ispod broja umirovljenika, a trećina onih koji rade su budžetski korisnici (podaci su ovo republičkog zavoda za statistiku republike srpske) .Jadno je ovo sve do nebudemo imali pravu i pravnu drzavu BiH

  Ime: Džemal
  25.01.2013 22:12
  MENI OVO POSATA I ŽALOSNI I SMIJEŠNO;
  naime, do sada se uglavnom javljaju Hrvati iz Hercegovine.Jedni neće ovo, drugi ono.Jeni neće da se voze na posao u drugu općinu ili drugi kanton, dok drugi imaju sasvim druge osobne razloge.

  Očekujem da se počnu javljati i Bošnjaci da i oni neće nešto, što opet čini više osobni razlog bez utemeljena i opradanost.

  Na taj način nema konsenzusa i dogovora; svugje je previše osobnih uzroka.
  Ovi Hrvatski koje sam do sada mogao pročitati, "mirišu" na želju za treći entitet, pa bi htjeli da se protegnu i do Srednje Bosne, jer i tamo ima Hrvata, a Bože sačuvaj da bi priznali neki dio naseljen većinom Bošnjacima, da bi i oni tamo dobili svoju "mjesnu zajednicu".
  Sve u svemu Bože pomozi, pa haj'te da se vratimo u predratno stanje i vratimo značaj i ulogu mjesne zajednice.Čini mi se dok su one bile, bilo je svima bolje, sigurnije i svi smo se više voljeli.
  Sad hoćemo da se što je moguće više odvojimo jedni od drugih, da se još više mrzimo.

  Još nešto me iznenađuje; pojedinci drvlje i kamenje bacaju na komisiju, koja nije mogla ovo napisat i potpisat bez kompromisa i sad mi ne priznajemo njihove kompromise, jer nisu nas pitali.

  Dajmo se malo urazumjet, ako hoćemo krenut naprijed.Mislite da je i meni sve pravo kako je Komisija napisala.Nije! Ali poštujem njihov prijedlog, jer je sastavljena iz stručnih ljudi i svih i iz sva tri naroda sa tog područja.

  APELUJEM, samo malo razuma- za bolje sutra!

  Ime: zveckanje oruzjem
  22.01.2013 21:25
  Hrvati nece pristati na ovo jer ovo znaci unistenje i ono malo Hrvata sto je u BIH ostalo. Neka crtaju Bosnjaci ovakve karte jer sa ovime sve vise pokazuju pravo lice, pokazuju koja politika se krije iza raznih prica i pricica. Onaj tko je vidio kartu ovog prijedloga ne moze da ne ostane sokiran. Kartu preuredjenja Federacije mogu i nacrtati predstavnici bh Hrvata.

  Ljudi ostavite se suludih ideja jer izgleda da nismo nista iz proslosti naucili. Nemojte zazivati nove ratove jer nikome to nece donijeti dobroga.

  pogledajte sto Bosnjacka strana predlaze sto bi oni napravili od Federacije BIH
  http://www.boljafederacija.ba/index.php/mapa-kantona
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  27.01.2013 08:14
  zveckavi@
  A zasto vas ima tako malo,strucnjak ?Gdje nestadose tvoji sunarodnjaci ? Da slucajno nisu razgulili i naselili Krajinu,gdje su ranije pravoslavci zivjeli ? Naravno da jesu. I onda vam Bosnjaci krivi za vase trgovanje teritorijama ! Sto isto tako ne pritisnete rs da vam vrati Posavinu,ha ? To necete,jer bi onda morali vracati zemljiste i kuce u kojima su zivjeli pravoslavci .Tu je vas problem,zveckavi . Htjeli bi da popunite sve praznine,ali vas nema dovoljno .Grehota,a tako ste sve lijepo isplanirali .Samo ste se u jednom prevarili ? Zaboravili ste na Vashingtonski sporazum ! Ako ste zaboravili anekse tog sporazuma,pronadjite ga i procitajte a ne da vam se svaki dan mora objasnjavati .
  Odgovor

