Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 12:44 CET

  Bosna i Hercegovina

  Hrvatski kanal i konačna podjela: Javna ili nacionalna TV u BiH

  Zgrada u kojoj je smješten BHT, BH Radio1 i RTV Federacije BiH, Sarajevo
  Zgrada u kojoj je smješten BHT, BH Radio1 i RTV Federacije BiH, Sarajevo
  Građani BiH će, ukoliko državni Parlament to prihvati, uskoro dobiti još jedan tv kanal pri javnom servisu. Ovoga puta riječ je o kanalu na hrvatskom jeziku. Dugogodišnja insistiranja stranaka sa hrvatskim predznakom biće sprovedena u djelo, a javni prostor u BiH će definitivno biti podijeljen po etničkoj liniji, vjeruju stručnjaci. 

  Dvadeset godina nakon što su u popularnoj emisij Top lista naderalista emitovali skeč: "Gledate televizijske vijesti prvog i jedinog programa televizije", Bosna i Hercegovina ima tri javna emitera, četvrti u pripremi, a politička situacija je sve samo ne stabilna.

  Od predviđanja nadrealista ostalo je tek želja zapisana na papiru da se napravi dobar i pouzdan javni servis za sve građane BiH.

  U situaciji kada su i postojeći javni emiteri u teškim finansijskim problemima, ne ispunjavaju ulogu javnih servisa i ne mogu se dogovoriti šta kome pripada, Vijeće ministara BiH donosi odluku o osnivanju četvrtog, onog na hrvatskom jeziku. Stručnjaci smatraju da je osnivanje ovakvog kanala tek potrebano kako bi se sve podijelilo po entničkoj liniji.


  Jedino legitimno pitanje za publicistu Emira Imamovića u ovakvoj situaciji je:

  „Što će nam još jedan kanal ako ni postojeća tri nismo uspjeli napraviti da funkcioniraju? Danas imamo siatuaciju da je jedan entitetski emiter, RTV RS, zapravo srpska televizija, da je Federalna TV, kako tvrde predstavnici HDZ-a, dominantno bošnjačka, a neke bošnjačke stranke pak tvrde da pripada samo jednoj interesnoj grupi unutar bošnjačkog političkog ambijenta, i na kraju je tu BHRT kao neželjeno kopile koje užasno puno kasni u procesu digitalizacije.“ 

  Sklapanjem primirja među strankama iz RS predvođenim SNSD-om, dva HDZ-a i SDP-a, vrata za ovu ideju široko su se otvorila.

  Iskoristio je to predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda i svojim ministrima, bez konsultacija sa resornim ministarstvom, ponudio da usvoje predložene izmjene zakona. Iako u kolaiciji sa ostalima, ministri iz SDP-a glasali su protiv. Danas tvrde da nikakvog političkog dogovora nije bilo. 

  „Dogovora bilo koje vrste u političkom smislu nema. Uvođenjem četvrtog emitera praktično su srušili sistem javnog RTV sistema“, kaže ministar transporta i komunikacija Damir Hadžić.

  Nezadovoljstvo i emitera

  A da jeste riječ o politizaciji i konstantnoj borbi političara da zavladaju dijelom medijskog neba BiH očito je iz svih izjava i saopštenja u proteklih nekoliko dana.

  SDP je, dakle, protiv odluka Vijeća ministara, dva HDZ-a očekivano su za ovakav prijedlog, imaju svesrdnu podršku stranaka iz RS-a. Glas protiv digli su Stranka demokratske akcije i Savez za bolju budućnost. 

  „Ja mislim da je to još jedan u nizu neprincipijelnih dogovora između političkih lidera. Preko zakona i unatoč činjenici da formiranje hrvatskog kanala nije bilo upisano ni u kakvu regulativu, on će se na kraju dobiti zato što se očigledno moraju raditi neki ustupci“, ocjenjune novinar Ahmed Burić.

  Ukoliko sve bude kako su naumili bh. političari, građani će plaćati još jednu od igrački u njihovim rukama. 

  „Svaki političar hoće da ima svoju televiziju, ali da je plaćaju poreski obveznici. U tom smislu sam ja zagovornik nešto radikalnijeg pristupa, a to je da svako ko želi da ima televiziju, neka je sebi otvori, pa će vidjeti kako je to nemilosradn i težak sport. Dakle, oni su se tako navikli igrati po tom etničkom principu - da im nešto pripada, a da se oni pri tome ekskluzivno nacionalno predstavljaju kao zaštitnici interesa, a zapravo su zaštitnici svojih džepova“, navodi Burić.

  Prijedlogom zakona koji je nedavno usvojen osniva se RTV kanal na hrvatskom jeziku kao javni servis kojem će pripadati 20 odsto neto prihoda od marketinškog oglašavanja i 20 odsto od ukupnog iznosa RTV takse naplaćene na teritoriji BiH.

