Petak, 06. maj/svibanj 2016, 11:17 CET

  Svijet

  Ima li rješenja za Siriju?

  Damask, februar 2013.
  Damask, februar 2013.
  Thomas Friedmah iz Nju Delhija (The New York Times), prevela Biljana Jovićević

  Trebaju li SAD da intervenišu da bi se zaustavilo krvoproliće u Siriji? Sam sam se našao u procjepu između četri raziličite perspektive –Nju Delhija, Bagdada, Tel Aviva i UN.

  Prošle sam se sedmice susreo sa grupom indijskih stratega ovdje u Delhiju, na Institutu za odbrambene studije i analize, da bismo razgovarali o tome kako se SAD mogu povući iz Avganistana i uskladiti interese Indije, Pakistana i Irana. U jednom trenutku sam iznio ideju na koju je jedan od indijskih analitičara odgovorio:

  “To je pokušano ranije u 11. stoljeću“. Tada nije funkcionisalo baš najbolje. Zato volim da dolazim u Delhi da razgovramo o situaciji u regiji. Indijski zvaničnici razmišljaju u okvirima vjekova ne mjeseci, i oni gledaju u mapu Bliskog istoka bez povučenih britanskih kolonijalnih granica. Oni zapravo vide stare civilizacije (Persija, Turska, Egipat), stare vjere (šiite, sunite i hinduse) i stare narode (Paštune, Tadžike, Jevreje i Arape) i sve posmatraju u dugoročno interaktivnim obrascima ponašanja.

  “Ako želite da razumijete ovu regiju, samo uzmite mapu na području od Ganga i Nila i uklonite britanske granice”, ukazao je M.J. Akbar, stari indijsko-muslimanski novinar i književnik.

  To vas vodi nazad do prave neaktuelne istorije koja je dugo vladala Bliskim istokom “i interesima definisanih ljudima i plemenima ne samo vladama“. Kada na taj način pogledate region, šta vidite? Prvo, vidite da nema načina na koji SAD mogu održati Avganistan stabilnim nakon povlačenja – bez saradnje sa Iranom. Zbog dugotrajnih veza između iranskih šiita i šiita koji govore persijskim jezikom u avganistanskom Heratu, trećem po veličini gradu, Iran je uvjek bio i uvjek će biti igrač u avganistanskoj politici. Šiitski Iran nikada nije bio povezivan sa sunitskim talibanima.

  “Iran je prirodni oponent sunitskom ekstremizmu“, kaže Akbar.

  U intresu je Irana da se uticaj talibana smanji. Zato su Amerika i Iran bili taktički saveznici protiv širenja talibana i zbog čega će biti taktički saveznici u pomaganju da se talibani ponovo ne oporave.

  Tako da sa stanovišta Indije, borbe u Siriji izgledaju kao još jedno poglavlje u dugotrajnom građanskom ratu između šiita i sunita.U Siriji se tako vodi rat na kojem su sa jedne strane suniti koje predvode Saudijska Arabija i Katar - dvije monarhije koje finansiraju sirijske "demokrate", koji su u velikoj mjeri sirijski suniti - i šiitski Iran i šiitski Alaviti koji predstavljaju sirijski režim. To je rat koji nikada ne prestaje, koji samo može biti potisnut.

  To je razlog zbog kojeg su neki izraelski generali počeli da shvataju da ako se u Siriji budu borili do smrti to može predstavljati veliku stratešku prijetnju po Izarel, jednaku kao i iranski nuklearni program. Ako se Sirija dezintegriše u još jedan Avganistan, na izraelskoj granici to će biti neukroćena zemlja, sa džihadistima, hemijskim oružjem i raketama zemlja-vazduh koje slobodno šetaju naokolo.

