Subota, 30. april/travanj 2016, 22:43 CET

  Kosovo

  Deda: EU očekuje okončanje većine pitanja o severu Kosova

  Ilir Deda
  Ilir Deda
  Direktor Instituta za politička istraživanja i razvoj KIPRED, Ilir Deda, kaže da je trenutno cilj EU kada je upitanju dijalog Beograda i Prištine da se okonča većina pitanja vezanih za sever Kosova.

  Prema njegovim rečima, treba se pronaći konačno rešenje za uklanjanje srpskih struktura bezbednosti, za funkcionalizaciju kosovskog suda na severu, kao i za ovlašćenja asocijacije srpskih opština.

  „Vidimo da je sada glavna tema sever Kosova ali uzimajući u obzir ono što smo videli proteklih dana u Prištini i Beogradu, ne izgleda da će se postići sporazum o tome kako bi izgledao i kako bi se reintegrisao taj deo Kosova u okviru pravnog i ustavnog sistema naše države“, kaže Deda.

  On dodaje da se EU žuri da se u martu postigne sporazum o severu, ali i o energetici i telekomunikacijama, kako bi se u aprilu donela odluka za jun, a koja se tiče datuma za početak pregovora Srbije sa EU, ali i sa Kosovom kada je u pitanju Sporazum za stabilizaciju i pridruživanje.

  „S obzirom da imamo jako malo vremena, svi će biti pod neverovatnim pritiskom da prihvate kakvo god rešenje, samo kako bi se reklo da je rešenje postignuto“, ocenjuje Deda.

  Na Kosovu su se prošle nedelje čule sve jače poruke da se mora braniti Ustav Kosova i Ahtisarijev plan kada su u pitanju sever Kosova i ovlašćenja asocijacije srpskih opština.

  Deda navodi da se Ustavom dopuštaju dva načina saradnje, preko asocijacije, koja može uključiti treninge, izgradnju kapaciteta i koordinaciju takvih poslova, i putem saradnje između opština, kojom se mogu izgraditi međusobna partnerstva, a kako bi se pružile određene usluge iz njihovih ovlašćenja. Ta dva načina se međutim ne mogu mešati.

  Deda takođe navodi da Priština nije bila dovoljno jasna oko uloge asocijacije, s obzirom da se ne zna da li se radi o asocijaciji opština na severu ili na prostoru celog Kosova, ili da li će asocijacija imati status ili će biti NVO, kao što je najavio kosovski premijer.

  „U tom slučaju, postavljaju se pitanja zašto Beograd i Priština moraju da vode razgovore u Briselu o nevladinoj organizaciji, zatim, zašto se traži pomoć SAD da ta NVO nema izvršna ovlašćenja, i zašto za tu NVO važi zakon o lokalnoj samoupravi, a ne zakon o NVO? Jedna NVO ne može imati svoju opštinsku skupštinu, ne može imati zvaničnike koji će se baviti infrastrukturom, bezbednošću, kulturom ili sl. Što znači, da se radi o jakim izvršnim vlastima ili izvršnoj moći koja se ne može upravljati budžetom za razvoj opština, već budžetom koji će se izdvajati od carinskih prihoda, centralnog kosovskog budžeta i od Republike Srbije. “

  On dodaje da Ustavom i zakonima Kosova, asocijacija ima ovlašćenja za treninge, izgradnju kapaciteta i politika na lokalnom nivou, a sve mimo toga bi dovelo do stvaranja trećeg nivoa vlasti na Kosovu.

  Deda zaključuje da je sever Kosova talac srpskih struktura i teritorijalnih pretenzija Srbije prema Kosovu, kao i njene želje za podelom Kosova.

  „Bez obzira da li bi se ta podela desila odmah ili u fazama, podelu u fazama bi pomogla asocijacija opština sa izvršnim ovlašćenjima. Tako da se pritisak treba izvršiti na Beograd kako bi uklonio paralelne strukture. A ako govorimo o severu, svima treba biti jasno da na toj teritoriji od 1000 kilometra kvadratnih živi 35 hiljada stanovnika. Integracija tog dela sa tako malom populacijom ne bi trebalo da bude izazov ni za koga. Potrebna je izgradnja poverenja sa lokalnom populacijom, koja ne veruje institucijama u Prištini, a uz pomoć međunarodne zajednice, postepeno bi trebalo doći do promene realnosti na severu, i do priključenja Srba sa severa u našu državu“, zaključio je Deda.

