Dostupni linkovi

Ima li opozicija izlaznu strategiju za proteste?


Protesti peti dan
Protesti peti dan

Peti dan traju protesti opozicionog saveza Demokratski front (DF) koji traži pad aktuelne Vlade i formiranje prelazne, koja bi pripremila demokratske i fer izbore. U subotu uveče ističe dozvola za njihovo okupljanje ispred zgrade parlamenta u centru Podgorice. Stoga se sve češće postavlja pitanje u kom smjeru će dalje teći politička dinamika i je li moguć dogovor DF-a sa ostatkom opozicije ,kao izlazna strategija protesta.

Svako veče sa bine ispred zgrade Parlamenta lideri Demokratskog fronta odašilju poruke kako će ostati uporni u svojim zahtjevima za formiranje prelazne vlade, ohrabrujući da im se u protestima pridruže i ostale opozicione partije, kao i ostali segmenti društva.

Nebojša Medojević u srijedu uveče se posebno obratio crnogorskim studentima.

“Đe ste studenti Crne Gore? Ovdje se bori za vašu budućnost. Morate biti u prvim redovima. Izadjite iz kafića, ugasite kompjutere, dodjite da osjetite život. Dođite da osjetite slobodu!“, poručio je Medojević.

Vlada odbacila zahtjev DF-a za ostavku

Vlada Crne Gore odbacila je zahtjev Demokratskog fronta (DF) za ostavku i navela da DF ima priliku da legitimitet aktelne Vlade ospori u Skupštini i ostvari svoj politički cilj.

"Zahtjev za `pad aktuelne Vlade, kao neophodan preduslov za formiranje nove prelazne` je neustavan i nedemokratski", smatraju u crnogorskoj Vladi.

U Vladi Crne Gore ističu da vlast, koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, ne može biti uspostavljena niti priznata.

"Izraženi stav Demokratskog fronta o navodnoj većinskoj volji građana Crne Gore je politička fikcija, a ne izraz demokratskog legitimiteta podnosioca zahtjeva", navodi se u saopštenju Službe za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore.

Vlada podsjeća da se u skladu sa Ustavom Crne Gore nepovjerenje Vladi može izgalasati na prijedlog najmanje 27 poslanika.

"Vladi prestaje mandat i prestankom mandata Skupštine. Skupštini može prestati mandat prije vremena na koje je izabrana, raspuštanjem ili skraćenjem mandata. Skupštini se može skratiti mandat, između ostalog, i na prijedlog najmanje 25 poslanika", navodi se u saopštenju.

Demokratski front tražio je produženje dozvole nadležnih za boravak ispred Skupštine, koji ističe u subotu veče u 22 sata.

Tim povodom, kao jedna od opcija kojom spekuliše podgorička štampa, jeste da funkcionerima i pristalicama Fronta više neće biti dozvoljeno da borave ispred zgrade parlamenta, već da će binu i šatore jedino moći da premjeste u park u neposrednoj blizini, kako bi se oslobodila glavna gradska saobraćajnica.

Takav epilog priželjkuju u Liberalnoj partiji, koja je pozvala Demokratski front da oslobodi bulevar i, kako se navodi, na taj način rastereti građane i gradske službe koji zbog protesta trpe, i da se vrate u parlamentarne klupe.

Šta o takvoj mogućnosti kaže Slaven Radunović, funkcioner Demokratskog fronta:

“Da budem potpuno jasan nećemo se ukloniti sa tog mjesta. To je mjesto koje pripada građanima Crne Gore i takve vrste političkih marifetluka sigurno neće upaliti. Nas nikakav inspektor komunalni ili sanitarni neće ukloniti sa prostora koji je već postao slobodna zona u Crnoj Gori“, rekao je Radunović.

RSE: Ipak, da li je tu moguće da dodje do incidenta, ukoliko iz komunalne policije a u pratnji regularnih policijskih snaga krenu u razmontiranje šatore ispred parlamenta?

Radunović: Policija odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova je odobrilo skup i odredilo mjesto na kome može da se održi i nema roka trajanja protesta. Znači dok traje skup, dio Ulice Svetog Petra Cetinjskog će da bude zatvoren. Sve drugo, sve druge službe, lokalne, grada Podgorice, gube ingerenciju kad Ministarstvo unutrašnjih poslova preuzme nadležnost.

U međuvremenu politička čaršija i mediji spekuliše u kom pravcu bi dalje mogli da se odvijaju politički događaji. Da li je to eventualna podrška ostatka opozicije protestima, što slovi kao namjanje vjerovatan scenario, podrška sporazumu koji je predložio DF, a koji uključuje bojkot parlamenta dok se ne obezbijede uslove za fer i demokratske izbore ili pak okončanje protesta na šta u Demokratskom Frontu ni ne pomišljaju.

Podsjetimo, ideji Fronta o objedinjenom totalnom bojkotu rada crnogorske skupštine odazvao se lider SNP-a Srđan Milić, pristanak pod uslovom da iz Skupštine izađe kompletna opozicija stigao je od Demokrata Alekse Bečića i pojedinih nezavisnih poslanika, dok u ostatku opozicije o tome nijesu iznijeli eksplicitan stav.

„Znači ostali su još samo URA i DEMOS“, kaže Slaven Radunović.

RSE: Šta tu očekujete?

Radunović: Očekujem da nam se pridruže ili da predlože nešto drugo. Neaktivnost u ovakvom momentu je najgore što može da se desi crnogorskoj opoziciji. Jer, ako ne pristajete na nečije prijedloge a nemate nikakvo drugo rješenje i nikakvu aktivnost, to nije dobra politička poruka!

Radunović demantuje pisanje lista Pobjeda kako će se narednih dana sastati predstavnici DF-a, Bečićevih demokrata, Lekićevog DEMOS-a i građanskog pokrerta URA, kako bi razgovarali o izlaznoj strategiji Fronta i modalitetima opozicione saradnje. Isti demantij stigao je i od lidera DEMOS-a Miodraga Lekića.

XS
SM
MD
LG