  Pouke iz Iraka

  Može li kolaps biti izbjegnut? Iz pozicije Vašingtona, neki se nadaju brzom rušenju režima Bašar al-Asada u Damasku, i da bi Zapad i suniti mogli "okrenuti" Siriju iz iransko-sovjetske orbite ka sunitsko-saudijskoj američkoj orbiti. Ja sam sumnjičav. Sumnjam da se Sirija može izvući u jednom komadu, prije mislim da će se slomiti, na sunitske i alavitske regije. A, iako uspjemo okrenuti Siriju, Iran će pokušati "okrenuti" pretežno šiitski Irak i Bahrein u svoj kamp.
  Provincija Idlib blizu granice sa Turskom, februar 2013.Provincija Idlib blizu granice sa Turskom, februar 2013.
  x
  Provincija Idlib blizu granice sa Turskom, februar 2013.
  Provincija Idlib blizu granice sa Turskom, februar 2013.

  Neke arapske diplomate u UN pak smatraju da postoji srednji put, ali će zahtijevati da ga predvode SAD. Prvo, mobilizovati Savjet bezbjednosti da odobri rezoluciju koja će pozvati na prijelaznu vladu u Siriji sa “potpunim ovalšćenjima” i jednakom zastupljnošću  alavitskih i sunitskih pobunjenika. Ako uspiju Ruse ubijediti da podrže takvu rezoluciju (što nije lako) to bi moglo razbiti zastoj unutar Sirije, jer će mnogi odani režimu vidjeti napukline na zidu i napustiti Asada. Štap koji bi to mogao pogurati, bila bi poruka Rusima da ako ne podrže takvu rezoluciju, SAD će početi slati oružje sekularnim i umjerenim pobunjeničkim snagama u zemlji.

  Može li zaista biti takve politike koja je između one Georga W. Busha i Baracka Obame kada je riječ o pristupu u Siriji?

  Neko bi trebao izvući pouke iz Iraka. Pouka iz Iraka je da su duboke istorijske struje  bile u igri tamo - suniti u odnosu na šiite i Kurdi u odnosu Arape. Decembra 2010. irački izbori su demonstrirali, da su multisektaške stranke i demokratska vlast bili mogući u Iraku i zapravo prvi izbor većine Iračana.

  Ali Amerika je morala da zadrži tamo dio trupa još jednu deceniju da bi se uvjerili da smjena iz sektarizma u multisektarizam može izrasti u samoodrživ model. Sirija je blizanac Iraka. Jedni način na koji se može obezbijediti multisketaška tranzicija je uz rezoluciju UN koju podržava Rusija i naravno dobro naoružane “sudije na terenu” koje će uz pomoć čekića privoljeti dvije strane da žive zajedno.

  To je Bliski istok, Jake.

  Ako želiš da dođeš do kraja, moraš imati sredstva. Ne množeš mijenjati politiku “osim ako ne kažeš da ćeš ostati 100 godina” insistira Akbar. Ali niko više ne želi da se igra carstva. U tom slučaju, argumentuje, uvjek je bolje ne ostati dugo u ni jednoj od tih država, pet mjeseci ne pet godina. Pet godina, kaže Akbar, sasvim je dovoljno da te ljudi zamrze, ali ne da te se boje i da te poštuju niti da mijenjaju svoje dugo uhodane obrasce ponašanja.

  Biljana Jovićević

  U novinarstvu je od 1998.godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: S Grad: BG
  12.02.2013 23:01
  Štap koji bi to mogao pogurati, bila bi poruka Rusima da ako ne podrže takvu rezoluciju, SAD će početi slati oružje sekularnim i umjerenim pobunjeničkim snagama u zemlji.
  Bas bi trebalo da to ameri urade i to im bi se vratilo kao sto je bilo sa Avganistanom kadasu ameri pomagali TALIBANE protiv rusa.Izgleda da su ameri toliko glupi i kratkovidni da se nesecaju da su oni stvorili TALIBANE i AL-KAIDU mozda namerno da bi ulili strah svojoj populaciji kao sto kaze M u svom komentaru.Jedan posto krvozednih amera finansira strah svojih sugradjana da bi se bogatiop na njihovim ledjima dok MILIVOJE sanja o njihovoj demokraciji.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  13.02.2013 21:32
  Slobodane, moje rosno cveće, svašta se radi u izvanrednim uvjetima! Tako su onomad kad je sa Hitlerom dobrano zagustilo, Amerikanci odlučili da naoružaju nikog drugog do SSSR!
  Tako to biva - neprijatelj mojeg neprijatelja je moj prijatelj, a prijateljima se svašta prašta...