  Ime: Džemal
  27.01.2013 21:43
  Lijepo ovdje pročitat nešto istinito, a što čovjek prethodno nije uspio zaslijedit.Hvala @malo morgen
  Odgovor

  Ime: Balkanska Ulica
  26.01.2013 20:38
  Inicijative za promjene ustava BiH i FBiH...prijedlog treba da nestane FBiH ,kantona republike srpske....da nebude etnicki kanton etniteta,genocodni republika(srpska republika-karadzicevo i mladicevo remek delo)....samo regije da budu i da svi gradjani budu zastupleni u svim institucijama....a ne samo od FBiH da pravimo sa manje od vise "etnicki kantona" i da i dalje imamo republiku kao srpsku (cisto etnicku) u kojoj niti jedan narod nema nikakvih prava i jedna stranka i lider imaju sve a narod nema sta da jede.....
  Odgovor

  Ime: Domingo
  23.01.2013 01:18
  Nije ovdje rijec o preuredjenju tkz federacija nego o preuredjenju CITAVE Bosne i Hercegovine: od Une,Save pa do Drine i dole do Adriatika. Haoticno je stanje u citavoj BiH. Sumska republika je pred ekonomskim kolapsom, kantona u tkz federaciji (koji kostaju prepuno) ima vise nego sto ih ima Svajcarska. U Hercegovini je glavni shef HDZ Dragan Covic vec formirao svoj tkz entitet koji se zove Mostarska vila,bolje reci zamak u okolini Mostara.Itd,itd.
  Promjene,promjene treba. Skinuti lesinare sa ledja radnih ljudi Bosne i Hercegovine.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  22.01.2013 23:00
  Koji predstavnici hrvata? Legitimni ili nelegitimni?

  A kakvu sliku salju oni sto miniraju u "stolnom gradu"...sta li se krije iza toga? Mozda druga mapa koju bi htjeli zadrzati...pa i na explozivan nacin?
  I u pravu si...niste nista naucili u proslim ratovima.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  22.01.2013 22:09
  zvecka ti u glavi@
  A sta bi ti ? Da budes "Hrvat"u Bosni,da ti se vijore sahovnice na svakom koraku,a da najbrojniji narod poklopi se usima,i da cuti ? Objasni mi samo jednu stvar,"strucnjak". Kako ti u Bosni mozes biti Hrvat ? Jel' ti to Hercegovinu smatras Hrvatskom ? Zao mi je,ali taj film necete gledati,to je sigurno.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  22.01.2013 21:55
  Kako su govorili SUBNOR-ovci - "nismo se mi za to borili!"
  Taman su obavili etničko čišćenje "na svojoj teritoriji", a sada treba da im se tu neko meša!
  Nemojte da ispadne da pored Srba i Hrvati dobijaju u ratu, a gube u miru!?!

  Ime: hm
  22.01.2013 17:06
  Ovo je Bosnjacki prijedlog, sada trebaju i Hrvati dati svoj prijedlog promjene ustava BIH.
  Odgovor

  Ime: Džemal
  26.01.2013 17:30
  @hm

  Ti izgleda nisi pročitao sastav članova Komisije. Kad to pročitaš, neće ti trebat hrvatski prijedlog.
  Ili možda smatraš hrvatskim prijedlogom samo ono što napišu Čović i Ljubić, a oni su već to učinili koliko znam, pa je završio u košu.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  22.01.2013 22:11
  hm @
  Kakvi Hrvati ? Sta ima Hrvatska s time ?
  Odgovor

  Ime: hm
  24.01.2013 21:54
  Nisam spomninjao RH nego se odnosoli na Hrvate iz Bosne. Kazem crtanje ovih mapa dolazi sa Bosnjacke strane. Bosnjacki prijedlog imamo a sad treba pricekati da i Hrvati iz BIH daju svoj prijedlog preuredjenja Federacije BIH.

