Ponedjeljak, 26. januar/siječanj 2015, 11:25 CET

Svijet

"Ikea" u aferi s konjskim mesom

Ikea, ilustrativna fotografija
Ikea, ilustrativna fotografija
Evropa je u šoku zbog problema sa hranom, odnosno sa konjskim mesom koje je sakriveno i prodavano kao goveđe. Slučaj je zahvatio još jednu članicu Evropske unije. IKEA je prekinula s prodajom svojih mesnih prerađevina u Švedskoj nakon što je ustanovljeno da meso te kompanije koje se prodaje u Češkoj Republici sadrži konjsko meso. Tu informaciju potvrdio je predstavnik veterinarske službe Češke Jozef Duben:

"Konjsko meso je pronađeno u dva produkta - u švedskim ćuftama i poljskim hamburgerima. Tu je pronađen DNK konja. Na osnovu toga možemo zaključiti da su ti proizvodi u sebi imali konjsko meso. Prvo istraživanje sprovedeno je u državnom veterinarskom institute u Olomocu, što je potom potvrđeno I u laboratoriji u Pragu. Pronađeno je u nekoliko stotina kilograma ćufti I hamburger”.

Ovo otkriće  došlo u trenutku dok se ministri poljoprivrede članica EU sastaju u Briselu radi razgovora za koje se uveliko očekuje da će biti posvećeni rastućem skandalu s konjskim mesom.

Skandal se proširio iz Velike Britanije i Irske. Švedski ministar poljoprivrede Eskli Erlandsson, iz Brisela gde je prisustvovao sastanku ministara poljoprivrede EU, povodom otkrića problem sa švedskim proizvodom kaže:

Mislim da je to užasno. Potrošači moraju znati šta kupuju. To predviđa i zakon o etiketiranju. Ono što je na etiketi mora biti i u pakovanju i ništa drugo”.

Skandal sa konjskim mesom se proširio iz Velike Britanije i Irske, a zahvatio je veći broj zemalja EU.

Miloš Teodorović

Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu. Između ostalog, dobitnik je nagrade američke Akademije interaktivnih i vizuelnih umetnosti za 2014. godinu, za autorski pečat ostvaren u redovnoj rubrici "Gaf nedelje". U medijima od 1994. godine, na Radiju Slobodna Evropa od 1999. godine. Na ovom programu angažovan kao reporter, voditelj, komentator. Bavi se najrazličitijim temama od političkih događaja do socijalnih fenomena.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: P. A.
26.02.2013 13:28
Ikea je neka vrsta svedske svete krave. Vijesti o prljavstinama u ovoj firmi dolaze na slamcicu. Sezdesetih Godina je Kamprat (vlasnik) proizvodio namjestaj u I. Njemackoj koristeci politicke zatvorenike kao (jeftinu) radnu snagu. U Rusiji se sve odvija na "ruski" nacin, znaci uz mito i korupciju. Takodje u Rusiji, krce se bezdusno sume i utice na covjekovu sredinu dok su ljudima u Svedskoj usi prepunjene bajki o ekologiji.
Samo kad bi bilo vise transparencije u toj obskurnoj porodicnoj firmi, boga pitaj sta bi sve izaslo bi na vidjelo.