Dostupni linkovi

Prosvjednici tuže premijera, ministar se prijetnji ne boji


Šator pred Ministarstvom branitelja
Šator pred Ministarstvom branitelja

Nije na pomolu kraj prosvjeda grupe hrvatskih ratnih veterana pred Ministarstvom branitelja u središtu Zagreba koji traje već pet mjeseci.

Nakon što su mediji „ulovili“ da jedan od neformalnih šefova prosvjeda, predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški uopće ne spava u šatoru podignutom pred Ministarstvom, već je uzurpirao kuću u okolici Zagreba koju je Ministarstvo namijenilo za smještaj teških invalida i njihovih obitelji kada dođu na pretrage ili liječenje, prosvjednici su to nazvali još jednom ilustracijom mržnje prema braniteljima.

Ne samo to, nego su zbog poticanja na mržnju prema braniteljima kazneno prijavili portal index.hr i zagrebački „Jutarnji list“, ali i premijera Zorana Milanovića. Milanović je kriv jer štiti ministra branitelja Predraga Matića, tvrdi Zorica Gregurić iz jedne od braniteljskih udruga.

„Obojica kontinuirano kroz medije iznose govor mržnje protiv hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koji prosvjeduju“, navodi Gregurić.

Prosvjednici ne vide ništa loše u tome da koriste kuću Ministarstva namijenjenu i za druge teške ratne invalide. Ministar Matić najavio je da će korištenje te kuće drugačije organizirati, jer je dosada bilo sporazumomriješeno da je mogu koristiti samo članovi udruge kojoj je Glogoški na čelu.

„Sporazum ćemo staviti izvan snage i napravit ćemo novi pravilnik prema kojem će tu kuću koristiti svih 500 stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine. Ali isto tako planiramo taj pravilnik proširiti da taj prostor mogu koristiti i drugi, ali naravno da će biti uspostavljeni kriteriji po kojima će stopostotni invalidi biti u prednosti“, najavljuje ministar.

Matić je na skupu u Vodicama, a kako je zabilježio šibenski „Radio ritam“, ponovio kako dobiva prijetnje i naglasio da će u slučaju da se nešto dogodi njegovoj obitelji odgovorima smatrati vođe ovog petomjesečnog „spontanog“ okupljanja.

Parole kod šatora ispred Ministarstva branitelja, foto: Enis Zebić
Parole kod šatora ispred Ministarstva branitelja, foto: Enis Zebić

„Nemam se koga bojati. Da se bojim kukavica, ja bih nosio sa sobom praćku, ali ne bojim se. Ja se samo bojim – jer to su takvi ljudi, takve kukavice – da se ne okrenu prema mojoj obitelji. Ja sam im na raspolaganju danonoćno, 24 sata, samo neka se klone moje obitelji. Oni tamo koji su organizatori i huškači – neće oni meni ništa nauditi. Međutim, oni uporno manipuliraju s braniteljima, a među braniteljima ima i oboljelih, ima onih za koje se ne može reći PTSP, nego medicina ima neku drugu dijagnozu – oni bi potencijalno mogli učiniti nešto prema meni. Ali pozivam ih – učinite to meni, a ostavite se moje obitelji“, poručio je Matić.

„Osim svih sigurnosnih provjera u Hrvatskoj, ja sam prošao i dvije NATO provjere. Ti koji o meni govore, ne mogu proći niti provjeru kućnog savjeta“, kazao je na kraju ministar Matić.

Nečasne osobe zastrašuju građane

O prosvjedima za naš radio govori i hrvatski ratni veteran Zoran Erceg, pokretač inicijative „Ja vas se ne bojim“, koji je javno ustao protiv toga da prosvjednici iz šatora govore u ime svih hrvatskih branitelja.

„Nečasne osobe iz šatora zastrašuju građane Hrvatske kako istina o njihovim nečasnim djelima ne bi izišla u potpunosti na vidjelo. Naglašavam, mala skupina nečasnih branitelja drži sve druge branitelje kao taoce kako bi prikrila svoje sramotno, nezakonito i nemoralno djelovanje. Časnim braniteljima stalo je do istine, a lopov ima samo jedno ime“, kaže Erceg.

„Što vrijedi za sve druge građane, očito za njih ne vrijedi“, komentirao je petomjesečni ilegalni prosvjed i najnoviji slučaj uzurpacije kuće za najteže invalide bivši hrvatski branitelj umirovljen u činu brigadira, a sada član Središnjeg programskog foruma stranke zelene ljevice ORaH-a i autor ORaH-ove politike Nacionalne sigurnosti Zvonimir Mahečić.

„Kršenje bilo kakvih propisa koji važe za sve druge građane njima ne predstavlja apsolutno nikakav problem. Oni govore o podnošenju prijava protiv svih onih koji im ne idu niz dlaku ili se usuđuju negativno komentirati njihove čine. To zapravo nije ništa drugo nego jednoumlje! Kada oni kažu da su ’protiv Jugoslavije bili '91, a da su protiv Jugoslavena sada’, zaboravljaju da nema Jugoslavena u ovom društvu. Jedino jednoumlje u ovom trenutku u ovom društvu stanuje zapravo u njihovim glavama i – naravno – u glavama njihovih političkih mentora“, konstatira Mahečić.

Dodajmo i da je – kada je pokušao ući na konferenciju za novinare prosvjednika, muškarac koji se predstavio da je iz Vinkovačke televizije bio nakon kratkog rječkanja više puta udaren i odstranjen od strane osobe na ulazu u šator.

XS
SM
MD
LG