  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  25.01.2013 09:31
  hm @
  Koji "Hrvati"iz Bosne ? Takvi ne postoje u BiH . U BiH postoje bosanski katolici,muslimani i pravoslavci . Naravno,i ostale manjine. Kad' ce te to vec jednom "avanzovati"?

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  22.01.2013 16:26
  Каква глупост !!!
  Да се нефункционалност ФБиХ пренесе на ефикасиниј ентитет Репбулику Српску.
  "Detalji Memoranduma za promjenu Ustava BiH nisu objavljeni i on za sada nosi oznaku inicijative" - Мислим да ћемо је грашанке и грађани Репбублике Српске подржати само ако добијемо још већи степен аутономије или што већу децентрализацију!
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  22.01.2013 22:48
  Cekaj malo, nece su ustav promjeniti sutra...ali kada se snage promjene 2014 u PC pa entitetlije izgube monopol, ta tvoja efikasnost (samo ne znam u cemu) ce vrlo se vrlo brzo promjeniti sa kvotom u skupstini PC...tako mislim da uzivas u najvecem stepenu autonomije sve kasnije ce ici nizlaznom putanjom.
  Inicijativa 1 Mart je veca pretnja po "ovakvu efikasnu PC" od bilo koje inicjative za "balansirani (kozmeticki) ustav"...
  Odgovor

  Ime: jopet zlaja pametuje
  26.01.2013 14:55
  Kakva promjena snaga u 2014? O cemu ti buncas?
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  26.01.2013 22:00
  Zivio "drug"Dodik ! Najiskrenije,zelim da vam bude vodja bar jos 20 godina !
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  26.01.2013 20:15
  @jopet zlaja pametuje
  Ko ti je kriv sto ne znas citati napisano...informisi se, umjesto da postavljas ovakva pametna pitanja...doduse, preCednik kaze da je sve OK, pa vjeruj mu na rijec.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  22.01.2013 22:14
  Gojko@
  U cemu je to efikasniji,leba ti Gojko ? Mozda jedino u prodavanju magle,i u malverzacijama ? U tim oblastima ste svjetski rekorderi .

  Ime: Dr Klark
  22.01.2013 15:28
  Najbolje i najfunkcionalnije resenje je vratiti Bosnu i Hercegovinu u njene okvire Ustava Republike BiH iz 1991/92 god koji su joj bez logike oduzeti. Po ovom ustavu ne postoje abnormalni entiteti i jos gluplji kantoni u BiH drzavi.
  Ovaj ustav bi vazio "dok se strane u BiH ne dogovore". Posto se sa BiH pravoslavcima ni djavo ne moze dogovoriti Bosna i Hercegovina bi u medjuvremenu vec bila clanica Evropske Unije i NATO-pakta. Nadati se da ce predstavnici kontakt -grupe imati ovo u vidu kada se na proljece budu sastali. Ovo je najjednostavnije i najlogicnije resenje.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  22.01.2013 17:54
  Pa, i aktuelni Ustav važi "dok se strane u BiH ne dogovore".
  Zar ne?!

  Ime: anonimni Grad: free world
  22.01.2013 13:52
  Genijalno,ali " dok se vlasi ne dosjete "

  Ime: viza za pakao
  22.01.2013 13:31
  pa nije ovdje niko lud! Rjesenje se zna: Jeda covjek jedan glas i BiH jedan izborna jedinica! sve ostalo je gubljenje vremena i mlacenje prazne slame!!

  aloha i mahalo
  Odgovor

  Ime: Santa
  23.01.2013 06:06
  Ime ti pase uz komentar.
  Odgovor

  Ime: viza za pakao
  24.01.2013 16:26
  zahvaljujem na pozitivnom komentaru :-) meni je bitno da se moj glas broji isto kao i Dodikov! ako on ima u startu 1/3 zagarantovane vlasti sa 10 glasova, taj i nema interesa da se ista promijeni na bolje. strah i komentari slicni tvojim su najbolja reklama istom.

