Dostupni linkovi

Ima li političke odgovornosti za slučaj Marović


Svetozar Marović
Svetozar Marović

Iako se množe finansijske afere vezane za potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića, njegova partija i premijer se lakonski odnose prema optužujućim navodima. Mogućnost političke odgovornosti niko i ne pominje.

Vladajuća Demokratska partija socijalista prvih je dana ostala nijema na optužujuće navode i objavljena dokumenta prema kojima je supruga potpredsjednika te partije Svetozara Marovića prije desetak godina na računu švajcarske filijale HSBC banke navodno imala 3,8 miliona dolara koji nijesu prijavljeni u imovinskom kartonu. Prva lakonska reakcija na novinarski upit stigla je od premijera Mila Đukanovića.

„Ja se ne bavi pitanjem finansijskog statusa bilo koga, uključujući moje prijatelje i saradnike. Gospodin Marović je na to pitanje odgovorio, razumio sam da su se i određeni državni organi oglasili oko ispitivanja tačnosti te informacije. Tako da vjeruje da bi trebalo prepustiti svakome da radi svoj dio posla. Ja tu ne vidim nikakvog prostora za svoj komentar.“

Na pitanje državne televizije da li će i dalje biti mjesta u partijskom vrhu za potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića, politčki direktor te stranke Tarzan Milošević je nekoliko dana kasnije bio mnogo eksplicitniji.

„Ja sam siguran da hoće. U odnosu na sve ono što je on uradio za DPS. One reference sve koje on posjeduje i kao čovjek partije i kao čovjek mislim d aće sigurno biti mjesta. A uloga njegova u daljem radu partije će sigurno prvenstveno zavisiti od njega i od dogovora sa predsjednikom naše partije Đukanovićem.“

Podsjetimo, nakon izbijanja afere kratko je reagovao i sam Svetozar Marović koji je najavio tužbu protiv svih koji distribuiraju ovu informaciju, sledećim riječima. "Sve što nađu u bilo kojoj banci od bilo kojeg člana moje porodice, sve poklanjam mojim neprijateljma, da finansiraju svoje aktivnosti protiv mene i mojih prijatelja." Autori tekstova o Marovićevom navodnom tajnom računu koji je procurio u Svisliks aferi, kazali su da nikada nijesu pisali o novcu koji se u ovom trenutku nalazi u nekoj banci, već o 3,8 miliona dolara koji su na računu Marovićeve supruge bili 2006. i 2007. godine. Zbunjujući demanti stigao je kasnije i od Marovićevog pravnog zastupnika koji je opet u sadašnjem vremenu saopštio da "nijedan član porodice Marović nema račun u HSBC banci", iako se optužujući dokument odnosi na period od prije skoro deset godina.

Prvi čovjek Alternativa Stevo Muk kaže da ga ovakve reakcije uopšte ne iznenađuju. Muk kaže da je riječ o kontinuitetu.

„Kad kažem kontinuitet mislim da je izostala jedna jasna, precizna i otvorena reakcija. Sa jedne estrane, a sa druge je izostala bilo kakva pomisao da te informacije mogu voditi ka nekoj vrsti moralne ili političke odgopvornosti. Ono što smo imali priliku da čujemo od potpredsjednika DPS-a jeste pokušaj da se od svega što je javnost saznala napravi komedija i da se izvrgne ruglu, informacija i njeni autori. Još gore da se autori stave u kontekst uobičajenog etiketiranja kao državnih neprijatelja i nekakve koalicije koja radi zlo Crnoj Gori i DPS. Pri čemu tu više nisu samo domaći akteri nego i međunarodni u njihovoj interpretaciji.“

Opšti je utisak da je i opozicija pasivno dočekala čitavu priču. Stevo Muk kaže da razlog tome može biti što je cijelo društvo pomalo umorno od neriješenih afera.

„Ja mislim da je taj manjak proaktivnog djelovanja opozicije u ovom trenutku možda i rezultat toga.“

U međuvremenu u javnosti je problematizovana dodatna neprijavljena imovina Marovića. Sporno je pola miliona eura kojima su Marovići sagradili jednu kuću u Budvi, a najnovije otvoreno pitanje je porijeklo luksuzne jahte marke „Fereti“ za koju dio medija navodida pripada Marovićima, a da je kupljena kreditom Hipo lizinga iz Klagenfurta.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG