Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 08:01 CET

  Hrvatska

  Hrvatska: Kako zaposliti srpske povratnike

  Veljko Džakula, Igor Palija i Davor Gjenero
  Veljko Džakula, Igor Palija i Davor Gjenero
  Srpski demokratski forum predstavio je rezultate istraživanja o zaposlenosti manjina u javnom sektoru u ratom zahvaćenim dijelovima Hrvatske. Osim u Hrvatskom podunavlju, udio pripadnika manjina u javnom sektoru mnogo je manji nego što je udio manjina u ukupnom stanovništvu. U tim područjima jedina radna mjesta i jesu u javnom sektoru, što pripadnike manjina stavlja u posebno tešku poziciju.

  Dosadašnji model pozitivne diskriminacije pri zapošljavanju manjina u državnoj i javnoj službi  koji u svom članku 22 daje Ustavni zakon o manjinama nije postigao svoj cilj, upozoreno je na okruglom stolu o zapošljavanju manjina u državnim i javnim službama, i potrebno je uvesti i dodatne mehanizme.

  U Hrvatskom podunavlju udio zaposlenih u državnim i javnim službama odgovara udjelu manjina u stanovništvu, situacija je osjetno lošija sa trendom poboljšanja u Lici, Kordunu i Baniji, a najlošija je u šibenskom i zadarskom zaleđu.

  „Na Baniji, koja je imala relativno 'pitom'  povratak Srba,  dakle ne tako velika rušenja, ne tako tvrd doček, mnoge stvari su se rješavale mnogo brže nego u nekim drugim sredinama, pa opet imamo katastrofalne rezultate što se tiče zapošljavanja  Srba povratnika“, naveo je voditelj istraživanja, aktivist Srpskog demokratskog foruma Igor Palija.

  U Dvoru na Uni Srbi čine 61 posto stanovništva, a svega 26 posto radi u državnoj ili javnoj službi, u bivšem Gvozdu, a sada opet Vrginmostu Srba je 58 posto, a svega 14 posto onih koji rade u državnoj i javnoj službi su Srbi, u Hrvatskoj Kostajnici Srba je 16 posto,ali među zaposlenima u državnoj i javnoj službi svega ih je 6 posto!

  Istraživan je kompletan državni i javni sektor  - od općine, dječjeg vrtića i Crvenog križa do pošte, gruntovnice i šumarije:

  „Mimo javnog sektora, postoji još možda 10 radnih mjesta u nekoj trgovini, u nekoj pekari, u kafiću i u kladionici i – to je sve! Znači, ako te nema u javnom sektoru, nema te nigdje. Živiš u socijalnoj izolaciji, društvenoj mimikriji i nekom posebnom polusvijetu.“

  Kako izmijeniti situaciju nabolje? Nezavisni analitičar i stručni suradnik na projektu Davor Gjenero predlaže da su uz postojeće mehanizme pozitivne diskriminacije uvede i tri dodatna mehanizma kojima bi se pospješilo zapošljavanje manjina: prvo – voditi posebnu pozornost na potrebe ratom pogođenih dijelova Hrvatske kod apliciranja za strukturne fondove Europske unije,  drugo -  uvesti praksu socijalnog poduzetništva gdje bi se uz pomoć lokalne ili regionalne zajednice osnovalo djelatnost koje neće donositi neku dobit, ali će kroz zaposlenost i integraciju u radni proces održati manjinsku zajednicu  i – kao treće – uvesti pozitivnu diskriminaciju  i u privatni sektor.

  „U Hrvatskoj je bilo projekata poticanja zapošljavanja, ali nije postojao niti jedan projekt  u kojem bi se poslodavce u profitnom sektoru potaklo da primijene  vrednote članka 22, dakle model pozitivne diskriminacije i pri zapošljavanju u biznis-sektoru", kazao je Gjenero.

  Ovo  istraživanje i mjere koje se predlažu dio su šire Platforme za demografsku obnovu Srba u Hrvatskoj, koju je predstavio Srpski demokratski forum. Njegov predsjednik Veljko Džakula o ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazi srpska manjina u Hrvatskoj kaže:

  „Vi vidite da smo mi 53 godine u prosjeku starosti, Hrvati 41 godinu,  a na ovom ratom pogođenom prostoru na kojem smo radili istraživanje  prosjek starosti srpske populacije je 62 godine, što znači - zajednica koja odumire! Pa nije valjda cilj ove države da to prepusti stihiji, već da poduzme određene mjere! A kada te mjere budu pokrenute, nećemo mi biti privilegirani, već će i dobar dio Hrvata u tim mjestima i sami bolje proći.“

  Enis Zebić

  ZebicE+rferl.org

  U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Vasiljko Vukoje Grad: protjerani Dubrovcanin
  04.02.2013 04:08
  Naslov je iz naucno fantasticnih filmova. Prije "zaposlenja" potrebno je omoguciti protjeranim Srbima, odnosno onome sto je od njih ostalo, jer mnogi su u 20 godina progonstva umrli, da se vrate kucama i stanovima iz kojih su za vrijeme zlocfinackog HDZ-a, ako nisu ubijeni, protjerani. A za to je potrebno puno dobre volje, politickih odluka i pronalaska stambenog prostora za one koji su u te prostore ilegalno usli pocetkom devedesetih.
  Samo u Dubrovniku potrebno je isprazniti preko 200 kuca i stanova koje su Tudjmanovi zlikovci oduzeli od Srba Dubrovcana ali i Hrvata nelojalnih HDZ-u. Te uljeze treba smjestiti ili ih vratiti u Hercegovinu, vecina njih tamo ima kuce i imanja, a onda omoguciti povratak protjeranih Dubrovcana. Potom ih vratiti na ranije poslove ili otvoriti nova radna mjesta.
  Znam, opet zvuci kao naucna fantastika, u skladu s naslovom. Pogotovo sto je ekonomska moc Hrvatske rangirana na nivo smeca. Ali, nada umire posljednja.