  Ime: Kovic
  21.01.2013 22:57
  Zamislite kada bi BH ambasadar u nekoj zapadnoj zemlji predlagao kako treba da izgleda ustav te zemlje, sta bi bilo s njim? Odmah bi bio vracen u zemlju.
  Ovakva ustavnja inicijativa, jos i sa "nevladinim sektorom". Znam ko cini nevladin sektor i ko ih finansira. Ovakva inicijativa nema nikakvu snagu i moze ostati samo inicijativa.
  Odgovor

  Ime: Covic
  26.01.2013 20:46
  za kovica ....zasto EU i ambasadori EU isvjeta dozvoljavaju cetnickom internacionalmom pokretu da ima organizacije po gradovima,selima,planinama,sumama u BiH,Srbiji,Crnoj Gori ,Kosovu, nekim regijama Hrvatske i Balkana da radikaliziraju srpsku djecu i uce ih rukovanju atomatskog oruzja od malih nogu i siju crne zastave mrznje sa njima i uce ih da mrze svoje ne-srpske komsije i susjede
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  22.01.2013 16:10
  Kovic@
  Ti bi strucnjak da ostane ovako-kako je,a stanje je nikakvo.Samo neprijatelji drzave ne zele promjene na bolje,a ti si jedan od tih. Znam,vama u rs-u odgovara stanje sto gore,to bolje .Ali,ne mozete vise opstruisati napredak zemlje,svemu dodje kraj .Vrlo brzo ce doci vrijeme kada vas niko nece ni pitati za dozvolu.Kako god je donesen pod pritiskom Daytonski Ustav,tako ce se pod pritiskom i promjeniti . Svi znaju,pa i medjunarodna zajednica,da ste vi kocnicari napretka BiH prema EU i NATO-u.Svemu dodje kraj .
  Odgovor

  Ime: Dusan
  23.01.2013 10:18
  Jadne li drzave po tebi Jasar onda!
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  24.01.2013 18:19
  Dusan@
  Ne moze biti jadnija od ove,koju ste vi stvorili Dusane.Zakocili ste sve u njoj,sto se zakociti moglo.Zbog vas i tapka u mjestu,cak se vraca i nazad.Sve reforme vi svojim entitetskim glasanjem opstruisete,a optuzujete Sarajevo za opstrukcije !? Ptice na granama znaju da pokusavate razvaliti drzavu,da bi se odvojili od nje lakse, i bez rata.Medjutim,to je nemoguce na miran nacin ostvariti. Cackali ste godinama mecku na Kosovu,i dobili ste sto zasluzujete.Opet cackate u Bosni,ishod ce vjerovatno biti isti,ako se ne opametite.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  22.01.2013 23:34
  Predlazem da se ozenis djevojkom na silu.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  24.01.2013 18:23
  Anonimus@
  Zivis na silu u Bosni ? Sta te zadrzava u njoj,sto ne razgulis ?
  Sve sto ti stane na opanke ponesi i zadrzi . Samo toliko,ni grama vise .
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  24.01.2013 23:46
  Jasare, a sto se ti mijesas kad si sam razgulio u Svedsku? Od dosade? Svedjani te ne naucise uctivom ponasanju.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  26.01.2013 13:17
  vuk(kaze,nije domaci)@
  Vidis vuce,kada ti neko uputi provokativan komentar,odgovoris mu adekvatno,i na slican nacin.Kazes,dijasporci ne bi ratovali,grickali bi kokice ! Mozda vuce,mozda ? Ja znam sebe,o drugima ne zelim da govorim. Govoriti o 90-tim nije pozeljno.To je iza nas,i treba ih zaboraviti (ko moze).Ali,ako si ciljao na mene u vezi tih dijasporaca,onda si debelo profulao.Toliko ti mogu reci povodom toga .Usput,nemoj se ti brinuti u vezi toga.Bosna je jos uvijek puna omladine.Ja se sjecam,omladina je i spasavala i uspjela spasiti Sarajevo od niskih specijalaca, na cijem je celu bio pukovnik Dragan Suput.Mozda ti nije poznato,na kraju su pohapseni svi do jednoga(koji su ostali zivi).Ravno 27 specijalaca iz Nisa i njihov komandant Suput .Ali,necemo vise o ratu,to je iza nas.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  25.01.2013 22:12
  @jasar i ostali
  Sve se da i na uctiv nacin reci, jer ako ti ne postujes sagovornika,
  (opanci, razguli i tome slicno) nece ni sagovornik tebe i onda se sve pretvori u mahalsku primitivnu svadju. Dakle plediram za
  uctivost, nema uvreda i nema direktnog ili indirektnog pozivanja stanovnika Bosne i Hercegovine na rat (narocito ne od dijasporaca, koji u tom ratu ne bi ni ucestvovali nego bi samo navijali grickajuci kokice u toplim domovima na Zapadu). Usput, sta ti znaci "valjda domaci"?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  25.01.2013 09:44
  vuk(valjda domaci)@
  Da si strucnjak citao ranije postove,znao bi zasto sam u Svedskoj. U Svedskoj mi je majka strucnjak,koja je uzgred Svedjanka . Ja iz Bosne nisam razgulio nesreco jedna . Otisao sam poslije rata,jer imam firmu u Svedskoj . Cijeli rat sam proveo po kojekakvim vukojebinama,a gdje si ti bio za to vrijeme,ne interesuje me . Sto se tice "uctivog"ponasanja,o tom' bi se dalo diskutovati . Ja sa desnicarima,mrziteljima Bosne i rusiteljima iste,ne znam drugacije komunicirati,niti zelim . Zadovoljan ?

