Dostupni linkovi

Bora Todorović (1930 - 2014): Odlazak velikog glumca i hrabrog čoveka


Bora Todorović
Bora Todorović

Veliki filmski i pozorišni glumac Borivoje Bora Todorović preminuo je 7. jula u Beogradu, u 84. godini, nakon kraće bolesti. Todorović je pre nekoliko dana imao moždani udar, a zatim je pao u komu iz koje se nije probudio. Osim po antologijskim filmskim i pozorišnim ulogama, ostaće upamćen po životnoj energiji i društvenom angažmanu.

Glumac poznat po antologijskim ulogama u filmovima „Maratonci trče počasni krug“, „Balkanski špijun“, „Profesionalac“, te u seriji „Diplomci“ – rođen je u Beogradu 5. novembra 1930. godine. Studirao je u klasi sa Ljubom Tadićem, Slobodanom Cicom Perovićem i Markom Todorovićem kod profesora Joze Laurenčića.

Karijeru je počeo na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, a tokom višedecenijskog glumačkog staža igrao je u Ateljeu 212 i Zvezdara teatru, čiji je član bio od osnivanja.

Pomenimo samo neke od predstava u kojima je Bora Todorović ostavio svoj pečat: "Arsenik i stare čipke", "Sprovod" , "Razvojni put Bore Šnajdera", “Lari Tompson”, te “Mrešćenje šarana”, koju je odigrao više od 250 puta.

Mirjana Karanović, koja je igrala sa Todorovićem u “Mrešćenju šarana” priseća se kako je bilo deliti scenu sa velikim glumcem:

“Bila sam veoma mlada glumica kad sam se prvi put srela sa Borom, znala sam za njega, već je bio veoma poznat. Ono što je kod Bore bilo najimpresivnije je to što je on sve uloge koje je igrao, pa i tu, u velikoj meri prilagodio sebi. On je tu svoju ličnost pozajmljivao tim likovima koje je igrao. On ih je nekako navlačio na sebe i koristio svoje iskustvo, svoje emocije, svoju ličnost da bi odigrao neki lik. Po tome je on bio jedinstven. Zato su pisci kao što je Dušan Kovačević i pisali drame znajući da će on igrati neku ulogu. Prosto, on je bio inspiracija za mnoge uloge koje je odigrao, on lično, kao osoba”, kaže Mirjana Karanović.

A, na filmu je odigrao čitav niz takvih, za scenariste inspirativnih, a za gledaoce vanvremenskih uloga: bio je Đenka u “Maratoncima”; u “Balkanskom špijunu” igrao je Petra Jakovljevića; sećamo ga se kao šarmantno prefriganog Boba Mihajlovića u TV seriji “Vruć vetar”… Filmsku karijeru započeo je daleke 1956. filmom “U mreži”, a jedna od poslednjih velikih filmskih uloga bio je lik Luke Labana u “Profesionalcu”, po scenariju i u režiji Dušana Kovačevića 2003. godine.

Branko Baletić, reditelj filma “Balkan ekspres”, podseća u razgovoru sa našim Srđanom Jankovićem da je Bora Todorović, osim što je bio veliki umetnik, bio i uporni borac za građansko društvo.

“Bora je bio strasni borac za građansko društvo, nekada za građansku Jugoslaviju, zatim za građansku Srbiju, od Ante Markovića pa nadalje, preko svih pokreta koji su se borili za građansku Srbiju – Bora je bio tu. Hrabri Bora, veliki i mudri čovek i izvanredan glumac”, ističe Baletić, te dodaje:

“Bora Todorović je ‘otišao tetki da odnese lek’, a samo njemu izgleda nije imao ko da donese lek. Kada ode ovakva legenda, dobar je trenutak za svako društvo da ne kuka, nego da počne da razmišlja o postojećem sistemu vrednosti. Pre svega mislim na kulturu, a i uopšte.”

I kolege glumci i publika, pamtiće Boru Todorovića po neiscrpnoj životnoj energiji kojom je plenio – kako na sceni i pred filmskom kamerom, tako i u privatnom krugu prijatelja, zaključuje Mirjana Karanović.

“Mislim da je Borin život nešto na šta on može da bude izuzetno ponosan i srećan što je imao tako dobar, istinit život. On je jednostavno osoba koja je volela život. Eto, ja ga pamtim kao nekoga ko je uživao u životu, nekoga ko je glumu shvatao kao uživanje, a ne kao obavezu.”

Bora Todorović brat je slavne Mire Stupice. Otac je glumca Srđana Todorovića i glumice Dane Todorović.

XS
SM
MD
LG