Dostupni linkovi

Srbija ipak odlučila tužiti Hrvatsku


Međunarodni sud pravde
Međunarodni sud pravde
Vlada Srbije odlučila je danas da pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu podnese odgovor na hrvatsku tužbu i protivtužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tokom sukoba od 1991. do 1995. godine u Hrvatskoj.

Ta odluka je, kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, doneta posle konsultacija predsednika Srbije Borisa Tadića sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem, iako je Tadić pre samo nekoliko dana izjavljivao da sa tužbom ne treba žuriti.

"Republika Srbija odlučila se na ovaj korak jer je Republika Hrvatska 2. jula 1999. godine pokrenula postupak pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriji te Republike od 1991. do 1995. godine", pisse u saopštenju Vlade Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je pre dva dana da je kontratužba Srbije protiv Hrvatske spremna:

“Tužba je napisana i izuzetno je obimna", rekao je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, precizirajući da se ona odnosi na zločine počinjene u periodu 1991-95, ali da sadrži i jedan, kako je rekao, "pozamašan istorijski dodatak" o periodu Drugog svetskog rata.

“Ne kao deo tužbe, već kao dodatak, kao istorijski podnesak. Taj obiman materijal, koji se odnosi na period od 1941. -45., na zločine NDH, je nešto što će, uveren sam, pomoći Sudu da sagleda sve okolnosti i sve ono što obuhvata tužbeni proces.”

Jeremić je ocenio da bi "mnogo bolje bilo da do tužbenog procesa nije ni došlo":

"Moje lično mišljenje je, da je daleko više Hrvatskoj u interesu da se od tužbenog procesa odustane. Ali to je samo moje mišljenje. Mnogo bi bilo bolje da gledamo u zajedničku budućnost, nego da se okrećemo onome što se događalo u prošlosti, ali ako odluka Hrvatske ne bude promenjena, mi nećemo imati izbora.”
XS
SM
MD
LG