Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 11:53 CET

  Hrvatska

  Identificirano 18 žrtava rata u Hrvatskoj

  Stručnjaci članu obitelji predstavljaju rezultate analize
  Stručnjaci članu obitelji predstavljaju rezultate analize
  U Zagrebu su u utorak identificirani posmrtni ostaci 18 osoba stradalih u ratu 1991 – 1995. U preko 90 posto radi se o osobama srpske nacionalnosti stradalim 1991, odnosno 1995. godine u akcijama „Bljesak“ i „Oluja“.

  Osamnaest obitelji moći će nakon dvije decenije neizvjesnosti pokopati svoje najmilije. Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu u utorak su identificirani posmrtni ostaci 18 osoba ekshumiranih iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica u pet hrvatskih županija koje su bile zahvaćene ratom. Dovršene su analize za još pet osoba, ali kako se obitelji nisu pojavile, identifikacija nije mogla biti obavljena. Željka Carević došla je iz Srbije na identifikaciju svekrve.

  “Ekshumacijom je pronađena. Ona je ubijena u dvorištu vatrenim oružjem. Svekar je navodno zaklan u kući, i do njega još nismo došli. To se dogodilo u Vučjaku Čečavačkom, općina Slavonska Požega, 10. 12. 1991. godine“, priča Carević.

  Milenko OstojićMilenko Ostojić
  x
  Milenko Ostojić
  Milenko Ostojić
  Na upit zna li se tko je to učinio, odgovara:

  „Ne. Priča se svašta, ali ono što nije potvrđeno ostaju samo priče.“

  Milenko Ostojić došao je iz jednog sela pored Osijeka zbog bratića, koji je stradao u „Bljesku“.

  „Došao sam ovdje na identifikaciju posmrtnih ostataka svoga bratića, koji je poginuo 1. maja 1995. kao civil u selu Ratkovci, općina Gornji Bogićevci. Nesposoban je bio - nije imao ni bubrega - tako da nije bio vojno aktivan, nego je stradao kao civil“, kaže Ostojić.

  RSE: Zna li se kako je stradao?

  „Pa, upucan je. Ubijen.“

  Uzrok smrti - rat

  Dragica i Dragan Orlić nakon 17 godina našli su oca Nikolu, poginulog u „Oluji“  nedaleko svog doma u Ličkom Petrovom Selu.

  „Ima' je vene i nije mog'a da stigne do kuće i do kolone.“

  „Uzrok smrti je…, “  krenuo  je brat Dragan.
  Dragica i Dragan OrlićDragica i Dragan Orlić
  x
  Dragica i Dragan Orlić
  Dragica i Dragan Orlić

  „Rat!“ uskočila je sestra.

  „Udarac u glavu,“ nastavio je brat. „Ne znaju šta je tačno,  ali uglavnom – na glavi je povreda.“

  I tako 18 puta. Preko 90 posto identificiranih su srpske nacionalnosti. Nakon ovih 18 identifikacija, još se 1704 osobe vodi kao nestale u Hrvatskoj, njih 968 iz 1991-92., i njih 736 iz 1995. godine. Procesu identifikacije nazočio je i predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović, koji se obratio okupljenim obiteljima.

  „Mi smo sa kolegama iz Hrvatske učestvovali u svim prethodnim fazama – od prikupljanja i razmene informacija, prisustvovali smo ekshumacijama kao posmatrači po međudržavnom sporazumu i protokolima koje imamo potpisane  na lokacijama na kojima su pronađeni vaši najmiliji. Danas smo sa vama. Želimo da podelimo i vašu tugu i da vam ja u ime Vlade, u ime komisije i mojih saradnika izrazim saučešće“, kazao je Odalović.

  Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i predstojnik Uprave za zatočene i nestale Ivan Grujić za RSE je govorio o preostalim otvorenim pitanjima vezano za nestale u odnosima sa Srbijom.

  „To su informacije o mogućim lokacijama masovnih i pojedinačnih grobišta nestalih osoba, o grobnicama koje su premještane na ranije okupiranim područjima Hrvatske i informacije o preostalim nestalim osobama. To je proces koji je dugotrajan i nije jednostavan, ali mi od tih otvorenih pitanja ne odustajemo“, istaknuo je Grujić.

  Za sljedeći mjesec dogovoren je radni sastanak hrvatskog i srpskog povjerenstva za nestale.

  Enis Zebić

  ZebicE+rferl.org

  U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: josip Grad: vukovar
  09.02.2013 02:40
  pa ako su i poginuli šta su oni napravili i koliko su hrvata pobili kad su taj dio hrvatske zauzeli .kako oni mogu pobit hrvate i bilo koje ljude koi tamo žive i zauzet njihove kuće a njih se nesmije dirat

  Ime: Ramadan
  08.02.2013 21:23
  A gde su komentari VB, Jasara, Milivoja i drugih....a da, ovde se radi o srpskim zrtvama, nije njihov teren za komentar...

  Ime: karolina Grad: čakovec
  06.02.2013 15:45
  Prema osobnom iskazu pred Haaškim sudom dana 1.6.2006 u svojstvu svjedoka gospodin Ivan Grujić, trenutno pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i predstojnik Uprave za zatočene i nestale je izjavio da je od 1972. do 1992. godine radio kao agent-špijun za jugoslavensku Službu državne bezbjednosti (SDB).

  Zanima me:

  Zašto u Hrvatskoj na otkrivanju žrtava ratnih stradavanja rade i djeluju osobe koje su služile organizaciji koja je izvršavala likvidacije za vrijeme Jugoslavije?

  Ne bih se osjećala ugodno da se za vrijeme predstavljanja rezultata obdukcijskih nalaza svojih najmiljih do mene stoji ili sjedi osoba koja je tolike godine radila za organizaciju kao što je jugoslavenski SDB.

  Ovom društvu potrebna je lustracija a to bih značilo da se na ovakvo osjetljivim položajima kao što je Uprava za zatočene i nestale ne nalaze ljudi koji su služili jednom totalitarnom sistemu i njegovim institucijama.

  I jos nešto:

  Prema pisanju naših portala Sabor je 7.12.2012. godine ukinuo
  "Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava
  komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata" i njegov daljni rad pripojio Upravi za zatočene i nestale pri ministarstvu branitelja gdje je Grujić predstojnik !

  Znači:

  Bivši službenik jugoslavenskog SDB-a voditi će i Ured za istraživanje poslijeratnih zločine jugoslavenskog režima kojem je i sam služio ? Pa gdje to ima u Europi ?

  Izvor izjave pred sudom u Den Haagu spomenutog gospodina od 01.06.2006. godine:

  “Yes, April 1992. That´s right. From 1972 to 1992. And I spent this entire period in the State Security Service. That`s what
  it was called. It was later renamed Service for the Protection of the Constitutional Order”.

  http://www.icty.org/x/cases/mrksic/trans/en/060601ED.htm ,
  page 9970.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  07.02.2013 14:30
  Karolina ti nisi normalna, pa 95% casnika HV je doslo iz JNA, pa tako i Grujic. Tudjman je cak bio general!!!!!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.