  Nisu amerikanci stvorili Talibane, ali kako su Talibani jedini bili radi da se tuku sa Sovjetima, Amerikanci su bili više nego radi da im pomognu. Prvo prve stvari, a zatim sve druge...
  Sada su na redu te druge, pa su Amerikanci koristili Ruske baze i resurse za potrebe svog rata u Avganistanu, zar ne?

  Kažu da je politika umetnost mogućeg, a mogućnosti su jadne - može loše, a može i gore.

  A, što se tiče promocije straha i ubiranju extra-privilegija, pa ta delatnost cveta u Rusiji, Kubi ili Srbiji bolje nego u bilo kojoj zemlji trulog zapada!

  I usput, ja ne moram da sanjam o demokratiji - ja u demokratiji živim, dragom Bogu slava i hvala!
  Odgovor

  Ime: S Grad: BG
  14.02.2013 20:27
  Milivoje ameri treba da se zahvale bogu sto Rusi nisu zlopamtila da sam ja bio na vlasti nebi im dozvolio koriscenje svojih baza vec bi upotrebio njihov nacin vodjenja politike dok se ne raspadnu.Ameri su spremni na sve samo da ukinu svoje protivnike i nebiraju srestva.Pogledaj malo u istorijska dokumenta o Cileu kako su svrgnuli Aljendea.Mozda si mlad i zato ti treba oprostiti jer su te izmanipulisali pa kada vidim tvoje reakcije nebimi bilo cudno da jednog dana podjes u sveti rat organizovan od strane amera.Pitaj se sta smeta amerima Venezuela Kuba i veci deo Latinske Amerike a ameri hoce da uvode njihovu demokraciju.Mozda bi bolje bilo da je uvode u Bahrajnu Kuvajtu i Saudijskoj Arabiji gde ljudska prava su svedena ispd svih normi i ispod svih demokracija gde oni zele da uvedu njihovu.Neka dozvole u SAD postojanje levicarski partija pa ondak da pricaju o nekim slobodama.U SAD ces duze ziveti kao pristalica Al-Kaide nego pristalica komunisticke partije toliko su okomili na svaki slobodarski levicarski pokret.Kada ameri budu trazili ljudska prava u Saudijskoj Arabiji ondak cu samo poceti za jednu trunku da im verujem a za sada sve nevladine organizacije koje su ameri stvorili ili pomazu u mojim ocima su nista drugo nego obicni placenici koji izvrsavaju prljavi posao u njihovo ime.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  14.02.2013 21:16
  Slobodane, jabuko sa grane, zoplamtila ili ne, za šaku dolara se svašta može dobiti u Rusiji.
  Najzad, vo vremja je maleni Putin još glumeo "faktora mira i stabilnosti" u Svetu, a verovatno je i računao da je bolje biti umešan nego ostati po strani, kad je već G.W. Bush objavio džihad protiv terorizma...

  Što se tiče pomenutog Allende-a, američka doktrina 70-tih nije tolerisala marksiste na vlasti, naročito ne u neposrednoj blizini - jedan Castro im je bio sasvim dovoljan, molim lepo.
  Jedva su jednom oterali ruske rakete iz komšiluka, pa zašto bi se upuštali u isti rizik iznova?!
  To nije stvar dobre volje, nego odgovorna odbrambena politika.

