Dostupni linkovi

Podgorica bez izvršne vlasti: Ima li Mugoša pravo da stoluje?


Miomir Mugoša
Miomir Mugoša

Podgorica još nema novu izvršnu vlast, a nije izvjesno da će do jeseni dobiti novog gradonačelnika budući da političke partije nijesu ni počele pregovore o formiranju nove vlasti. No, ovih dana su iz opozicije napali bivšeg gradonačelnika Miomira Mugošu da još obavlja tu funkciju iako mu je prestao mandat i pozvali nadležne da tim povodom reaguju.

Ima li Mugoša pravo da stoluje u Podgorici do izbora novog gradonačelnika ili ne, pitanje je koje smo postavili političarima i stručnjacima za lokalnu samoupravu.

Nedavno su Skupštini opštine Podgorica verifikovani odbornički mandati osvojeni krajem maja, dok se izbor gradonačelnika i izvršne vlasti može prolongirati i do jeseni.

Ko u međuvremenu upravlja gradom?

Bivši gradonačelnik Miomir Mugoša i dalje obavlja tu funkciju bez obzira što mu je prestao mandat i bez obzira što u opoziciji tvrde da on na to nema pravo.

“Pravna situacija je na žalost takva da danas nema izvršne vlasti u liku gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika. Ostale službe normalno funkcionišu do izbora novog ali gradonačelnik i njegov zamjenik nemaju mandat da upravljaju gradom i ostvaruju dosadašnje funkcije jer je njima naprosto istekao mandat“, kaže šef odborničkog kluba SNP-a u podgoričkoj skupštini Vladimir Vujović.

Korak dalje otišla je poslanica DF-a Branka Bošnjak koja je pozvala Ministarstvo unutrašnjih poslova da ispita šta, kako je navela, “građanin Podgorice” Miomir Mugoša radi u zgradi Glavnog grada i kako prima ambasadore i koristi beneficije kada više nije gradonačelnik. Bošnjak je navela da je jasno da je bivišem gradonačelniku i njegovom zamjeniku Vladanu Vučeliću istekao mandat onog momenta kada je započeta konstitutivna sjednica skupštine Glavnog grada.

I U DPS-u kažu da lokalna samouprava Glavnog grada mora da funkcioniše do izbora nove izvršne vlasti.

“Došli smo do jedne pravne praznine gdje neke funkcije ne mogu da se obavljaju, ali da bi osnovne funkcije u gradu funkcionisale sve službe moraju da rade bez obzira što je gradonačelniku i njegovom zamjeniku prestao mandat“, kaže predsjednik Opštinskog odbora DPS-a u Podgorci Momčilo Vujošević.

Sa pravne strane stvari su prilično jasne, kaže profesor Đorđe Blažić. Zakonodavac je uredio propise tako da izvršna funkcija na lokalnom niovu ne može da bude u blokadi bez obzira na to da li se i koliko čeka na izbor novog gradonačelnika i njegovog zamjenika. Drugim riječima, produžio je bivšem gradonačelniku Mugoši i njegovom zamjeniku mogućnost da obavljaju te poslove do izbora nove izvršne vlasti.

“U konkretnoj situaciji mi imamo u Zakonu o lokalnoj samoupravi rješenja koja su definisana članom 67 i 69. stav 2. Dakle, tačno je da gradonačelniku prestaje funkcija i njegovom zamjeniku ako zakonom nije drugačije uređeno. Međutim, zakon je upravo drugačije uredio tu situaciju kod prestanka mandata tako da zamjenik gradonačelnika nastavlja da obavlja tu funkciju do izbora novog gradonačelnika. Ono što se sigurno ne može tumačiti ni na koji način, ako će pravo da se primjenjuje, to je da nema blokade izvršne funkcije“, ističe profesor Blažić.

Inače, uz ime odlazećeg gradonačelnika Miomira Mugoše vezuju se brojni gafovi i afere, poput izbacivanja s posla slijepe Marijane Mugoše zbog psa vodiča, sukoba sa ekipom dnevnika “Vijesti”, vrijeđanja protivnika tvrdnjama da su incestuozna familija, do neispunjenih obećanja o pet bazena koje će sagraditi u glavnom gradu, kao i mutnim poslovima i ličnim interesima u pojedinim privatnim preduzećima bliskih prijatelja.

Jedna od najvrelijih afera sa kojima je povezan Miomir Mugoša je slučaj koji je proistekao iz njegove odluke da 15.000 kvadratnih metara gradskog zemljišta u podgoričkom naselju Stari aerodrom, umjesto za 13 i po, proda preduzeću Carine za svega dva i po miliona eura, i to Čedu Popoviću koji važi za njegovog bliskog prijatelja i saradnika, a smatra se i da Mugoša lično u, formalno Popovićevom biznisu, ima svoj udio.

XS
SM
MD
LG