Dostupni linkovi

Mladićeva bolest deo strategije odbrane


Milos Šaljić pokazuje jedan od nalaza o bolesti Ratka Mladića, juni 2011
Milos Šaljić pokazuje jedan od nalaza o bolesti Ratka Mladića, juni 2011
Nakon što su posle 16 godina bekstva od pravde optuženog Ratka Mladića u pritvoru Haškog tribunala pregledali lekari specijalisti, glavna dilema koja se tiče njegovog zdravstvenog stanja otklonjena je medicinskim nalazima i činjenicom da je izveden pred sudsko veće.

“Što se tiče toga da li je neko bolestan ili da li je nečiji život u opasnosti zbog lošeg zdravstvene situacije, pravilo je da doktor mora obavestiti sekretara Tribunala ukoliko je bilo koji od pritvorenika u takvom stanju. Nakon što je Ratko Mladić prošao niz zdravstvenih pregleda, mi od naših lekara nismo primili bilo kakvo obaveštenje da mu je ozbiljno narušeno zdravstveno stanje ili da je u stanju životne opasnosti”, rekla je za naš program portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić, dodavši da, po pravilima suda, o detaljima zdravstvenog stanja Ratka Mladića ne može da govori.

Video: Prvo pojavljivanje Mladića pred Haškim tribunalom, 3. juni 2011

x
Prvo pojavljivanje Mladića pred Haškim tribunalom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00
Direktan link
Na prvom pojavljivanju u sudnici javnost je videla šezdesetosmogodišnjeg optuženika koji otežano govori, ali koji konkretno odgovara na proceduralna pitanja, dok se o njegovom zdravlju raspravljalo na zatvorenoj sednici.

Miloš Šaljić, beogradski advokat Ratka Mladića, ostao je pri mišljenju da je Mladićevo zdravstveno stanje i dalje veoma loše, rekavši nam da tu tvrdnju bazira na utiscima iz tv prenosa i nekoliko telefonskih razgovora koje je sa klijentom imao nakon izručenja u Hag.

“Generalno je možda fizički nešto bolje zato što se malo smirio, ima redovne terapije i ostalo… Ali je psihički ostao konfuzan, skače sa teme na temu, svako veče zove porodicu, zove i izjutra, i ima neke zahteve koji su malo, eto tako, neobični”, tvrdi Šaljić.

Spekulacije o Mladićevom zdravlju počele su odmah po hapšenju, kada su mediji javili da je nosio kesu lekova kada je priveden u Specijalni sud u Beogradu, da je imao nekoliko moždanih udara i da mu je kao posledica toga jedna ruka oduzeta, i te informacije potekle su uglavnom od njegovih advokata.

Kupovina vremena

Advokat Dragoljub Todorović, koji je zastupao porodice žrtava ratnih zločina na više suđenja, kaže da ova nagađanja deluju kao strategija Mladićeve odbrane čija ideja bi mogla da bude da se taj optuženik oslobodi suđenja.

“Pa oni to verovatno nameravaju, ali nema šanse da se to dogodi. Ja mislim da je Mladić verovatno bolestan, ali da nije u toj meri da ne može da prati suđenje. Njegova odbrana verovatno to želi da iskoristi kao olakšavajuću okolnost, a pretpostavljam i da malo kupuju vreme”, ocenjuje Todorović.

Vrhunac nagađanja bila je tvrdnja Miloša Šaljića da Ratko Mladić boluje od raka limfnih žlezda i da poseduje dokument, koji mu je dostavio biši agent CIA, koji pokazuje da se Mladić od toga lečio u jednoj državnoj bolnici u Beogradu.

Advokat Miloš Šaljić
Naknadnim pregledima u pritvoru u Ševeningenu zaključeno je da Mladić nema tu bolest, pa smo advokata Šaljića pitali zašto je iznosio neistinite tvrdnje.

“Pazite, ja ništa nisam tvrdio. Ja sam rekao da sam došao do takvog dokumenta i tražio sam da se to proveri. Jer, ako je to tačno, mogu da budu odgovorni za isporučivanje lica koje može svaki čas da umre”, odgovorio je Šaljić.

Kako je za naš program izjavio ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković, to ministarstvo uskoro će u Haški tribunal uputiti lekarsku ekipu koja će pregledati optuženike – državljane Srbije.