  Venezuela je ona zemlja u kojoj je može-biti-pokojni vožd zabranio da se objavljuju statistike o ubistvima u njegovoj državi, jer se ispostavilo da na ulicama slobodne Venezuela-e gine više ljudi nego u Iraku!!
  Mora da ih streljaju agenti CIA-e?!

  O Cuba-i ne bih trošio reči. Evo njihov Kim Jong-un, tj. drug Raul Castro, je dozvolio sunarodnicima da poseduju mobilne telefone i tranzistore, a govorka se i o liberalizaciji toalet-papira.
  Krupnim koracima u svetlu budućnost!

  U U.S.A su dozvoljene sve političke, profesionalne, verske i ine organizacije, kao i sloboda štampe i izgovorene reči - barem otkako je komisija senatora McCarthy-a obustavila svoj rad, tj. otkako nema bojazni od sovjetske pete kolone.
  Za Vašu informaciju, Communist Party of the United States of America je, hvala Bogu i slobodnom društvu, aktivna, ali avaj, nema niti jedno predstavničko mesto na bilo kom nivou vlasti.
  Izgleda da se nekako komunizam "ne prima" ako komunisti nisu dobro naoružani?!

  Inače, legalno je biti pristalica bilo čega, pa i al-Qaeda-e, ukoliko se ne pridružite njihovim kriminalnim aktivnostima.
  Možete čak i da obučete onu smešnu majcu s likom poznatog zločinca Che Guevara-e i ništa Vam se neće desiti (sem što će na ulici da Vas gledaju kao retardiranu osobu).

  Slobodarski pozdrav!
  Odgovor

  Ime: S Grad: BG
  15.02.2013 10:13
  Milivoje pogledaj na yutub kako su se demokratski ameri ponasali sa demostrantima okupirajmo Volstrit i ondak ces amere poceti da kategorises kao diktatore.Tacno je da postoji na papiru komunisticka partija ali kolika je njihova sloboda delovanja i koliko amera bi se usudilo da joj se prikljuci a da nebi ziveo u strahu da ce biti nadgledan cak u WCu.Zapitaj se samo zasto moje ili Markove komentar samo da slicnim tebi nebi previse otvorili oci.Eto sluzbenici amera cak i izvan svoje zemlje se plase njihove demokracije iako u vide kakva je demokracija u evropi na kojoj zavide a koju zele sto vise ukrotiti.
  Pozdrav Milivoje
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  15.02.2013 17:10
  "...kakva je demokracija u evropi na kojoj zavide..."
  Demokratija u Evropi je takva da fašizam, komunizam i nacizam moraju da budu zakonom zabranjeni u svim zemljama Evrope, sem u U.K. I pored toga, čim malo pritisne kriza, na sve strane osvanu zlatne zore!
  Eto, takva je to demokratija.
  Odgovor

  Ime: Alen Trokic Grad: Svet
  13.02.2013 14:33
  Daleko so pobunjenici od toga da bih se naziavlo "sekularnim". Taj termin nema jos mesta u Siriji, niti ce imati skoro.

  Pozdrav!

  Ime: Alen Trokic Grad: Svet
  12.02.2013 21:18
  Naravno da ima resenja za Siriju, samo trenutno nema zainteresovanih da se ti problemi rese. Sve se vrti oko SB jer oni jedini imaju resenje, samo sto pojedini od 5 stalnih clanova nema u interesu da se tamo krvoprolice zaustavi.

  Rusija ima nacionalni interes na jednom veoma geostrateskom mestu na mediteraniju; Tartus (jedina vojna baza u ovom delu jos iz Hladnog Rata), tako da im ne ide u prilog da Bashar al Assad napusti rezim.

  Sa druge strane imamo SAD koja ne moze da uradi nista preko SB jer ima na putu Rusiju koja konstatno koristi svoje pravo na veto.

  Tako kada se sve to uzme u obzir vidimo da ovoj krizi nema kraja.

