Dostupni linkovi

Hrvatska je imala pravo braniti se


Ulaz u Knin, arhiv
Ulaz u Knin, arhiv
U Kninu je održana središnja proslava povodom 15. obljetnice ulaska Hrvatske vojske u Knin u operaciji „Oluja“, što se u Hrvatskoj obilježava kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Prigodne manifestacije održane su i u niz drugih gradova u Hrvatskoj.

„Oluja“ kao kruna hrvatske borbe za slobodu, podsjećanje na povijesnu ulogu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ali i poruka pomoći susjedima na njihovom euroatlanstkom putu – to su glavni naglasci u istupima prvih ljudi hrvatske države u četvrtak u Kninu. „Hrvatska želi da se cijela regija pretvori u područje mira, stabilnosti i prosperiteta,“ poručila je premijerka Jadranka Kosor.

„Stoga iz Knina, na 15. obljetnici veličanstvene pobjede u „Oluji“ kojom je konačno poražena Miloševićeva agresorska politika, želim posebno poručiti da će Hrvatska učiniti sve što je u njezinoj moći da potakne i podrži europske reforme u jugoistočnoj Europi, kako se više nikada ne bi ponovila povijest agresije i okupacije"
, kazala je Kosor.

Ali, podjednako tako poručila je i kako nitko neće revidirati povijest i podsjetila da je Hrvatska bila napadnuta, da je imala pravo braniti i obraniti se. Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović dao je političku ocjenu „Oluje“.

„U vojnom smislu operacija „Oluja“ provedena je po svim pravilima ratovanja, poštujući međunarodne konvencije. Zbog toga treba odati priznanje svima onima koji su je planirali, i koji su časno sudjelovali u toj operaciji pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika, doktora Franje Tuđmana“, kazao je Josipović.

Regionalna važnost


Josipovićev govor bio je praćen povremenim zvižducima, ali mnogo manje nego što ih je u ovoj prigodi znao dobijati Mesić, a zvižduka je nestalo nakon što je podsjetio da su – dok su jedni ratovali – drugi privatizirali i pljačkali.

„Ponosan sam što je u promjenama Ustava ušla odredba kako pretvorbeni kriminal i ratno profiterstvo ne zastarjevaju, i kako ih treba kazniti“
, rekao je hrvatski predsjednik.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić u svom je govoru naglasio regionalnu važnost „Oluje“, podsjećajući da je subina Srebrenice tada prijetila i Bihaću, s tim da bi žtrava bilo deset puta više, a da je obruč oko Bihaća razbijen upravo operacijom „Oluja“.

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja prigodni mimohodi veterana, polaganje vijenaca, svečane akademije i druge manifestacije održani su u četvrtak i u Zagrebu, Vukovaru, Rijeci, Karlovcu i niz drugih gradova.

*****
Više o akciji "Oluja" i njenom obilježavanju u Hrvatskoj, Srbiji i BiH, možete, ukoliko vas zanima, pročitati u tekstovima:
Godišnjicu Oluje bilježi pomirljivija retorika

Srbi izbjegli iz Hrvatske još se bore za svoja prava
Održan parastos za Srbe stradale u Oluji
Oluja je kruna oslobodilačkog rata
XS
SM
MD
LG