On nije izneo detalje sudsko-medicinskog veštačenja zdravlja Ratka Mladića urađenog u Beogradu, ali je dodao da će medicinski tim u Hag biti upućen na zahtev jednog broja optuženih.

„Ta ekipa će zajedno sa lekarima iz pritvorske jedinice u Ševeningenu ustanoviti zdravstveno stanje svih optuženih koji to žele, a tom prilikom će sigurno imati uvid i u zdravstveno stanje Ratka Mladića“, pojasnio je Stanković.

Mada su zvanične informacije da je sposoban za suđenje, posle svega postavlja se hipotetičko pitanje šta bi se dogodilo ukoliko se zdravstveno stanje Ratka Mladića drastično pogorša.

Slučaj Kovačević

Jedini optuženik državljanin Srbije koji više nije u pritvoru Haškog tribunala zbog teško narušenog zdravlja je nekadašnji kapetan JNA Vladimir Kovačević, zvani Rambo, koji se tereti za granatiranje Dubrovnika decembra 1991.

Tanja Radosavljević, njegov advokat po službenoj dužnosti koju je imenovao Tribunal, kaže da je nakon samo jednog pojavljivanja u sudnici zbog ozbiljno narušenog mentalnog zdravlja taj sud Kovačevića u junu 2004. privremeno pustio iz pritvora.

Vladimir Kovačević Rambo u Haškom tribunalu 2003. godine
„Kovačević se nije ni izjasnio o krivici jer smo već na inicijalnom pojavljivanju pokrenuli pitanje njegove sposobnosti da se svesno izjasni o tome da li se smatra krivim ili ne. Najpre je zaključak advokata bio da on uopšte nije sposoban da shvati ono što mu se dešava, a zatim je to pokazano i kroz izveštaje veštaka-specijalista. I sud je prihvatio zaključak da Kovačević mentalno nije u stanju da shvati značaj svog izjašnjenja. Tako da se on do dan danas nije izjasnio o krivici“, pojašnjava Tanja Radosavljević.

Optužni predmet protiv Vladimira Kovačevića prvi je koji je Haški tribunal prosledio Srbiji. Međutim, kako je posle Haga i u Beogradu proglašen procesno nesposobnim, postupak po istoj optužnici u kom je u Srbiji trebalo da mu se sudi pred Većem za ratne zločine obustavljen je do daljeg.

Prema rešenju Višeg suda u Beogradu, njegovo zdravstveno stanje na svakih šest meseci proveravaju lekari sa Vojno medicinske akademije i sve ove godine ono je nepromenjeno, što znači da je toliko bolestan da mu se ne može suditi.

Uz ogradu da se radi samo o hipotezi i spekulacijama, Nerma Jelačić iz Haškog tribunala, kaže da se slučajevi Mladića i Kovačevića ne mogu porediti, ali da bi sudsko veće imalo konačnu reč u slučaju da je zdravstveno stanje optuženika takvo da može imati uticaj na tok procesa.

“Ako bi stiglo takvo obaveštenje, sudije bi naložile šta se dalje treba činiti. Donele bi zaključak na osnovu specijalističkih izveštaja da li je optuženi u stanju da prati sudjenje, da li se tok suđenja mora smanjiti, odnosno da li će biti manje sednica sedmično nego što je to uobičajeno, I tako dalje… Ali do sada, kada je suđenje Ratku Mladiću u pitanju, o tome nije bilo nikakvog govora”, kaže Jelačić.

Na kraju, i za one optuženike za ratne zločine koje sud iz zdravstvenih razloga privremeno oslobodi, kao što je slučaj sa Vladimirom Kovačevićem Rambom, kaže advokat Tanja Radosavljević, do kraja života važi jedno pravilo.

“Ratni zločini nikada ne zastarevaju. Ukoliko neko ko je oslobođen iz zdravstvenih razloga ikada ozdravi, tužilaštvo bi ponovo moglo da pokrene postupak. To znači da bi mu se tada sudilo”, podseća Tanja Kovačević.

Novo pojavljivanje optuženog Ratka Mladića pred Haškim sudom zakazano je za 4. jul, kada bi trebalo da se izjasni o optužnici kojom mu se na teret stavljaju genocid I ratni zločini tokom rata u Bosni I Hercegovini.

Pred licem pravde i Mladić

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



Sve o hapšenju optuženika za genocid i zločine protiv čovječnosti nakon 15 godina bježanja od pravde. Svjedočenja, analize, komentari, multimedija.
XS
SM
MD
LG