  Ukoliko Parlament usvoji odluku Vijeća ministara, RTV FBiH i RTRS imaće 20 umjesto 25 odsto od ukupne naplaćene takse na području BiH, a BHRT 40 umjesto 50 odsto. Isti odnos i procenat je i kod raspodjele prihoda od marketinškog oglašavanja.

  U saopštenju RTRS-a se navodi da je nemoguće tom emiteru uzeti pet odsto RTV takse jer bi to značilo da građani RS i Srbi treba da prave kanal na hrvatskom jeziku. 

  „Krucijalna stvar je da je raspodjela RTV takse sada narušena“, kaže Dragan Davidović, direktor RTRS-a.

  Rješenjima nisu zadovoljni ni u ostala dva emitera. 

  „To za cjelokupan javni RTV sistem može imati nesagledive posljedice“, navodi Esad Gotovuša, član Upravnog odbora BHRT-a.

  Oglasio se i Sindikat javnih RTV servisa, koji smatra da je to direktni udar na ekonomski opstanak sistema javnog emitiranja u BiH. 

  „Ova odluka proizvodi urušavanje sistema javnog emitiranja, jer ako ćemo ići na opciju javnog servisa ekskluzivno na jednom jeziku, šta to znači posljedično? Znači uvođenje nacionalnih RTV kanala“, kaže predsjednik Sindikata Mirza Huskić.

  „Ja se bojim da ćemo mi imati tri amaterske televizije. I što je još gore - tri televizije pod punom političkom kontrolom tzv. predstavnika konstitutivnih naroda“, zaključuje publicista Emir Imamović.

  Marija Arnautović

  arnautovicm+rferl.org

  U novinarstvu od 1998., a od 2004. novinar-reporter i urednik vijesti u sarajevskom birou RSE i urednica i voditeljica magazina TV Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Ime: Monetarista
  15.01.2013 23:39
  Ja mislim da treba da se koncetriramo na srzz problema! Dakle, koji Covicev rodjak je spoznao da je talentiran da bude direktor televizije? Isto kao u pjesmi tekila-gerila, ne treba gledati u krivu stranu da bi se nassli pravi razlozi za necije postupke. A sto se televizije kao televizije ticce, ssta fali, neka je prave. Sve dok su u stanju da se financiraju na trzissne nacine, to ne dobro. Ali isto tako gradjani BiH imaju pravo da odluce komu ce uplatit svoju pretplatu. Neka to bude obvezna donacija. Tada ce se televizije takmiciti da budu prihvatljive sto je moguce ssirem krugu gledatelja, ponuditi programe koje ljudi zele da pogledaju, a ne da pretplata predstavlja haracc i da se ne zna ni kuda idu novci, ni kuda se trose, ni tko je odgovoran. TV pretplata u ovom trenutku predstavlja ilegalni nacin da se dodje do novca, bez nacina da se gledateljima daje mogucnost da uticu na kreaciju programa televizije. Novinari grane sadasnje stanje navodnom profesionalnoscu. Kad novinari budu placali televiziju iz svog dzepa, neka rade sto hoce sa svojom profesionalnoscu. Do tada, gledatelj je sudija njihovog profesionalnog uspijeha. Toliko o gledateljima, gledaoci ocito misle drugacije .....
  Odgovor

  Ime: Filip Grad: Europa
  19.01.2013 17:28
  ovo ako se desi onda ce te u BiH i vi i mi imati tri amaterske televizije. I što je još gore - tri televizije pod punom političkom kontrolom mafijasa ,tajkuna,i politicki zloradnika nacionalistickih predstavnika tzv. konstitutivnih naroda“....drzava treba da samo financira jednu RTVBiH a ovi ostali ako hoce neka privatuziraju svoje nacionalisticke televizije i radija i nek im njihovi tajkuni placaju te televizije...a sto se tice naroda ja i vecina gledamo nepodjeljene i neracisticke TV emitovanja sto su uglavnom sa zapada i istoka.....i neznam ni zadnji put mozda prije tri godine da sam glrdao mozda pet minuta HRT...i rekao sam nikad vise...Hvala i molim

  Ime: realno
  15.01.2013 15:30
  Najbolje je da ostane ovakvo stanje kakvo je. Srbi imaju svoju TV, Bosnjaci imaju dvije koja provodi politiku bosnjackih stranaka. Sto ce Hrvatima TV? Imaju srpsku i dvije bosnjacke i zar to nije dovoljno?
  Odgovor

  Ime: stipu ga dasa Grad: r.sumska
  15.01.2013 21:03
  najrealnije@
  Jeste,dovoljno je. A sad,razguli !
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  17.01.2013 11:11
  Molim glavnog urednika i vas novinare da obratite paznju na ovaj nivo diskutiranja i komuniciranja. Mislim da je do sada taj nivo bio podnosljiv ili cak dobar, ali u zadnje vrijeme pustanjem ovakvih primitivnih komentara kao sto je A SAD RAZGULI, je osim sto pokazuje primitivnost komentatora, pokazuje i nivo stranica koje pustaju ovakve primitivne komentare. Steta za Slobodnu Europu!
  Odgovor

