Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 22:11 CET

  Bosna i Hercegovina

  Igre oko vlasti u BiH: Čiji će interesi prevladati?

  Lideri SBB-a, SDP-a, HDZ-a BiH, SDS-a i SNSD-a na jednom od susreta, 2012.
  Lideri SBB-a, SDP-a, HDZ-a BiH, SDS-a i SNSD-a na jednom od susreta, 2012.
  Tek što se učinilo da će BiH uspjeti napraviti parlamentarnu većinu na državnom nivou, uslijedila je dilema radi li se zaista o programskom ili foteljama vođenom savezu Lagumdžijinog SDP-a BiH i Dodikovog SNSD-a. Razlike su svakim danom sve vidljivije - od podrške OHR-u, kojem bi SNSD rado vidio kraj, pa do zahtjeva HDZ-a BiH da se rekonstruiše federalna vlast, što SDP BiH ne može osigurati bez velikih potresa.

  Mogu li se različiti interesi složiti u jedan zajednički ili je sve samo stvar matematike? Kako god  - stabilne ili bolje reći nikakve vlasti u BiH nema već dvije godine, od prošlih opštih izbora.

  Da državnom vlasti u BiH više od dvije godine diriguje matematička podjela fotelja, nije nepoznato. Ono što je u ovoj jednačini nepoznata jeste čiji će interesi, kad se saberu dvije srpske, dvije hrvatske i dvije dominantno bošnjačke partije, prevladati.

  Milorad Živković, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma državnog parlamenta, otklonio je dileme šta su prioriteti programske saradnje SDP-a i SNSD-a:

  „Ako biram između čovjeka i sporazuma, ja glasam za to da dam šansu sporazumu“, rekao je Živković.

  Liderima i šestorci podređen je i rad najvišeg zakonodavog tijela u zemlji, te sve čeka dok se oni ne dogovore. 

  „Ovih šest stranaka koje će činiti novu većinu konstatuju da je proces rekonstrukcije parlamentarne većine na državnom niovu u završnoj fazi i da će u narednom periodu biti finaliziran dogovor ne samo o kadrovskim rješenjima nego i projektnom i programskom sadržaju ove šestorke i nakon toga će biti održana sjednica“, kaže Saša Magazinović, zastupnik SDP-a BiH. 

  Na kraju se sve svodi na fotelje po svaki cijenu, ocijenio je zastupnik Stranke za BiH u državnom parlamentu Beriz Belkić.

  „Niko ne priča o studiji, niko ne priča o NATO-u, niko ne priča o teškoj ekonomskoj situaciji – nego se čekaju nekakvi pobjednici u ovim duelima i obračunavanju izbornih pobjednika“, tvrdi Belkić.

  U vlast i na poziciju tako će definitivno i SBB BiH. Oni će zamijeniti kadrove SDA - Fahrudin Radončić na mjestu ministra sigurnosti i Edita Đapo kao zamjenica ministra finansija. Prijedlozi su upućeni u proceduru od strane Zlatka Lagumdžije, predsjednika SPD-a BiH. Podršku partnera već imaju. 

  „Ne vidim nikakvih poteškoća. U biti nama treba da što prije završimo tu priču, da jednostavno nemamo upražnjena mjesta dva ministra i jednog zamjenika“, kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

  „Mi ćemo glasati za gospodina Fahrudina Radončića zato što je on prijedlog legitimne strukture bošnjačkog naroda“, navodi Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

  Dodikov rezervni plan

  S obzirom na kontroverze oko samog Radončića, biće znimljivo čekati provjeru kandidata koju treba napraviti Agencija za istrage i zaštitu BiH, te CIK, kaže izvršni urednik magazina Start BiH Saša Rukavina. Tek će tada biti jasno zašto je u novoj vlasti važan SBB.

  „Mi imamo te priče oko reketa i Lagumdžije. Imamo čak i neke pokretane, pa odbačene istrage protiv Dodika i kompanije. Međutim, nigdje to nije tako daleko otišlo kao protiv Radončića. I koliko god su bile te priče da Dodik i Lagumdžija dogovaraju promjene u sistemu izbora tužilaca da bi sebe obezbijedili, mislim da je Radončić u svemu tome još taj neki korak dalje. Ali to sve ipak nema veze toliko sa obezbjeđivanjem političkog imuniteta i mislim da je to više ono ’haj’mo mi to da imam dva, dva, dva’.“, ocjenjuje Rukavina.

  U jeku dogovora o uspostavi funkcionalne državne vlasti, te ekonomskim projektima i razvoju zemlje, kako su naveli lideri SNSD-a i SDP-a BiH, Dodik javno promovira odlazak OHR-a. Za ulogu visokog predstavnika je u izvještaju Vijeću sigurnosti i ostalim relevantnim političkim subjektima u Evropi, SAD-u i Rusiji kazao kako "hendikepira uobičajeni proces izgradnje političkog konsenzusa".

