Dostupni linkovi

Incident u Hrtkovcima


Katolička crkva u Hrtkovcima
Katolička crkva u Hrtkovcima
Dvojica nasilnika upali su u dvorište kuće župnika rimokatoličke crkve Ivana Živkovića u selu Hrtkovci kod Rume i uz uvrede otkinuli registarsku tablicu sa njegovog automobila.

Ovaj incident se dogodio nakon što su u Hrtkovcima održane demonstracije protiv oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Župnik Živković izjavio je za Radio Slobodna Evropa da su nasilnici upali u dvorište crkve nakon demontracija.

“Dok sam ja istrčao oni su otišli u dubinu dvorišta u garažu. Otkinuli su tablicu sa prednjeg dela automobila. To je automobil sa đakovačkom registracijom, sa šahovnicom, što im je valjda zasmetalo”, kazao je on.

Naš sagovornik je dodao da se obratio nasilnicima koji su mu izgledali pijani, te da su nakon što im je zapretio da će pozvati poilciju pobegli iz dvorišta. Živković navodi da su mladići bili kratko ošišani, u kratkim jaknama i šalevima fudbalskog kluba “Partizan” oko vrata.

Po rečima župnika policija je brzo došla i sprovela uviđaj na licu mesta, te uzeli otiske. Policija se do ovog trenutka nije oglasila, niti ima potvrda da su izgrednici privedeni.

“Sedam godina živim ovde i nikakvih problema do danas nisam imao", rekao je župnik, koji ovo sremsko selo opisuje kao mirno. “Ljudi su se okrenuli poslu, budućnosti, pomalo su zaboravili ono što je bilo ovo što se dogodilo sada unosi pometnju i nesigurnost”, kaže Živković.

Podsećamo, pred Haškim tribunalom vodi se proces protiv predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji je između ostalog optužen i za etničko čišćenje Hrvata iz Vojvodine, pre svega iz sela Hrtkovci.
XS
SM
MD
LG