  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Nikola Grad: Srbija
  04.03.2013 14:46
  Ja samo ne razumem o čemu se pregovara ovde? Koje ustupke daje Kosovska strana? Ako je Kokosovo država, zašto onda pregovara o delu svoje teritorije? Ako je Kosovo Srbija, zašto onda pregovara sa svojom južnom pokrajnom sa delom svoje teritorije u istoj toj pokrajni? Kada će se pregovarati o nestalima, o povratku izbeglica, o privatnoj svojini, razvoju ekonomije, razmeni studenata, nastupu na trećem tržištu? Alo, ljudi, ne teritorije!
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  06.03.2013 18:42
  Odakle Vama uopšte ideja da se pregovara o teritoriji?
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  07.03.2013 09:12
  Zaista, o cemu uopste Taci pregovara, kad je za Albance sve jasno?
  Ja da sam na njegovom mestu, ne bih pregovarao.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  07.03.2013 23:44
  Pregovara se o uređenju odnosa između Srbije i Kosova.
  Zašto se pravite ludi? Sporta radi?!

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  04.03.2013 14:02
  "teritoriji od 1000 kilometra kvadratnih živi 35 hiljada stanovnika" - динво признао етничко чишчење !!
  Него Деда дај реци ба шта раде Албанци , ја нигде да ископам на овом порталу дал Ви албаници имате неких проблема у јожној српској покраијини а да се не односи на север јужне српске покрине !?!?!?
  Odgovor

  Ime: Ilir Beqiraj Grad: Peje, Republika e Kosoves
  04.03.2013 15:00
  "Srpske pokrajine" - hahaha...mora da si pobrkao reci a hteo si da kazes Republika Sumska...gledajte molim te vase unutrasnje stvari vase zlocinacke tvorevine. Kosovo je davno nezavisno, znas to mnogo bolje od mene...
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  04.03.2013 20:52
  Ilir
  Jeli covjeci staje bilo probudijo se iz dubok sna pa trabunjas
  koja drzava mozda tamo negdje na drugoj planet
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  06.03.2013 21:06
  Anonimus @
  Da bi najlakse otkrio da li je Kosovo srpska pokrajina,ili je nezavisna drzava,potrebno je samo da se prosetas malo do Pristine . Ako uspijes da se prosetas bez pasosa,onda je to jos uvijek vasa pokrajina . Medjutim,ako moras da pokazes pasos sa vizom,onda vi nemate nista sa Kosovom . Reci,jesam li u pravu ? Koliko ja znam,vi bez pasosa ne mozete uci na teritorij Kosova,osim ono malo teritorije na sjeveru . To su fakta,nisu izmisljotine .
  Odgovor

  Ime: Ilir Beqiraj Grad: Peje,Republika e Kosoves
  05.03.2013 11:29
  Probudi se od teske letargije i dolazi na Kosovu, pa se uveri sam da li je drzava ili pokrajina...umesto sto se dobacujes iz daljine i mlatis praznu slamu.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  05.03.2013 13:47
  Ilir
  E moj kolega mismo zalutali ali vi jos i vise ne zivi se od lazi i propagande nego od istine i postena rada
  Odgovor

  Ime: Burim Grad: Nije obavezno
  05.03.2013 08:43
  Nadam se da Adam/to jest Kosovo/ nesme,ni po koju cenu,risti ponudjenu jabuku od Eve/to jest Srbije/.Čudnovato,o severu Kosova razgovara,kao da se radi o prići o žabama i babama.Neovisnost Kosova priznat je od strane/preko počovine zemalja članice UN/,ali i dalje tretira od Srbije,Rusije i... kao protektorat UN-a,još uvek na tom prostoru je /kao senka/ UNMIK, i Srbija se stalno poziva na Rezoluciju SB,bezobzira,da je EU dobila mandat da se stanje o odnosima,kao susedne zemlje,Kosova e Srbije,reši dialogom.Dialog se vodi o jednom problemu,koga je "krstila" MZ /nezna se u kojoj crkvi/,to jest e jednom delu Kosova,koji po po formuli Kontakt Grupe,nemože se ecepiti.Ako EU ima mandat i za takva pitanja,onde mora se "iterati" bilo da je samo senka,UNIMIK,da EU ima svoju rezluciju,na osnovu, te nove Rezulucije ,problem severa Kosova,ozurpiran od Srbije,odmah pa završetku rata,prepustiti jednoj međunardonoj komisji.Teško je iznaći rešenje,jer Srbija poštuje svoj ustav i Rezoluciju 1244/koja je klinićki mrtva/,dok Kosova ima svoj ustav,i njena nezavisnot u svetu se priznaje u njenim granacima,kao što je i ranije bilo.Kompromis je nemoguć jer Kosova nijedan cm. svog prostora ne smije odeljiti,jer Server je namerno ostavljen kao jabuka razdora,i očišćen od albanskog življa,i od početka ostavljen pod nadzorom Srbije,i kriminalih grupa.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.