  S druge strane, njegovi partneri itekako se uzdaju u angažman međunarodne zajednice, što se vidjelo i tokom posjete američke državne tajnice Hilari Klinton i visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Ketrin Ešton. U slučaju da ne prođe ono što je sporazumom predviđeno, Dodik ima i rezervni plan.

  „Mi sad samo želimo da damo šansu određenom dogovoru ako je on moguć. Jednog dana će nam to pasti kao kruška u ruke, kao što će, recimo, Škotska ili Katalonija učiniti na tom planu. Mi čekamo da imamo primjere u Evropi da vidimo kako se to radi - i da nam onda ne može niko ništa prigovoriti“, kaže lider SNSD-a.  

  Pitanje je kako će na ovakve, skoro ultimativne stavove reagovati Dodikovi partneri. Podsjetimo, SDA je iz šestorke eliminisana jer nije podržala nacrt državnog budžeta, što je i pokrenulo krizu na svim nivoima vlasti.

  Ukoliko se ispostavi da, recimo, ciljevi iz sporazuma koji se tiču raspodjele novca iz Elektroprenosa BiH, a o kojima će uskoro i Brisel dati svoju riječ, ili o izboru glavnog tužioca, ne naiđu na podršku, jasno je da se sve vraća na početak. Ono se, sve su prilike, neće zadržati samo na državnom nivou.

  Navodeći primjere koaliranja u Brčkom, gdje su bliži SDA i SNSD, te stav HDZ-a BiH u vezi sa rekonstrukcijom federalne vlasti, Saša Rukavina nagovještava:

  „Čini mi se da je ključ u onome što HDZ BiH želi postići na federalnom nivou, a SDP očito nije u stanju da im to obezbijedi.“

  Dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara potvrdio je aspiracije:

  „Uspostavila nova parlamentarna većina koja želi rješavati goruće probleme u Federaciji. Međutim, onda dolazimo do situacije da ne postoje demokratska načela da oni koji ne uživaju potporu parlamentarne većine zlouporabljavaju pozicije koje su zauzeli na neustavan i nezakonit način i blokiraju kompletan život u Federaciji.“ 

  Nakon državnog, neminovno je da i na federalnom nivou uslijede rekonstrukcije, koje, kako se već da iščitati, neće proći lako. Lančano, kriza se prenosi, a institucije postaju tek arena za međustranačku borbu po liderskoj direktivi.

  Dženana Halimović

  Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada 'Global Human Rights Award' i Unije novinara BiH 2003. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Zlatko Zagondžija Grad: sdpbih
  10.11.2012 15:40
  Ha ha ha! Zagondžija je hukno Dodi.Bilo se je sve uzdiglo da krehnu Zlaju.Majstor je za zakuhat i poslije se izvuć.Svaka čast Zlaja,samo napred.

  Ime: Gradjanin Grad: Balkan
  09.11.2012 04:18
  vec odavno Dodik sa vodstvom Republike Srpske intenzivirao je svoju šestogodišnju politiku otvorenog i direktnog osporavanja same suštine Dajtoskog Mirovnog sporazuma.
  Izjave visokorangiranih zvaničnika RS-a, kao i radnje koje oni poduzimaju, a koje imaju za cilj smanjenje nadležnosti državnih organa, izazivaju duboke sumnje u pogledu privrženosti sadašnjeg vodstva RS-a najosnovnijim aspektima Dejtona, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH,...i dodik je opstruktirao sve reforme i zakone sto vode da BiH zaivi i njeni gradjani svih nacija pocnu ziviti kao naormalni ljudi....i zta sad ovi gore rade sa opstruktatorom kad ce i njih opstuktirati....ali mozda NECE njih jer su oni isti istomisljenici kao i dodik i treba im ovo da ih ne dosegne pravda i zakon za njihove radnje...ali ja se tek pitam sta ce sve biti ako se uvucu u Agencija za istrage i zaštitu BiH, te CIK,...bice nam ko u BJELORUSIJI ili jos gore ako neko ne ponisti ovaj ugovor...sad nam treba prije neko sto se dogovore USKOK i sve pred sudiju

  Ime: Mila Grad: Bosna i Hercegovina
  09.11.2012 04:05
  gdje je OHR, PIC, UN, Evropa, SAD-e i Rusija koji moraju zbog svih BiH naroda da hendikepira ovaj dodikov-lagumdzijin plan i proces razzgradnje drzave...molim vas ...pomozite nama sirotinji i narodu da imamo narmalnu drzavu...dajte nam normalnu drzavu...bez podela...pez etniteta i entiteta....ovo trazi 95 posto BiH gradjana...zasto ste nam navukli ouvu ludjacku dajtonsku kosulju i dovukli ove politicare ludjake da nas nose u ponor...pomozite nam molim vas....