  Ime: stipu ga dasa Grad: r.sumska
  17.01.2013 11:48
  Anonimus@
  Jesi ti strucnjak mozda njegov advokat? To sto sam naveo za njega,isto vazi i za tebe.Kada budete pisali istinu,i samo istinu,takvih poruka nece biti. Nije ti zasmetao njegov provokativni komentar u kojem navodi da Bosnjaci imaju dvije svoje televizije,a katolici bosanski nijednu!! To ti nije zasmetalo? Napisao je nesto, a da nije naveo,koje su to dvije televizije ! U zadnje vrijeme vi se mnogo nesto zauzimate za bosanske katolike,a da vas niko za to nije molio ! Zato,razguli i ti zajedno s njim, i s tom supljom pricom.
  Odgovor

  Ime: Santa
  16.01.2013 04:58
  Jeste dovolno, ali nije dobro rasporedjeno. Treba dovesti Srbe i Hrvate u ravnopravan polozaj tako sto bi se i Srbima ukinula TV i napravile tri Bosnjacke, gradjanske TV. Dosta nam je vise tog nacionalizma!

  Ime: Džemal
  15.01.2013 14:30
  Ne bi se upuštao u to da nekom oduzimam pravo koje ima, ako ima, ali u NORMALNIM UVJETIMA.

  Meni se u ovom BH trenutku više čini da će novi kanal biti više kamen spoticanja i razdvajanja BH građana, nego što će koristiti samim Hrvatima u BH.
  Pored tolikih nesuglasica koje se množe nevjerovatnom brzinom, mislim da nije bio pravi trenutak za njegovo izglasavanje, a pogotovo preglasavanje kao što je bilo moguće pročitat.
  Neko će trljat dlanove za dobro obavljen posao, ali se bojim da ubrzo ne doživi da mu radi toga ne natrljaju uši, jer u takvoj BH kakva je danas nije sve dobro što je dobro.Tenzije se na taj način ne smiruju, nego se povećavaju, jer sada kad istu vijest budu interpretirala 3 studija/kanala moći ćemo samo poredit KO JE GORI OD GOREG.
  Jadni narod!
  Odgovor

  Ime: Marko
  15.01.2013 15:44
  Džemale,
  Ovdje se donekle slazemo:
  "...Ne bi se upuštao u to da nekom oduzimam pravo koje ima..."
  - ali bih dodao za razliku od tebe - u SVIM UVJETIMA!
  (zasto bi bilo kome ukidao pravo?)

  Situacija nije "normalna" Džemale, od prvog dana stvaranja tzv "drzave BIH", a jos i prije sa razaranjem SFRJ i stvaranjem takodjer banana-"drzava" na tom prostoru.
  Za predpostaviti je da nakon 20 godina ISTOG, ne moze donijeti NIKAKVU promjenu. Pogotovo NE na bolje.

  Zakljucak:
  - posto je takva "drzava" nastala kako je nastala - nemoguce je ocekivati da ce "normala" doci sama od sebe.

  Sto se tice preglasavanja, koliko sam upucen, upravo su bosnjacke partije uporno i konstantno preglasavale hrvatske.
  Samim tim, bez obzira sto Muslimani/Bosnjaci uporno pricaju o "gradjanstvu" - to gradjanstvo u 99.99% podrazumjeva iskljucivo "Bosnjacko gradžanstvo".
  To razumljivo vide i najblesaviji - ukljucujuci i Bosnjake.
  Da se ne pravimo blesavi vise (jer su jedno vrijeme pojedini komentatori ovdje predstavljali Z. Lagumdziju kao takvog!) - NE postoje tzv "gradjanske" partije na prostoru BIH, a i sire.
  Definitivno NE one u Parlamentu.

  Posto je sve nacionalno, jer se samo na tome i insistira - zasto se onda ne drzati zakona i prava koje je utvrdjeno ustavom?

  Mislim da je ovo i prvi pravi korak - u stvaranju neke "normale".
  TEK u situaciji - kada "nacionalno" bude osigurano tj. svaki nacionom bude osjecao sigurnost na tom prostoru tj. NEMOGUCNOST hegemonije politicke vrhuske drugog (brojnijeg) nacionoma - stvari ce KRENUTI!
  U svakom slucaju - veliki korak naprijed!

  Za predpostaviti je da ce VRLO BRZO nakon uspostavljanja takve "normale" - gradjani u tim nacionomima ce osjecati potrebu (kad vec NISU nacionalno ugrozeni!) - da poboljsaju svoju zivotnu situaciju.
  E tek tada ce Dzemale doci do KLASNE svjesnosti... a vjerovatno u nekoj blizoj ili daljoj buducnosti - i do nestajanja entiteta - a stvaranja realnih "gradjana" (ravnopravnih radnika!)

  Ovako, sve dok sebe Muslimani/Bosnjaci smatraju "vlasinicima" teritorije BIH (a vidis i sam po komentima ovdje) - od "ukidanja" entiteta i normale nista.

