Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 02:27 CET

  Programi / Pred licem pravde

  Mladićeva bolest deo strategije odbrane

  Milos Šaljić pokazuje jedan od nalaza o bolesti Ratka Mladića, juni 2011
  Milos Šaljić pokazuje jedan od nalaza o bolesti Ratka Mladića, juni 2011
  Nakon što su posle 16 godina bekstva od pravde optuženog Ratka Mladića u pritvoru Haškog tribunala pregledali lekari specijalisti, glavna dilema koja se tiče njegovog zdravstvenog stanja otklonjena je medicinskim nalazima i činjenicom da je izveden pred sudsko veće.

  “Što se tiče toga da li je neko bolestan ili da li je nečiji život u opasnosti zbog lošeg zdravstvene situacije, pravilo je da doktor mora obavestiti sekretara Tribunala ukoliko je bilo koji od pritvorenika u takvom stanju. Nakon što je Ratko Mladić prošao niz zdravstvenih pregleda, mi od naših lekara nismo primili bilo kakvo obaveštenje da mu je ozbiljno narušeno zdravstveno stanje ili da je u stanju životne opasnosti”, rekla je za naš program portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić, dodavši da, po pravilima suda, o detaljima zdravstvenog stanja Ratka Mladića ne može da govori.

  Video: Prvo pojavljivanje Mladića pred Haškim tribunalom, 3. juni 2011

  x
  Prvo pojavljivanje Mladića pred Haškim tribunalomi
  X
  03.06.2011
  Ratko Mladić pojavio se prvi put pred Haškim tribunalom u petak, 03. juna 2011. Video: Reuters
  Na prvom pojavljivanju u sudnici javnost je videla šezdesetosmogodišnjeg optuženika koji otežano govori, ali koji konkretno odgovara na proceduralna pitanja, dok se o njegovom zdravlju raspravljalo na zatvorenoj sednici.

  Miloš Šaljić, beogradski advokat Ratka Mladića, ostao je pri mišljenju da je Mladićevo zdravstveno stanje i dalje veoma loše, rekavši nam da tu tvrdnju bazira na utiscima iz tv prenosa i nekoliko telefonskih razgovora koje je sa klijentom imao nakon izručenja u Hag.

  “Generalno je možda fizički nešto bolje zato što se malo smirio, ima redovne terapije i ostalo… Ali je psihički ostao konfuzan, skače sa teme na temu, svako veče zove porodicu, zove i izjutra, i ima neke zahteve koji su malo, eto tako, neobični”, tvrdi Šaljić.

  Spekulacije o Mladićevom zdravlju počele su odmah po hapšenju, kada su mediji javili da je nosio kesu lekova kada je priveden u Specijalni sud u Beogradu, da je imao nekoliko moždanih udara i da mu je kao posledica toga jedna ruka oduzeta, i te informacije potekle su uglavnom od njegovih advokata.

  Kupovina vremena

  Advokat Dragoljub Todorović, koji je zastupao porodice žrtava ratnih zločina na više suđenja, kaže da ova nagađanja deluju kao strategija Mladićeve odbrane čija ideja bi mogla da bude da se taj optuženik oslobodi suđenja.

  “Pa oni to verovatno nameravaju, ali nema šanse da se to dogodi. Ja mislim da je Mladić verovatno bolestan, ali da nije u toj meri da ne može da prati suđenje. Njegova odbrana verovatno to želi da iskoristi kao olakšavajuću okolnost, a pretpostavljam i da malo kupuju vreme”, ocenjuje Todorović.

  Vrhunac nagađanja bila je tvrdnja Miloša Šaljića da Ratko Mladić boluje od raka limfnih žlezda i da poseduje dokument, koji mu je dostavio biši agent CIA, koji pokazuje da se Mladić od toga lečio u jednoj državnoj bolnici u Beogradu.

  Advokat Miloš Šaljić
  Naknadnim pregledima u pritvoru u Ševeningenu zaključeno je da Mladić nema tu bolest, pa smo advokata Šaljića pitali zašto je iznosio neistinite tvrdnje.

  “Pazite, ja ništa nisam tvrdio. Ja sam rekao da sam došao do takvog dokumenta i tražio sam da se to proveri. Jer, ako je to tačno, mogu da budu odgovorni za isporučivanje lica koje može svaki čas da umre”, odgovorio je Šaljić.