  Ime: Oliva Grad: balkan
  09.11.2012 03:58
  Svjetska Banka, Evropska Investiciona Banka i Evropska banka za obnovu i razvoj su saopćile danas da će novim demokracijama u istočnoj i jugoistočnoj Evropi poslati pomoć u vrijednosti od 38 milijardi dolara u cilju promocije projekata izgradnje i korporacijskog ulaganja....17 u istonoj i juznoj europi i zemalj će dobiti dio ove pomoći: : Albania, Bosna i Hercegovina. , Hrvatska, Makedonija, Kosovo, , Crna Gora. i Slovenija...i sad su upitajmo sto se ovi bore za vlast...pa evo odgovora plus drzavna imovina Bih...bice love dodoiku i druzbi i jos ce si ranceva i aviona moci kupit koliko oces...al svemu dojde kraj

  Ime: Milorad Grad: Mostar
  09.11.2012 03:39
  ameri i EUropa.....Navukle Bosni i Hercegovini ludacku kosulju pod nazivom
  "Dejtonski ugovor" -pa onda kazu.....dogovorite se. Ko ce da se dogovori sa ,Dodikom...makar sankcjonirajte ove sto vec opstruktiraju sa svim reformama...pa onda bi se ja mislim mogli nekako dogovoriti a ovako samo prolaze nas dani bez veze....i nas hrvate ,i srbe i bosnjake

  Ime: kuda ide Bosna Grad: Balkan
  09.11.2012 03:32
  sramota....Dogovor Lagumdžija-Dodik zaustavlja borbu protiv kriminala i korupcije ....sram nek ih je po kavanma se dogovaraju o sudbini Bosne i nase djece dok njihova se izletiraju po skupim izletistima i vozaju skupa kola i zive po rancevima a nasa nemaju ni sta da jedu.... dodik vec odavno radi protiv drzave BiH ...i zasto sad ovj zlatko se pridruziva s njim...ovo nest nestima...nisu se veljda udruzili da podjele drzavnu imovinu i prodaju a lovu na bankovne racune svoje privatne u inozemstvo.....to se sve dogadja u vrijeme dok je zapravo Evropska Unija ta koja treba da se pobrine za Bosnu, Sjedinjene Države sada imaju sekundarnu ulogu. Ako je iko zaslužio lekciju od gospodje Clinton, to je osoba koja je stajala pored nje, Catherine Ashton, jer je neuspjeh u Bosni njen.
  Gospodja Clinton je imala 4 pune godine da pokuša raditi na Bosni , da im pomogne da se pokrenu naprijed, da se učini neki napredak. Ali, ruku na srce, svjedoci smo kako BiH klizi sve više nazad.Stoga ću reći da je donekle sramota za gospodju Clinton da je iskoristila ovo putovanje da tako pristupi Bosni. ..molim vaz neka ovo neko zaustavi ili OHR,ili PIC,ili EU ili medjunarodna zajednica,,,jer nam netrebaju ni dodik,ni lagumdjija ni njihovi dogovori ni,izgovori, ni njihova cast

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  08.11.2012 22:36
  RSE@ Halo moderator,sta je sa komentarom koji nije nista ni bolji,a ni gori od ostalih?U cemu je problem?Ne svidjaju vam se kritike na racun ovih, s koca i konopca.

  Ime: Dodikstan
  08.11.2012 20:46
  Ima li ko ovu smejuriju od politicara da zaustavi. Sve zivo unistise oko sebe -pogotovo Dodik. Cega se Dodik uhvati -to obavezno zarazi. Zarazio je Covica i Lagumdziju. Ostali se podrazumjevaju.
  Vrijeme je za bejzbol-palice u BiH.

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  08.11.2012 19:30
  Znaci, ministar sigurnosti ce biti isti onaj koga je Lagumdzija javno imenovao kao mafijasa??

  http://www.youtube.com/watch?v=-d_726NjQss

  Svaka cast Zlatko...sreca pa je Keljmendi pobjegao na Kosovo, inace bi ga Zlagumdzija imenovao za ministra odbrane.

  Ime: Dante
  08.11.2012 19:01
  Gdje je Tito da ovu sestoricu posalje na Goli otok. Na Goli otok bi mogli da tucaju kamen do daljnjega. Dodiku da daju najveci cekic koji mu je blizi od olovke i papira. Na Goli otok da ostanu dok Bosna i Hercegovina ne bude clanica NATO-pakta i Evropske Unije.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.