Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 13:44 CET

  Hrvatska

  Hrvatska: Planule karte za derbi sa Srbijom

  Redovi za karte, Zagreb, 21. veljače 2013.
  Redovi za karte, Zagreb, 21. veljače 2013.
  U četvrtak u devet ujutro počela je prodaja ulaznica za – kako je već sada nazivaju utakmicu godine  - između Hrvatske i Srbije 22. ožujka na stadionu „Dinama“ u Zagrebu, u sklopu kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. godine. 

  Oko 16 sati prodano je svih oko 24.000 ulaznica koje su bile u slobodnoj prodaji, a interes za karte bio je tri ili četiri puta veći od broja ulaznica puštenih u prodaju.

  Zbog izuzetnog interesa odmah u četvrtak ujutro pao je i server preko kojeg se obavljala Internet kupovina, a kvar je ubrzo otklonjen.

  Na sve 24 lokacije po Hrvatskoj gdje se karte kupuje „uživo“ od jutra je velika gužva, a neki su u repu bili još od srijede uveče ili od ranih jutarnjih sati u četvrtak:

  Očekuje se pobjeda
  Očekuje se pobjedai
  || 0:00:00
  ...    
   
  X

  Kako je na sastanku nogometnih saveza Hrvatske i Srbije dogovoreno prošlog tjedna, neće biti organiziranog dovođenja gostujućih navijača, ni u Zagrebu 22. ožujka ni uzvratno u Beogradu 6. rujna. 

  „I oni kao i mi nadamo se da obje utakmice prođu besprijekorno. U tom kontekstu je jedna nepopularna sportska odluka jedina normalna i jedina moguća – a to je da nema razmjene navijača“, kaže izvršni potpredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović.

  Prema zajedničkom priopćenju dva saveza, „odluka je bazirana na činjenici da se u oba slučaja radi o utakmicama visokog rizika i zaključeno je da je ovo najbolje moguće preventivno djelovanje.“

  Mediji podsjećaju na nedavna oštra upozorenja prvog čovjeka UEFA-e Platinija u Zagrebu, kao i na prijetnje višegodišnjom izolacijom srpskom nogometnom savezu nakon rasističkih ispada na utakmici mlade reprezentacije u Kruševcu, pa se ovom mjerom željelo izbjeći svaki mogući sukob.

  Tako će utakmicu u Zagrebu gledati ukupno 150 gostiju iz Srbije  - u ložama 120 iz  izaslanstva Srbije,i još 30 u VIP sektoru na zapadnoj tribini Maksimira. Iz sigurnosnih razloga, a i da gosti stignu doći i otići, utakmica će početi u 18 sati.

  (FOTOGALERIJA: Prodaja karti za derbi, Zagreb)


  Karte su od 50 do 250 kuna, odnosno od 7 do 35 eura, isto kao i za nedavnu utakmicu sa Makedonijom, a mogu ih kupiti samo hrvatski državljani.

  „Ova odredba da samo hrvatski državljani mogu kupiti karte je u najmanju ruku diskriminirajuća“, kaže za naš radio novinar „Večernjeg lista“ Karlo Ledinski.

  „Jer zašto na utakmicu ne bi mogli Slovenci, Talijani, Japanci, Kinezi ili neki drugi  koji žive u Zagrebu? To je kao da na Novogodišnji koncert bečke filharmonije mogu samo Bečani“, kazao nam je.

  „Ovako im je lakše to napraviti i ovako su najsigurniji. Imaju ime i prezime i znaju ako će im netko od incidentnih navijača doći na utakmicu. Doduše, bit će sigurno preprodaje karata, pa će opet netko od huligana ući na utakmicu – to je sigurno“, smatra Ledinski.

  Organizatori najavljuju najsnažnije osiguranje do sada. Iako je uobičajena europska praksa da na utakmicama visokog rizika bude jedan zaštitar na 100 gledatelja, a kapacitet stadiona je 36.000, bit će ih više nego 360 koliko ispada po toj računici.

  Najavljuje se da će biti oboren 5 godina stari rekord sa utakmice Hrvatska – Engleska, kada je bilo uključeno 1400 policajaca, 700 zaštitara i 100 redara.

  Enis Zebić

  ZebicE+rferl.org

  U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: vuk Grad: ch
  21.02.2013 20:37
  Samo bi Zvezda i Partizan redovno napunili do vrha a Zeljo i Sarajevo barem do pola Poljud i Maksimir - i obratno. Ovako, do daljnjeg - bela kuga na stadionima i vrlo nizak kvalitet timova "velike cetvorke" zbog manjkave konkurencije.
  Istina bili bi u pocetku redovno i kamenovani... ali mozda ima resenje...blindirani autobusi, borna kola ili nesto slicno?
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.