  Na zalost, mislim da ce SVAKI pozitivan korak biti sasjecen u korjenu upravo od tzv "medjunarodne zajednice" (citaj SAD sa marionetama).
  Naime toj bankrotiraloj imperiji jedino i iskljucivo odgovara ovakva "normala", a slicne stvari gledamo na svakom prostoru gdje je ta "medjunarodna zajednica humano" intervenisala, pa cak i na nevidjenim lazima koje su dovele do masovnog stradanja stanovnika recimo Iraka.
  To je licno mislim, daleko veci problem za narode Bakana, a ne "treci entitet".
  "Treci entitet" (televizija u ovom slucaju!) je u stvari - rjesenje problema.
  Lijep pozdrav
  Odgovor

  Ime: Džemal
  16.01.2013 19:04
  Kad vidim da se KARKO javio, dmah znam da ću čitat dug tekst, u kojem ZNA i nešto dobro kazat, ali i promašit.
  Normaln, Marko zastupa svoju tezu, pa se ponekad ni ne oslanja na činjenice, a trebao bi, evo napr.;

  Zlatkova je potpuno na mjestu kad kaže: " Što to Hrvati u kantonima gdje su većina ne uvedu svoju TV"?

  Ne nije to cilj, da hrvatski puk, kako ga obično nazivaju bude informiran o njihovoj aktivnosti, pa mi se sve više čini da je Milivoj Radaković NAJBLIŽI ISTINI kad kaže:
  "Tehnika državnog udara preuzimanje kanala radio-televizije", što i potvrđuju zadnja događanja, da ne navodim primjere, a ima ih dosta, a najilustrativniji je na sve moguće načine doći do trećeg entiteta.

  A kad već citiram pojedince, onda ne mogu da ne spomenem i samog MARKA, koji u svom tekstu na jednom mjestu reče:
  "To razumljivo vide i najblesaviji uključujući i Bošnjake".
  Pošto Marko ne navede ni jedno ime blesavih, već taj epitet pripisa cijelom jednom narodu, a meni kao pojedincu iz tog naroda ostade da se na tom epitetu Marku najiskrenije zahvalim.
  Odgovor

  Ime: Marko
  16.01.2013 21:11
  Dzemale,

  Kontekst glasi:
  "...Samim tim, bez obzira sto Muslimani/Bosnjaci uporno pricaju o "gradjanstvu" - to gradjanstvo u 99.99% podrazumjeva iskljucivo "Bosnjacko gradžanstvo".
  To razumljivo vide i najblesaviji uključujući i Bošnjake".
  Ni na kraj mi pameti nije bilo da "pripisujem epitet cijelom jednom narodu", a naravno ni tebi "kao pojedincu iz tog naroda"...
  Ne. Boze sacuvaj.
  Samim tim sto ja licno i NE smatram da smo mi iz "razlicitih naroda", premda je danas takva "politicka situacija" (tj. imperijalna prevara).

  Ipak razjasnit cu...
  Dakle, posto mi izgleda da se namjerno trudis da "ne razumijes" - evo pokusacu da nacrtam detaljnije:
  - ogromana broj Bosnjaka (i specijalno na diskusijama RSE) - tvrdilo je i danas takodjer tvrdi - da su za "gradžansku BIH".
  - prema bukvalno svim vijestima iz BIH, a i svakodnevnim pracenjem diskusija ovde - laHko je zakljuciti da to "gradžanstvo" nije bas iskreno.
  - naime, bukvalno 99.99% komentara Bosnjaka (a i dnevne stampe, kao i vijesti sa terena) - odkriva cinjenicu da ogroman broj Muslimana smatra sebe:
  A) "temeljnjim narodom" na prostoru BIH;
  B) da su Srbii Hrvati "manjina";
  C) mnogi caj to javno na ovim stranicama i propagiraju i zahtijevaju - da se "napravi drugo poluvrijeme" u kojem ce toboze "manjine dobiti po zasluzi".

  Dakle to su neki okviri "gradjanstva" kako ga vide Bosnjaci - skoro direktno prepisani sa nebrojeno mnogo objavljenih komenta na RSE.

  ...
  E sad Dzemale:
  - izbacimo li one ekstremno inteligentne Srbe, Hrvate i "ostale" (sa IQ preko 898765765), jer oni i onako "sve kontaju" (Takve sam, ocito greskom nazvao - "najblesaviji")
  - ostaju jos Bosnjaci...
  Bosnjaci naime ili recimo ogroman broj njih, ZNA, VIDI, RAZUMIJE i PRAKTIKUJE upravo ove tri tacke tj. tacke A,B,C.

  Ako su i tebi ove tri tacke "polazisna osnova" za svaku diskusiju ili mozda cak i "esencija gradanstva" - onda sta da ti pricam?