  Ime: mister x Grad: sweden
  21.01.2013 21:21
  Svaka promjena ka boljem sutra za gradjane te napacene zemlje je dobro dosla,da se mene pita a vjerujem i vecinu patriota bosanskih ja bih ukinuo oba entiteta,ta eventulna medjunarodna konferencija ako do nje dodje mora biti i obavezujuca za oba entiteta,,a ako nema taj kapacitet onda je ne potrebna jer samo budi tenzije kad se unapred zna da rs NECE nikada se odreci svojih nadleznosti sve dok ih neko ne prisili ili vojno oduzme a politicki je to nemoguce jer oni su dobili drzavu u drzavi pa ko bi se toga odrekao? ,tako da svaka prica oko toga nema smisla za realizaciju i primjenu na terenu,
  Odgovor

  Ime: Eimen
  23.01.2013 06:11
  RS ce se odreci entiteta kada budu vjerovali da ce im zivot bez entiteta u BiH biti bolji. Teoretski nije nezamislivo, ali je u praksi tesko ostvarivo.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  24.01.2013 18:30
  Eimen@
  Niko ih nece ni pitati. Kada se bude odlucivalo o sudbini Bosne,odluke ce se donositi van njenih teritorija,a ne unutar.Niko nije pitao ni za Dayton,koji je omca oko vrata Bosni i Hercegovini. Sitni smo mi Eimen da odlucujemo o bilo cemu u drzavi Bosni .Dobicemo opet gotovo rjesenje,a nase ce biti, da se opet poklopimo usima.
  Odgovor

  Ime: Dusan
  25.01.2013 12:18
  Jasar predlazem ti da kloniras JBT, mozda ti on pomogne :)
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  25.01.2013 17:38
  Dusan@
  Nisam pobornik kloniranja,druze Dusane . Kada bi pojedinac mogao da klonira,tek bi tad normalan svijet naj...o ! Tada bi se pristojan svijet sudarao na svakom koraku sa Dusanom,Markom,anonimusom,dejanom i ostalima iz plejade "desno"orijentisanih likova.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  26.01.2013 13:19
  Dusan@
  Nisam liberal,ja sam patriota.
  Odgovor

  Ime: Dusan
  26.01.2013 09:40
  Ja desnicar, a ti liberal? :) Kako da ne!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.