Dostupni linkovi

Hrvatska: Osude zbog kukastog križa na Poljudu


Kukasti križ na Poljudu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Hrvatska javnost ogorčena je i osuđuje pojavu kukastog križa na travnjaku „Hajdukovog“ stadiona na splitskom Poljudu tijekom utakmice Hrvatska – Italija u petak uvečer.

Iz splitske policije kažu da je višemetarski simbol nacizma na travnjaku najvjerovatnije nastao bacanjem hemikalije na travu, prenose hrvatski mediji. Ispitani su radnici firme `Jadro` koji travnjak održavaju.

"Kukasti krst je uočen krajem prvog poluvremena kada su ga radnici na stadionu pokušali ukloniti, ali bezuspješno", rekla je Željka Radošević iz splitske policije.

Splitska policija je podnijela krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe, a izuzet je dio travnjaka i poslat u Centar za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagreb.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović traži hitnu istragu, pronalaženje i procesuiranje počinitelja.

"Najoštrije osuđujem pojavu svastike na travnjaku na sinoćnjoj utakmici reprezentacija Hrvatske i Italije u Splitu. Hrvatska ima najbolje i najvjernije navijače, ali i vrlo ozbiljan problem s huliganima kojima je cilj ocrniti ne samo hrvatski nogomet, nego i hrvatsku državu. Ovime je nanesena nemjerljiva šteta ugledu naših građana i naše domovine u svijetu, te tome i takvima treba konačno stati na kraj. Tražim ‎žurnu istragu, odlučnu reakciju svih nadležnih institucija u cilju pronalaženja i procesuiranja počinitelja", stoji u njenom priopćenju.

Vlada Hrvatske navela da je to nanijelo "veliku sramotu i naštetilo ugledu Hrvatske" i njene reprezentacije.

Iz hrvatske Vlade je izraženo veliko nezadovoljstvo zbog nemara organizatora utakmice koji je propustio učiniti sve potrebno da bude spriječen takav incident.

Isprika i osuda stigli su i iz Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

„Ispričavamo se svim gledateljima pred televizijskim ekranima, igračima obje reprezentacije, gostima iz Italije zbog nacističkog simbola. Koliko smo uspjeli doznati to je sredstvo koje je između 24 i 48 sati ranije aplicirano na travnjak kako bi se vidjelom tijekom utakmice. Riječ je o sabotaži i kaznenom djelu, očekujemo da će policija otkriti počinitelja. Slučaj smo prijavili i UEFA-i. Ovo nije samo sramota za HNS nego i za cijelu Hrvatsku. O ovome neće govoriti niti naš izbornik niti igrači“, kazao je glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.

XS
SM
MD
LG