Ponedjeljak, 26. januar/siječanj 2015, 09:24 CET

Svijet

I Crna Gora u Savetu UN za ljudska prava

Ilustracija
Ilustracija
Sjedinjene Američke Države ponovo su izabrane na trogodišnji mandat u Savetu UN za ljudska prava.

SAD, Nemačka i Irska su na glasanju na Generalnoj skupštini UN dobile članstvo u najznačajnijem telu UN za ljudska prava.

“Dok još uvek imamo dosta posla koji treba uraditi, današnje glasanje daje SAD priliku da nadograde naša dostignuća, da progovore o našim upornim nedstacima, uključujući prenaglašenu fokusiranost Saveta na Izrael, i da ustane u zaštitu ljudskih prava i vrednosti koje su ključne za nas kao Amerikance i građane čitavog sveta”, kazala je američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Suzan Rajs.

Za tri mesta koja idu zapadnim zemljama se glasa, dok afričke, azijske, istočnoevropske i latinoameričke zemlje bez izbora ulaze u Savet UN za ljudska prava.

Nekoliko organizacija za ljudska prava kritikovalo je kandidate iz Obale Slonovače, Etiopije, Gabona, Kazahstana, Pakistana i posebno Venecuele, čiji se predstavnik na to posebno nije obazirao.

“Ovo je potvrda naše snage, snažna izjava o kvalitetu demokratije u Venecueli, kao i pokazatelj kako je Venecuela izgradila i unapredila ljudska prava i demokratiju u našoj zemlji”, rekao je ambasador Venecuele Jorgo Valero.

Među državama kojima 1. januara počinje trogodišnji mandat, od onih iz regiona je i Crna Gora.

Miloš Teodorović

Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu. Između ostalog, dobitnik je nagrade američke Akademije interaktivnih i vizuelnih umetnosti za 2014. godinu, za autorski pečat ostvaren u redovnoj rubrici "Gaf nedelje". U medijima od 1994. godine, na Radiju Slobodna Evropa od 1999. godine. Na ovom programu angažovan kao reporter, voditelj, komentator. Bavi se najrazličitijim temama od političkih događaja do socijalnih fenomena.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: beli Grad: usa
13.11.2012 20:22
Obala Slonovače, Etiopija, Gabon, Kazahstan, Pakistan, Venecuela a i Crna Gora. Sve bastioni ljudskh prava u svetu. Koja farsa. SAD se igraju institucijama UNa.

Odgovor

Ime: jony smit Grad: nepoznata
19.11.2012 13:45
a sta si ti mislio da ce postavit rusiju,kinu indiju njemacku ,francusku,britaniju..itd.najveci krsioci ljudskih prava su amerikanci i njihovi koalicioni partneri(engleska i izrael)