  Kako je za naš program izjavio ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković, to ministarstvo uskoro će u Haški tribunal uputiti lekarsku ekipu koja će pregledati optuženike – državljane Srbije.

  On nije izneo detalje sudsko-medicinskog veštačenja zdravlja Ratka Mladića urađenog u Beogradu, ali je dodao da će medicinski tim u Hag biti upućen na zahtev jednog broja optuženih.

  „Ta ekipa će zajedno sa lekarima iz pritvorske jedinice u Ševeningenu ustanoviti zdravstveno stanje svih optuženih koji to žele, a tom prilikom će sigurno imati uvid i u zdravstveno stanje Ratka Mladića“, pojasnio je Stanković.

  Mada su zvanične informacije da je sposoban za suđenje, posle svega postavlja se hipotetičko pitanje šta bi se dogodilo ukoliko se zdravstveno stanje Ratka Mladića drastično pogorša.

  Slučaj Kovačević

  Jedini optuženik državljanin Srbije koji više nije u pritvoru Haškog tribunala zbog teško narušenog zdravlja je nekadašnji kapetan JNA Vladimir Kovačević, zvani Rambo, koji se tereti za granatiranje Dubrovnika decembra 1991.

  Tanja Radosavljević, njegov advokat po službenoj dužnosti koju je imenovao Tribunal, kaže da je nakon samo jednog pojavljivanja u sudnici zbog ozbiljno narušenog mentalnog zdravlja taj sud Kovačevića u junu 2004. privremeno pustio iz pritvora.

  Vladimir Kovačević Rambo u Haškom tribunalu 2003. godine
  „Kovačević se nije ni izjasnio o krivici jer smo već na inicijalnom pojavljivanju pokrenuli pitanje njegove sposobnosti da se svesno izjasni o tome da li se smatra krivim ili ne. Najpre je zaključak advokata bio da on uopšte nije sposoban da shvati ono što mu se dešava, a zatim je to pokazano i kroz izveštaje veštaka-specijalista. I sud je prihvatio zaključak da Kovačević mentalno nije u stanju da shvati značaj svog izjašnjenja. Tako da se on do dan danas nije izjasnio o krivici“, pojašnjava Tanja Radosavljević.    

  Optužni predmet protiv Vladimira Kovačevića prvi je koji je Haški tribunal prosledio Srbiji. Međutim, kako je posle Haga i u Beogradu proglašen procesno nesposobnim, postupak po istoj optužnici u kom je u Srbiji trebalo da mu se sudi pred Većem za ratne zločine obustavljen je do daljeg.

  Prema rešenju Višeg suda u Beogradu, njegovo zdravstveno stanje na svakih šest meseci proveravaju lekari sa Vojno medicinske akademije i sve ove godine ono je nepromenjeno, što znači da je toliko bolestan da mu se ne može suditi.

  Uz ogradu da se radi samo o hipotezi i spekulacijama, Nerma Jelačić iz Haškog tribunala, kaže da se slučajevi Mladića i Kovačevića ne mogu porediti, ali da bi sudsko veće imalo konačnu reč u slučaju da je zdravstveno stanje optuženika takvo da može imati uticaj na tok procesa.

  “Ako bi stiglo takvo obaveštenje, sudije bi naložile šta se dalje treba činiti. Donele bi zaključak na osnovu specijalističkih izveštaja da li je optuženi u stanju da prati sudjenje, da li se tok suđenja mora smanjiti, odnosno da li će biti manje sednica sedmično nego što je to uobičajeno, I tako dalje… Ali do sada, kada je suđenje Ratku Mladiću u pitanju, o tome nije bilo nikakvog govora”, kaže Jelačić.

  Na kraju, i za one optuženike za ratne zločine koje sud iz zdravstvenih razloga privremeno oslobodi, kao što je slučaj sa Vladimirom Kovačevićem Rambom, kaže advokat Tanja Radosavljević, do kraja života važi jedno pravilo.

  “Ratni zločini nikada ne zastarevaju. Ukoliko neko ko je oslobođen iz zdravstvenih razloga ikada ozdravi, tužilaštvo bi ponovo moglo da pokrene postupak. To znači da bi mu se tada sudilo”, podseća Tanja Kovačević.