  Samo se ja pitam, sta je sa svim rezolucijama UN, kao na primer " teorija odgovornsti za zastitu" koja u ovim slucajevima treba da bude oslonac za ovakav tip problema, ali...
  Samo jos jedan dokaz da UN i njeni organi su samo utopija u ovakvim slucajevima i da dok se ensto drasticno ne promeni, crno nam se pise.

  Ime: P. A.
  12.02.2013 12:42
  Poslije sjajnog pocetka, autor se izgubio i mi ostadosmo bez odgovora na (njegovo!) pitanje iz naslova.
  Dva su ovdje problema. Prvi, da se nase, tj. zapadnjacko vidjenje rjesenja razlikuje od njihovog i drugi, da oni ne mogu poceti rjesavati problem na svoj nacin, ako prvo ne uzmu nase instrumente (demokratija, mediji, gradjanske slobode). Instrumenti su nam svima zajednicki, mada se ciljevi mogu razlikovati. Ali kako njih ubijediti da uzmu nase instrumente, a da im ne bacamo bombe na glavu?
  (ja se osjecam slobodnim da ne dam odgovor na pitanje iz naslova - ta nisam ga ja ni postavljao!)
  Odgovor

  Ime: M
  12.02.2013 19:54
  Zanimljivo... "nasi instrumenti (demokratija, mediji, gradjanske slobode)"...?
  Ovi "instrumenti zapadne kulture" dakle:
  A)
  - "demokratija" - vlast 1% tj. onih koji imaju pare.
  Uistinu te pare se (upravo za racun tih najbogatiji!) nemilosrdno stampaju - ali nema veze....
  Glavno je da "demokratski" mozemo gledati "big bradere" i ostalo propagandno i reklamno smece.
  U SAD-rezimu (perjanici tzv "zapadne demoratije" na koju se valjda ovo odnosi?) - ne samo da glasati i nema smisla, jer se radi uvijek op ostim "kandidatima" - nego se na SVAKI moguci nacin sprjecava izlazak "trece partije". Jednostavno - lakse je za 1%-tnu oligarhiju kontrolisati 2 partije i zaglupljeni puk.
  (konacno nikad i ne "glasa" vise od 50%, a i kad glasa - glasovi im se NE racunaju, jer takav je "sistem")
  To sto se u toj "demokratiji":
  - hiljade radnickih familija ostaje bez posla nije interesantno za "demokratiju"...
  - milioni ljudi truju GMO hranom i sto ogromne farmaceutske kuce bukvalno drze puk BOLESNIM (zbog profita naravno!)...
  - zagadjuje i voda i zrak kao da sutra nece biti!...
  - ogromne pare ulazu u oruzije i rat, a bukvalno NISTA - u razvoj i napredak VLASTITIH zgazenih gradjana ("demokratskih biraca")...
  - hiljade VLASTITIH mladih ljudi salje u druge dijelove svijeta da ubijaju neke totalno nepoznate ljude - a za racun profita, pljacke tj. "stabilizacije"...
  ...to jel'te - nema veze...
  B)
  - "mediji" - preko 90% strogo kontrolisani od najkrupnijeg kapitala (onih 1%) ili vlade, neinformativni, lazljivi uz jedinu svrhu da - prikazu LAZ kao "istinit dogadjaj", jer trenutno odgovara imperijalistckoj oligarhiji.
  Naravno uz vec tradicionalni "echo chamber" sistem. Dakle jedan "ozbiljni i glavni" medij pusti laz - a svi ostali manji, zavisni i fukarski - zvone tu laz kao "istinu".
  Ako kojim slucajem neki informativni novinar i dodje i objavi blamirajucu vijest o nevidjenom zlocinu, pljacki ili nekoj bestijalnoj prevari napr farmacije ili GMO-kriminalaca - isti se proganja, a novine se na svaki nacin nastoji ugusiti!
  Gledamo svakodnevno zlocin nad novinarom Wikileaksa Assanage-om i njegovim kolegama. (naravno na americkoj RSE o tome se i ne smije javljati, a kamo li analizirati situaciju kolega.)
  C)
  - "gradjanske slobode" - tacno po ugledu na one serie o "big braderu" - orvelijanski sistem se implementira na cjelokupnu drzavu tzv "zapadne demokratije".
  Naravno, taj Orwelovski "izum" primijenjuje na cjelokupnu populaciju, uz nakjcesce prevare i lazi za koje je zaduzeno "Ministarstvo istine" tj "mediji" gore spomenuti.
  Obicno se koriste fraze tipa - "zastita od terorizma", "nacionalna sigurnost", "demokratija", "odgovornost za zastitu" (drugih SIROMASNIH naroda, tj -pljacku!), "sigurnost gradjana"... itd...
  To sve se ocituje u "demokratskim" ZAKONIMA bombasticnih imena kao:
  cispa, akta, spa, pariot-akt, ndda, ...
  U tim zakonima- sve vrvi od "gradjasnkih sloboda" ... kao i od prislusluskivanja cijele populacije, hiljade dronova (sa bombama naravno!) do 2020 u SAD, ubijanje vlastitih gradjana bez prava na sudjenje....
  itd... itd...


