Dostupni linkovi

Pokude predsjednici, pohvale premijeru


Kolinda Grabar - Kitarović u Jasenovcu, 22. travnja 2015.
Kolinda Grabar - Kitarović u Jasenovcu, 22. travnja 2015.

Nedolazak hrvatske predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović na komemoraciju u Jasenovac u nedjelju središnja je tema u reakcijama i komentarima sa ovog skupa. Analitičari, pak, pozitivnim ocjenjuju istup premijera Zorana Milanovića.

Iako hrvatska predsjednica nije prva na toj funkciji koja je posjetila Spomen-područje Jasenovac mimo službene komemoracije - prije nje je predsjednik Tuđman sa suprugom lipnja 1996 posjetio Jasenovac i odao počast žrtvama - to je tema koja se najviše komentira, i to većinom negativno.

Komentatorica "Jutarnjeg lista" Jelena Lovrić njezin nedolazak naziva zbunjujućim, neobjašnjenim i neopravdanim, te kaže kako ga se ne može opravdati predsjedničinim odavanjem počasti jasenovačkim žrtvama koji dan ranije, na samu obljetnicu proboja logoraša.

Još je oštriji u ocjeni za RSE Marinko Čulić, politički analitičar i kolumnist srpskog tjednika "Novosti".

Kolinda Grabar - Kitarović posjetila Jasenovac, 22. travnja 2015.
Kolinda Grabar - Kitarović posjetila Jasenovac, 22. travnja 2015.

"Mislim da je napravila teški gaf. Da li zbog svoje standardne potkapacitiranosti i nesnalaženja ili svjesno - u to ne bih ulazio. Čini mi se da je, možda, čak prije ovo prvo - htjela je izbjeći zvižduke i slične banalnosti, a to su, doista, banalnosti u kontekstu onoga što se događa u Jasenovcu na službenim komemoracijama, jer je Jasenovac tog dana vjerojatno najvažnije mjesto - ne u Hrvatskoj, nego na svijetu", ističe Čulić.

Marinko Čulić upozorava da to dobiva dodatnu težinu ode li predsjednica Grabar - Kitarović 16. svibnja u Bleiburg u Austriji. Tamo se, naime, održava središnja komemoracija za ustaške, domobranske i civilne žrtve partizana na samom završetku Drugog svjetskog rata i u mjesecima nakon toga.

"Ako ode u Bleiburg, govorila, ne govorila, bit će prva najviša državna dužnosnica koja će sudjelovati na službenoj komemoraciji, jer su svi ostali, uključujući i Sanadera, izbjegavali doći na sam dan službene komemoracije zbog poznatih konotacija, ustašovanja i slično, nego bi odabrali neki drugi dan", konstatira Čulić.

Politički analitičar Žarko Puhovski za RSE kaže da je predsjednica ispravno učinila kada je Jasenovac posjetila sama, a ne grupno na komemoraciji. On podsjeća na oštre riječi koje joj je povodom vraćanja Titove biste iz predvorja njene rezidencije natrag u muzej uputio Savez antifašističkih boraca, čiji je počasni predsjednik bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Žarko Puhovski
Žarko Puhovski

"Nju je već unaprijed osudila udruga koja sebe smatra patentiranim zastupnikom tih žrtava, udruga kojoj ne smeta što je njen počasni predsjednik veselo pjevao za 10. travnja, ali je smeta što je današnja predsjednica maknula Titovu bistu", navodi Puhovski.

Puhovski vrlo pozitivno ocjenjuje istup premijera Milanovića u Jasenovcu u nedjelju kao oštriji i jasniji, nego prijašnjih godina, te posebno pozdravlja što je premijer podsjetio na dio preambule hrvatskog Ustava u kojem se naglašava utemeljenje hrvatske države u odlukama partizanskih organa vlasti, a ne NDH.

"Gotovo svi drugi održali su standardne govore sa izuzetkom Milorada Pupovca koji je pretjerivao sa fašizacijom. U Hrvatskoj ima kriptofašista, filofašista, možda i pravih fašista, ali nema ni 'F' od fašizacije, jer fašizam jest jedinstvo ideologije, pokreta i poretka, a o tome ovdje nema ni govora", kaže Žarko Puhovski.

Po ocjeni profesora zagrebačkog Pravnog fakulteta i političkog analitičara Ivana Rimca i povodom Jasenovca nastavlja se proces rascjepa između HDZ-ove pozicije i ideologije i onog što zastupaju vladajući socijaldemokrati.

"Naime, niz poteza nove predsjednice ide manje-više za emocionalnim odvajanjem od onih koji se zalažu za jasnije očuvanje tekovina Narodno-oslobodilačke borbe i pozicije Hrvatske u Drugom svjetskom ratu. Uklanjanje Titove biste je bio samo početak, izostanak sa komemoracije u Jasenovcu je negdje u slijedu takvih događaja", zaključuje Ivan Rimac

XS
SM
MD
LG