  U protivnom - slozicemo se.
  Lijep pozdrav
  Odgovor

  Ime: Džemal
  18.01.2013 17:47

  Marko,

  - svatio sam ja tvoju metaforu u vezi sa IQ, pa ti nije trebalo objašnjavat.
  - ja upotrijebi "termin" BH građani, jer mi se činio širi od termina i nabrajanje BH naroda, jer bi mogao napraviti grešku, a ti se toga uhvatio k'o pjan plota, je tebi taj izraz ne odgovara.
  - a primjećujem kada ti nedostaje argumenata "udariš" po nekakvim izrazima "Radni ljudi" ili "Bošnjačko građanstvo" pa kad te neko sa zavidnim IQ priupita da to pojasniš, tada se osjeti pomanjkanje onog tvog "visokog" IQ. Jednostavno te ljude proglasiš "Gospodinom" ili ga staviš pod "ignore".
  - evo još jednog primjera tvojih brzopletih (da ne kažem ) blesavija; U jednoj rečenici pridaješ nam Bošnjacima blesavluk, a odmah za tim tvrdiš da smo iz istog naroda, što bi svako normalan razumio da si to rekao i za svoj narod. Izvini se makar svojim, ako meni i mojim nećeš.
  Ja to nisam rekao ni za jedne!
  Sve u svemu; moram ti reći da sam u srednjoj školi imao jednog profesora, koji bi za takve poput tebe znao reći:
  "Taj je "kabaso pametan", pustite ...da uživa u svojoj "veličini.""
  Poslušat ću profesora!
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: r.sumska
  19.01.2013 17:15
  lud si ti odavno@
  Da ti zvekane gledas Federalnu TV ne bi ti nju nazivao Bosnjackom.Jer da gledas,vidjeo bi da je ta Tv kuca dibidus kroatizirana ! Medjutim,nije ovdje rijec o vasem kanalu na vasem jeziku,vec o pripremi za treci entitet !? Koji vi,na vasu zalost necete dobiti nikada,dok god se Bosnjaci pitaju. Djaba vam i Dodik,koji vam "od srca pomaze"! Pisi propalo,strucnjak.
  Odgovor

  Ime: Džemal
  19.01.2013 13:33
  @ SA VAMA ĆU POLUDJET/ Sarajevo

  Pa poludi ako će ti tako biti bolje.Uglavnom neka to bude po tvom izboru - jedno ili drugo, normalan ili lud.

  Ali predhodno ne treba čitat moje komentare (da te nemam na savjesti), nego ti preporučujem komentare/mišljenja JAŠARA i ZLATKA.Oni su nastupali sa još jačim argumentima.
  Kad saznaš to što oni napisaše, lakše će te se dojmit (lakše ćeš podnijet) ta fizičko-intelektuakna promjena.
  Odgovor

  Ime: Sa vama ću poludjeti Grad: Sarajevo
  19.01.2013 12:42
  E Džemale jesi upro. Nije pošteno da Muslimani (Bošnjaci) imaju BHT i FTV, Srbi RTRS a Hrvati da takve kao ti slušaju. Definitivan odgovor:
  1. BHT ukinuti a od jednog dijela te imovine stvoriti RTV kanal za Hrvate. Ostatak imovine podijeliti na tri dijela pa ojačati ova tri naionalna kanala,
  2. FTV ostaviti za Muslimane (Bošnjake) jer je svakako njihova,
  3. RTRS ostaviti Srbima jer je svakako njihova i je oni i finansiraju.
  Nacionalnim manjinama po Evropskim standardima dati prostora na svakom od ovih kanala i posao gotov. Stvarno sa ovim što su postavili Tursku zastavu u sred Sarajeva nikako izaći na kraj. Da poludiš!!!!
  Odgovor

  Ime: Marko
  19.01.2013 11:22
  "... pridaješ nam Bošnjacima blesavluk..."

  Nevjerovatno!
  Dzemale, izvini - zavrsili smo.
  Nisi jos, na zalost, savladao čitanje.
  Odgovor

  Ime: Džemal
  16.01.2013 22:37

  MARKO,

  - možda bi bilo najbolje da ne diskutujemo više, jer nas ni "pod razno" nema sa navedenim IQ- jem, a pogotovo na način kako si branio svoj stav o našim "blesavštinama".
  - ne ulazim u to šta ti smatraš iz kojeg sam/smo naroda, znam sigurno da iz tvog nisam, pa kad bi i umjeso Marko stajalo Mujo.
  - od činjenica koje navodiš po tvoji klasifikaciji pod A,B,i C - prihvatam samo onu pod "A", dok one druge dvije nisu u mojem riječniku. Smeta li ti to?
  Blesav, a ne prihvatam tvoju teoriju ILI BI STVARNO MORAO biti da bih je prihvatio.
  - pošto nas u tvojoj klasifikaciji sa IQ preko 898765765 nema, jer sa takvim navodiš samo Srbe i Hrvate, a koji su ti pod "ostalim", nisi se potrudio da kažeš ipak ti moram reći da u tako miješanoj multinacionalnoj državi (bez ideologije Miloševića, Karadžića, Mladića &Co) još uvijek ostajemo za GRAĐANSKU DRŽAVU.