  Novo pojavljivanje optuženog Ratka Mladića pred Haškim sudom zakazano je za 4. jul, kada bi trebalo da se izjasni o optužnici kojom mu se na teret stavljaju genocid I ratni zločini tokom rata u Bosni I Hercegovini.
  Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).
   
  Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

  Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

  Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.  Sve o hapšenju optuženika za genocid i zločine protiv čovječnosti nakon 15 godina bježanja od pravde. Svjedočenja, analize, komentari, multimedija.

  Zoran Glavonjić

  Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti." Na RSE je od avgusta 2000. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Anonimni posjetilac
  12.06.2011 16:55
  Srbski lekari bi trebali ici u sarajevo da lijece bolesne i opterecene dekleracijom oca nacije o islamskoj bih medju prvim Vb Beograd koji sigurno nikada begrada nije ni vidijo zatim Realist nada ili ada brcak uma
  i jos mlogo drugih skaza

  Ime: VB Grad: Beograd
  11.06.2011 11:34
  Pridruzujem se pitanju prethodnog komentatora:zasto lekari iz Srbije idu u Haag?
  Zar jadnoj i devastiranoj,bolesnoj i siromasnoj Srbiji nije vaznije zdravlje nevinih gradjana od ovih patoloskih ubica i ideologa krvi i tla?
  Svi oni imaju jako mnogo mogucnosti da sebi obezbede najbolje lekare,a i braca Rusi su im-kao i ostalim najgorim izdancima ovog podneblja-uvek na usluzi?Da li je ovaj Stankovic koji je vec uhvacen u lazi(Sutanovac kaze da se krvavi djeneral deceniju "skrivao"na VMA ciji je on bio radnik i nacelnik),a hoce nesto da promeni i da se bori protiv razgranate medicinske mafije i u to ime-koo prilog borbi-salje lekare da vide Holandiju o nasem trosku i da kazu ono sto znaju i lekari Tribunala.Da nije toliko sramotno i nemoralno,bilo bi smesno!Sad mi je kristalno jasno zasto je Stankovic prijatelj sa Mladicima i favorit Dinkicev!Na prvu loptu-svi su isti,a ima i jos...Dovoljno je videti kako je krvavi djeneral bezosecajni,sebicni,samozivi prostak koji gazi preko svega za svoju karijeru i prizemne ciljeve.Ako treba,lajace na zvezde ukoliko sracuna da bi ga to oslobodilo robije i vratilo na Balkan koji je prepun saosecanja i postovanja za bolesne karijeriste,prelivode i nistarije.

  Ime: Realista
  11.06.2011 01:10
  I Srebrenicani su bolovali. I bili gladni i zedni i bosi i goli...i sve im to nije pomoglo od Mladicevih lesinara koji su ih sve pobili....njih 8342.

  Ime: nada Grad: London
  11.06.2011 00:17
  Sve su to lazi i dobivanje na vremenu.Nije bio bolestan ,kad je ubijao izlocin i zlocine cinio,sve im je na lazima i prevarama samo da se srbija izvuce iz ljage,ali narod nece nikada zaboraviti,uvije ce ostati ubica i sotona.Kad bi ga i proglasili ludim,nebi bilu cudo,jer takve zlocine raditi mogao je samo ludzak.Sad je za beograd bolesnik,a kad je cinio zvjerstva u njihovu korist,tad je bio dzeneral''.to je sravota velika srbija je i racunala na to,pa ga kobejagi predala,i pripremila mu kesu lljekova.da bezumnjak tako izigrava casni sud u Hagu i na hiljade pobijeni i rastjerani,toliko od mene!

  Ime: uma Grad: usa
  10.06.2011 23:02
  Odgovr prvom komentatoru.Ti ljudi sto radili,koji su nabojani,radili su po direktivi S. Miloseviva adademi SANUDbrica Cosic Veljko Kadijevic.Sad traze ljekare iz Serbie.Cosic sada umire od straha u bolnici.

  Ime: brcak Grad: brcko
  10.06.2011 20:04
  Zasto iz Srbije da idu ljekari u Haag?
  Nisu R. Mladic, R. Karadzic,V.Seselj i ostala bratija gradjani Srbije.
  Nisu bili kad se donosila presuda protiv Srbije. Mozda su od jecer?
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.