Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 18:22 CET

  Svijet

  "Ikea" u aferi s konjskim mesom

  Ikea, ilustrativna fotografija
  Ikea, ilustrativna fotografija
  Evropa je u šoku zbog problema sa hranom, odnosno sa konjskim mesom koje je sakriveno i prodavano kao goveđe. Slučaj je zahvatio još jednu članicu Evropske unije. IKEA je prekinula s prodajom svojih mesnih prerađevina u Švedskoj nakon što je ustanovljeno da meso te kompanije koje se prodaje u Češkoj Republici sadrži konjsko meso. Tu informaciju potvrdio je predstavnik veterinarske službe Češke Jozef Duben:

  "Konjsko meso je pronađeno u dva produkta - u švedskim ćuftama i poljskim hamburgerima. Tu je pronađen DNK konja. Na osnovu toga možemo zaključiti da su ti proizvodi u sebi imali konjsko meso. Prvo istraživanje sprovedeno je u državnom veterinarskom institute u Olomocu, što je potom potvrđeno I u laboratoriji u Pragu. Pronađeno je u nekoliko stotina kilograma ćufti I hamburger”.

  Ovo otkriće  došlo u trenutku dok se ministri poljoprivrede članica EU sastaju u Briselu radi razgovora za koje se uveliko očekuje da će biti posvećeni rastućem skandalu s konjskim mesom.

  Skandal se proširio iz Velike Britanije i Irske. Švedski ministar poljoprivrede Eskli Erlandsson, iz Brisela gde je prisustvovao sastanku ministara poljoprivrede EU, povodom otkrića problem sa švedskim proizvodom kaže:

  Mislim da je to užasno. Potrošači moraju znati šta kupuju. To predviđa i zakon o etiketiranju. Ono što je na etiketi mora biti i u pakovanju i ništa drugo”.

  Skandal sa konjskim mesom se proširio iz Velike Britanije i Irske, a zahvatio je veći broj zemalja EU.

  Miloš Teodorović

  Glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu RSE od decembra 2014. Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: P. A.
  26.02.2013 13:28
  Ikea je neka vrsta svedske svete krave. Vijesti o prljavstinama u ovoj firmi dolaze na slamcicu. Sezdesetih Godina je Kamprat (vlasnik) proizvodio namjestaj u I. Njemackoj koristeci politicke zatvorenike kao (jeftinu) radnu snagu. U Rusiji se sve odvija na "ruski" nacin, znaci uz mito i korupciju. Takodje u Rusiji, krce se bezdusno sume i utice na covjekovu sredinu dok su ljudima u Svedskoj usi prepunjene bajki o ekologiji.
  Samo kad bi bilo vise transparencije u toj obskurnoj porodicnoj firmi, boga pitaj sta bi sve izaslo bi na vidjelo.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.