  P.S. ne znam zašto si preskočio mišljenja Zlatka i Milivoja,koja sam citirao.Oni nisu iz moje kategorije, pa uvažavaš da znaju mislit?!
  Odgovor

  Ime: Džemal
  19.01.2013 11:56
  MARKO,

  ni trunke razočarenja. To sam i želio. Sad pored jednog Zlatka i Milivoja imaš i jednog Džemala.
  Tvoja poruka mi uljepšala dan, jer ću imati mir i mogučnost da pročitam štogod pametnije od tvojih komentara.
  I dalje uživaj u mržnji Bošnjaka/muslimana i svojoj "veličini".
  S Bogom, živ i zdrav bio.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  18.01.2013 19:47
  Uzalud se trudite, gospodine Džemale. Sve sami prebačaji. Evo vidite da se i "M" žali na Vaše pogrešne procene njegovog tzv. IQ-a.
  Po mojim trenutnim saznanjima, taj se kvocijent poklapa sa brojem cokula druga Staljina, a Koba nije bio baš nogat.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  18.01.2013 09:19
  Marko@
  A zasto ne bi mantro o Karadzicu i Mladicu,Marko ? Kada ti mozes u svakom komentaru mantrati o "muslimanskom nacionalizmu,"(na kojem dijelu teritorije) a nikada ne spomenuti srpski i hrvatski nacionalizam,zasto ne mantrati o dva ratna zlocinca,koji uzgred odgovaraju i za genocid !? Po tebi,sva je krivica kod muslimana,iako oni drze mali dio teritorije,a najbrojniji su narod u Bosni ! To mi nekako cudno zvuci s tvoje strane.Kako su uspjeli sa svojim"nacionalizmom"domoci se tako"velike"teritorije,ha Marko ?
  Odgovor

  Ime: Marko
  17.01.2013 21:57
  Dzemale,
  Pa predpostavio sam da ti je jasna metaforucna slika IQ-a a sa tolikim ciframa.
  Medjutim ocito stvari bukvalno shvatas (a mozda i nisi obavjesten) - pa cu ti reci.
  Dakle IQ200 je i najveci procjenjeni IQ (a ni Ajnstajn smatra se, nije imao veci), pa onaj koji sam spomenuo naravno moze biti samo figurativan - ili jos bolje "kontrastna metafora".
  Ali ajde...
  Dalje:
  NE smeta mi to sto prihvatas pod A - ali vjerujem da ces razumjeti da se NE slazem ni sa jednom od tih tacaka - ukljucujuci i tu.
  Smatram da NEMA "temeljnih naroda" - nego samo narod ili radni ljudi.
  Bez obzira sto se ne slazes samnom, a ni ja sa tobom , kao sto rekoh, smatram da smo isti narod.
  Posto sam ti vec objasnio da po mom misljenju NEMA tzv "gradjanske drzave" BIH - a da Muslimani SILOM i LAZNO - tvrde da su za "gradjansku" samo i iskljucivo iz sitnih nacionalistickih interesa. To vidis na skoro svakom komentu ovdje, na skoro svakoj vijesti ili politickoj akciji u BIH.

  Takodjer Dzemale, mislim da je stvarno totalno besmisleno svaki put u diskusiji mantrati o Karadzicu i Mladicu i jos pokusavati nametnuti/insinuirati meni nesto pomocu tih marionetskih budalastih likova?

  U svakom slucaju, u pravu si...
  NEMAMO sta vise diskutovati po tom "gradjanskom" pitanju, jer sam definitivno stekao sliku o tome i sa tvoje tacke gledista.
  Nisam iznenadjen, a ni "uvredjen".

  Sto se tice tvog zadnjag pitanja:
  Zlatka sam odavno stavio na - ignore.
  "Gopodina" Radakovica docim - svrstavam u onu grupu sa previsokim IQ.

  Eto milism da smo se napricali.
  Zdravi.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  15.01.2013 20:22
  Je li, 'leba ti, a šta ti podrazumevaš pod "bošnjačkim građanstvom"?!
  Koliko razumem, paranoid version je da je BiH veštačka tvorevima koju su osmislili Zli Amerikanci. Tamnica velesrpskog i velehrvatskog naroda, koji moraju da trpe torturu Bopsanaca, Jevreja i Cigana.
  A, kada propadne Svetska zavera, onda će ovi prezreni na svetu da se oslobode i stope u svoje matične Borg-kolektive i zaokruže vekovne teritorije.
  Živio drug Staljin!

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  15.01.2013 14:13
  A zasto majorizirani i ugrozeni na pauzi izmedju dva rusenja spomenika ili blokade federacije ne uvedu "svoju TV" u kantonima gdje su vecina??...to im niko ne brani. Lijepo osnuju "TV Postaju" finansiraju je od "pristojbi" u kantonu gdje zele svoj certificirani 'rvacki' sa 'certificiranim 'rvatima na celu sa Smiljkom Sagoljom...Covic bi mogao ponuditi koju sobu u svojoj hacijendi za studio...i eto...ili kao i do sada da "balije" finaciraju od placanja RTV taxi...PTCP je vec se oglasila da u njihov novcanik ne racunaju...isto kao i za teritoriju za "treci".