  E sad bi ocito trebalo da ovi "istocnjaci" uzmu ove "nase instrumente"?
  Kao njihovi su "zaostali"? Sta li?
  Nemaju oni svojih slicnih "demokratskih" dostignuca koja su uistinu manje perfidna nego "zapadnjacka" - ali jasnija.

  Ako kojim slucajem ne uzmu "instrumente" - onda dakle bombardovanje?
  Eto - to je dakle "demokratski pristup rjesenju"...?
  Razumljivo, nesto drugo jos nismo "otkrili" o ovoj zapadnoj "demokratiji".
  Odgovor

  Ime: P. A.
  13.02.2013 17:51
  M, zivot je nesto sasvim drugo od toga sto tebe izvodi iz takta. Bogatstvo Baferta, otkaz "radnickoj familiji" tipicni su dogadjaji sa margina znacaja za jednog prosjecnog covjeka. To je nesto o cemu on cita u novinama. Prosjecnom covjeku treba posao, plata, kupovna moc, bezbjedan vrtic, kolovoz bez udarne rupe, dobro opremljena bolnica, apoteka u kojoj ima lijekova, benzin na benzinskoj pumpi, policajac koji ga cuva, a ne prebija, ulice kojima se moze proci nocu bez straha. To je zivot. Sve to o cemu ti usplahireno i zjapureno pises u velikim opusima, su samo uvjezbane prazne tlapnje koje idu paralelno od zivota. To je mozda zanimljivo kad osnujes partiju, pa krenes u predizbornu kampanju, ali za sada, sutra ujutro - to je vise nego dosadno.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  12.02.2013 20:21
  Liebe M, vidim ja da Vas je pritisla nepravda, pa svrbi li, svrbi...
  A najviše Vas svrbi bogatstvo onih 1%, je l' da?

  Kako bi bilo da sve to podelimo na ravne časti?
  Koliko bi Vas zapalo od krvavog plena onog licemernog filantropa Bill Gates-a? Stvarno nije u redu da on broji i deli okolo tolike milione, a Vama ništa - šupalj nos do očiju!!

  I da znate da ste u pravu! Što je ta američka demokratija bolja od severno-korejske?! Kakva je to demokratija, kad se ni ne zovu Demokratske Narodne Sjedinjene Države Amerike?! Licemerje!

  I te tzv. građanske slobode?! Trice! Nigde nema takve slobode kao u Rusiji! Niti boljeg auta od Moskviča, zar ne? Evo, taj B. Menning nikada ne bi zaglavio pritvor da je bio ruskii vojnik!
  Ili taj waterboarding - kakvo licemerje! U Rusiji predsednik/premijer/vožd lično natapa u klozetu sve te hulje, i još o tome javno govori u medijima! E, to je demokratija!!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.