Dostupni linkovi

Inauguracija Baraka Obame


Američki predsjednik Barack Obama položio je zakletvu čime je i službeno zakoračio u svoj drugi mandat. Javno će prisegnuti u ponedjeljak na stepenicama američkog Capitola u Washingtonu. Interes za ovu, u odnosu na prvu zakletvu prvog crnog američkog predsjednika, dvostruko je manja. Baš kao što je i proslava skromnija.

U skladu s američkim Ustavom predsjednički se mandat završava u podne 20. januara, pa je Barack Obama službeno prisegnuo u nedjelju ujutro, pred Vrhovnim sudijom Johnom Robertsom. Privatna je svečanost, uz prisustvo supruge, koja je držala porodičnu bibliju i dvije kćeri, trajala kraće od minut.

„Ja, Barack Hussein Obama, svečano se kunem da ću vjerno vršiti dužnost predsjednika Sjedinjenih Država i da ću najbolje što mogu čuvati, štititi i braniti Ustav Sjedinjenih Država."

„Čestitam, gospodine predsjedniče.“

„Hvala vam, vrhovni suče, mnogo vam hvala".

U ponedjeljak se održava i javna zakletva, pred oko, kako se očekuje, 600 - 800.000 ljudi. Podsjećanja radi, na prvoj inauguraciji bilo je prisutno milion i 800 hiljada ljudi.

Te 2008. godine Beyonce je pjevala serenadu na inauguralnom baru, ove godine izvodi nacionalnu himnu.

Myrlie Evers-Williams (79) izgovoriće blagoslov novom-starom predjedniku, a kubanski imigrant, pjesnik Richard Blanco, kao predstavnik latino i gay populacije, izrecitiraće poemu.

Prisutni će biti bivši predsjednici Bill Clinton i Jimmy Carter. Obojica Bush predsjednika poslali su ispričnicu za nedolazak, iz zdravstvenih razloga.

Bijela kuća je objavila da će Obamin nastupni govor trajati otprilike 20 minuta, na temu „Naš narod – naša budućnost“.

Prema protokolu, ručaće se na Kapitolu, a na jelovniku su jastog i krem supa od školjki. Predsjednički par i gosti paradno će, u koloni proći 2,5 kilometra Avenijom Pennsylvania, od zgrade Capitola do Bijele kuće.

Već prema tradiciji negdje će se zaustaviti, pa će Michelle i Barack Obama nekoliko blokova proći pješke.

Majka priroda, suučestvuje u prazničnom raspoloženju Washingtona jer meteorolozi najavlju poprilično toplo za ovo doba godine – oko 7 stepeni Celzija.

Hiljade policajaca su na ulicama, nad washingtonskim zračnim prostorom na snazi je zabrana letenja, a brodovi patroliraju gradskim vodenim putevima. Snajperisti su na krovovima, a spremni su i psi obučeni da pronalaze eksploziv.

Cijela svečanost završiće se s dva oficijelna bala. Na prvoj inauguraciji bilo je ih je deset.
XS
SM
MD
LG