  Ime: Rose Grad: grad
  15.01.2013 03:26
  Tv kanal na hrvatskom jeziku je uistinu dobro dosao..To je bogatsvo BiH ...Rado cu pogledati prvi program...
  Odgovor

  Ime: Ivan Grad: BL-
  15.01.2013 18:38
  ako oces da gledas hrvatski u BiH prebaci si na HRT i mozes gledat citav dan i noc i nikome nece smetati....ali kad mi Srbi a i Bosnjaci dobijemo svoj u Hrvatskoj u Hrvatskoj svoj mislim i vi hrvati ce te dobit svoj u BiH...to su pravila EU zar ne

  Ime: chicago 1. Grad: usa
  15.01.2013 00:17
  Treba uvesti jos jedan TV kanal.
  TV Zapadna bosna za Fikreta Abdica Babu. Taj kanal bi bio korisniji od ovih svi drugi.
  Odgovor

  Ime: Bosanac Grad: BiH
  15.01.2013 18:39
  TV Zapadna bosna za Fikreta Abdica Babu. emituje se redovno i frekvencija je WC 1 a i 2.
  Odgovor

  Ime: hrvatskobosnjacki talijan Grad: savez etno zemalja=europa
  15.01.2013 13:36
  Pridruzujem se vasem pozivu. Ali sta je sa "Hrvatskoj televizijom u RS? Sta je uostalom sa "televizijom za ostale" ili "televizijom Roma", "televizijom za mjesane"? Evo ja sam poluhrvat i polubosnjak i jednom djelom talijan gdje je televizija za mene? Da li cu morati do podne gledati ovu novu Hrvatsku, poslijepodne neku Bosnjacku televiziju a izmedju italijanski intermezzo? Kao sto ovaj lik ranije napisa bogatstvo BiH, bogatstvo nego sta.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  15.01.2013 22:21
  Dragi moj, Vi ste problem! Doduše, samo privremen.
  Kad se "narodi i narodnosti" izbore za svoje etnički sterilisane enklave (klozeti će i dalje biti ujednačeno hakljavi), svi Vi "komplikovani " ste predviđeni za dalju obradu u konc. logorima.
  Bez brige, ispekli su zanat za "konačno rešenje"...
  Odgovor

  Ime: Tajnik Grad: EU
  19.01.2013 18:40
  milivoje radakovic ...izgleda da tebe obukuje,educira i placa cetnicki medjunarodni pokret....imas sve vise radikalni,teroristicki, i nacisticki poruka i ostava ovdje na RSE...Zalosno...Reformiraj se dok ti nije kasno
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  19.01.2013 20:14
  Liebe tajac, da me plaćaju svi koji me navodno plaćaju, ja bih baš kao i gospodin Kiš - sedeo u nekoj bašti i pijuckao kaficu.
  (Kada su mu rekli "ali, ti i sada radiš to isto?!", g. Kiš je odgovorio: "Da, ali s kojim nespokojstvom!")

  Da sam dobio $1 svaki put kada me je neko "pročitao" kao plaćenika, bo'me bi se skupila lepa parica (sitan ćar raduje čoveka).

  A, što se tiče protestantizma i Reformacije - kod mene Vam je "revolucija koja teče" ,)

  Svako dobro!
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  19.01.2013 20:02
  Tajnik@
  Prikane,daj nam prevedi svoj komentar na razumljiv jezik . Objasni mi,sta ti znaci "obukuje"i "ostava"?Jel'¨se tu ostavlja hrana i slicno ? Opismeni se,a od reformi si ti jako daleko.

  Ime: tv
  14.01.2013 22:59
  Citajuci sto kaze Emir Imamović zakljucujem da je samo dio razgovora sa njim prenesen ovdje. Zato sam otisao pogledati njegov cijeli komentar na ovu temu i dobijam drugaciju sliku nego sto je ovdje preneseno. Evo da stavim jedan dio koje ovdje nije objavljen a cijeli tekst se moze pronaci na dolje na linku


  """"""Od početka naopako postavljen sistem za posljedicu ima BHT kao kopile dvije regionalne stanice, od kojih je jedna, ona u RS-u, zapravo eksluzivno i srpska i režimska, dok je Federalna preslik bošnjačkog doživljaja većeg entiteta kao, u isto vrijeme, prijelaznog rješenja na putu ka neentitetskoj Bosni i Hercegovini, ali i područja na kojem najbrojniji narod, pored ostaloga, ima ekskluzivno pravo distribuiranja istine po kućama.

  Pri tome, dva prvouspostavljena emitera - RTV FBiH i RTRS - ne rade ono što je osnovni zadatak, prije svih, javnih medija: ne bilježe stvarnost kakva jeste, već (neuspješno, naravno) stvaraju njenu iskrivljenu sliku.""""""


  Priča o hrvatskom kanalu

  http://www.radiosarajevo.ba/novost/98833/prica-o-hrvatskom-kanalu

  Ime: daleko Grad: iz ugla
  14.01.2013 22:58
  zbogom bosno odoh za sarajevo

  Ime: A. A. Grad: Tuzla
  14.01.2013 22:05
  Jedini izlaz iz ove situacije je građanska neposlušnost odnosno izbjegavanje plaćanja RTV takse pa nek' sami sebi plaćaju svoje " javne servise"...
  Nevladine organizacije i udruženja novinara bi trebali ( MORAJU ) u ime građana ove zemlje da traže formiranje jednog RTV servisa koji ne bi imao nacionalni predznak. Onda kada se dopustilo formiranje RT RS trebalo je znati da će i nacionalisti iz redova druga 2 naroda tražiti svoje " nacionalističke servise "...
  Ja stvarno ne znam dokle ovo više ide... Da li iko čita ove naše komentare pa da vidi da ima i normalnih ljudi koji žele pristojan život...
  Zašto niko ne uputi poziv svim građanima BiH na bojkot plaćanja RTV takse sve dok se ne formira JEDAN javni RTV servis ?

  Ime: Strucnjaci
  14.01.2013 22:02
  Citam ovaj prilog i poruku koju meni kako citatelju salje.

  Dakle navedeni Emir, Ahmed, Esad, Mirza koji su predstavljeni kao strucnjaci kako se navodi, meni zele reci iz ovog priloga da je nepostovanje osnovnih ljudskih prava i civilizacijskih normi, odonsno jednom od navodno ravnopravnih naroda u BIH treba i dalje uskracivati pravo da imaju medij na svom jeziku.

  Dakle nije vazno sto gradjani BIH, Hrvati misle o ovom pitanju nego ce njima strucnjaci Emir, Ahmed, Esad, Mirza reci sto je za hrvate u BIH najbolje. Vec godinama se Hrvate nista ne pita i to je postalo nesto normalno.

  Nije ni cudno sto BIH nece uci u EU niti za 20 godina jer ovakav mentalitet i politika koja se vodi u BIH vise nalikuje na politiku iz 15.st i daleko je to od vremena u kojem zivimo.

  Vjerujem da navedeni strucnjaci bi rado savjetovali Svicarsku da ona uvede dosadasnji model koji vlada u BIH i da ukinu npr. medije na talijanskom jeziku.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  15.01.2013 09:05
  Strucnjak ?@
  Ocigledno ti strucnjak ne gledas bosansko-hercegovacke kanale, dok ti pricas i pises,to sto pises? Ako si ikada prebacio na Federalnu televiziju,sta si mogao zakljuciti(ako si realan) ? Kanal je 90% kroatiziran i niko zbog toga ne dize prasinu ! Sta je sa OBN-om? Sve je kroatizirano,voditelji pretezno Hrvati,kao i na Federalnoj ! Koliko kanala svojih imate u Hercegovini ? I opet govorite da ste"ugrozeni i diskriminisani"!? Pa dosta vise sa tom vasom ugrozenoscu.Svi znamo sta vi ustvari zelite,nije niko lud da ne zna. Zelite jos jedan svoj kanal,zelite svoj entitet i sve ono zbog cega ste se i borili u ratu,a niste uspjeli.Kada to dobijete(!) pocet ce te istu pjesmu pjevati kao M.Dodik o odvajanju iz BiH !
  Pa zato ste i ratovali,zar ne ?
  Odgovor

  Ime: Džemal
  15.01.2013 15:09
  JAŠARE, prvo bi ovom "hm" preporučio da pročita tvoj komentar, pa će saznat malo više o dosadašnjim tzv,havatskim kanalima/ čitaj tv.
  Dgugo, sve potpisujem što si napisao, s posebnim naglaskom na "ugroženost", jer pamtim ona vremena u BH kad su vođe jednog naroda počeli tu riječ upoterbljavat čak i u WC-u, pa me pomalo strah da se neka vremena ne ponove, nedaj Bože.

  Već sam se ranije javio sa mojim stavom, gledajući kroz drugu prizmu, a sad vidim da je ekonomska možda bila prioritet onima koji su željeli kanal, jer su uvidjeli da se u "kanalu" može dobro zaradit.
  Odgovor

  Ime: Dino
  14.01.2013 22:21
  Evo ja bih te podrzao, i tebe i ideju za ovim, nazovi kanalom. Ali molim te reci mi kako ces onda reagovati kad vec pomenuti Bilic, Majer, Kristic i slicni dobiju otkaz. Hoce li to biti nepostivanje ljudskih prava, hoce li i tada hrvati biti ugrozeni, hoce li to biti segregacija hrvata? Ili mozda mislis da bi trebali i dalje ostati i raditi? A da li ce ih osnivaci hrvatskog kanala prihvatiti? Prijatelju moj, ja konkretno nemam nista protiv hrvatskog kanala, ja i sada za vrijeme dnevnika na FTV-u prebacim na HRT ili Novu tv, pa bar gledam i slusam ljude koji GOVORE hrvatski. Siguran sam da me razumijes.
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.