  Ime: tupilo Grad: naša a ne vaša lijepa
  02.02.2013 20:24
  Zaštičena kategorija, pa uz dva svjedoka postati branitelj , pa fino pemzija, policija , udba i sve što ih pripada. Zar nismo to već gledali ?
  Odgovor

  Ime: Gradjanin Grad: Vojvodina
  03.02.2013 19:56
  kako niko u RSE i u medijima nece da kaze broj Srba izbjeglica iz Republike Hrvatske to su nastanjeni u Srbiji,Vojvodini,BiH,Crnoj Gori,Kosovu i EU...koliko se njih vratilo u Hrvatsku....zasto niko se ne izjasni o tome
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.02.2013 18:41
  vlast Hrvatske treba da svim srbima sto su rodjeni u HR a zive u drugim drzavama izda domovnice ( sad to je tesko i pitati hrvatsku sto je stavila velike prepreke i papirologiju da se to ne desi)i da sansu i popravi razorite kuce.....poboljšanja povratak u Lici, Kordunu i Baniji,..i sad kad ides iz zagreba za Lici, Kordunu i Baniji, i kninu koda prolazis kroz pustinju ili ratno podrucje...nem nigdje nikoga...vratiti narod sto prije
  Odgovor

  Ime: Hrvatica
  03.02.2013 18:33
  U Dvoru na Uni Srbi čine 61 posto stanovništva, a svega 26 posto radi u državnoj ili javnoj službi, u bivšem Gvozdu, a sada opet Vrginmostu Srba je 58 posto, a svega 14 posto onih koji rade u državnoj i javnoj službi su Srbi, u Hrvatskoj Kostajnici Srba je 16 posto,ali među zaposlenima u državnoj i javnoj službi svega ih je 6 posto...isti slucaj ko sa Hrvatima u srbiji i genocidnoj srpskoj....isto ko sa madjarima u srbiji....bosnjacima u genocidnoj srpskoj.....srbi su zaposleni a ovi ostali cak nemaju ni sta jesti...srpska demokracija je zalost za ostale narode i sacuavj nas Boze od srpske demokracije
  Odgovor

  Ime: Radmila
  03.02.2013 18:26
  interesantno kako niko nije stavi koliko ima povratnika srba u hrvatskoj, baniji,kordunu....ja mislim sve zajedno mozda 100 ali kad stvite cifru vjerovacu...a mozda zato niste ni stavili neda hrvatska i EU da se zna
  Odgovor

  Ime: Ante
  05.02.2013 00:23
  Vidi dragi godpodine Radmilo, ja znam samo na podrucju Udbine oko 200 povratnika. Smjesan si u svojoj mrznji prema srbima.

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  01.02.2013 20:29
  Fino.Neka ciste minska polja koja su sami postavili.Ovako samo sjede i primaju mirovine....
  Odgovor

  Ime: Filip Grad: Beograd
  03.02.2013 00:58
  Sramno je da ste ovo pustili da bude komentar.
  Odgovor

  Ime: mArkan
  02.02.2013 08:43
  Prethodni post je vrlo zlonameran. Zasto RSE ovo dozvoljava i objavljuje?! Druge komentare sa licnim misljenjem ne objavljujete, a pustate ovako zlonamerne i uvredljive. Sramota
  Odgovor

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  02.02.2013 10:13
  Sto je uvrijedljivo u mom komentaru?Neka budu drustveno korisni umjesto sto samo kukaju.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  01.02.2013 21:59
  Markan@
  Dok su oni postavljali minska polja,sta ste vi radili ? Sadili cvijece !?
  Ako ih vec predlazes za cistace minskih polja,pokazi im licnim primjerom kako se to radi .Skokni malo do "lijepe vase"i pokazi ljudima kako se to radi .
  Odgovor

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  02.02.2013 10:12
  Ja sam oko svoje kuce i cistio.A,postavili su ih ovi sto traze zaposljenje pri povratku.Dok djeca branitelja koji su i stvarali hrvatsku nemaju posao.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  02.02.2013 11:17
  Markan @
  Te mine su postavljale obe strane,Markane . Nije tamo egzistirala jedna vojska,nego dvije . I ti bi da civili idu u minska polja !? Blago tebi kad si rahat od svega !
  Odgovor

  Ime: No sikiriki
  03.02.2013 19:25
  Koliko god se ne slazem sa Markanovim stavovima treba realnosti pogledat u oci i prestati zivjeti u nekim iluzijama. Kako Hrvati tako i Srbi su imali jasan politicki definisan cilj koji se nije zavrsavao samo na nacionalnoj identifikaciji nego i na teritorijalnom preuzimanju i ostvarivanju povoljnijih geostrateskih okolnosti. Zato su ih i ostvarili. Rat se vodio pod doktrinom politickog i teritorijalnog iskljucivanja ostalih naroda sa teritorija zacrtanih u njihovim vojnim mapama kao i preuzimanja "viska" teritorija koji bi se kasnije mogli koristiti kao adut tokom pregovora, razmjene teritorija i politickih pritisaka. Tudjman kao i Milosevic ne samo da su ovo znali nego su ovakvu doktrinu propagirali. Problem je taj sto su pro-Bosanske politicke snage pod iluzijom da ce barem jedan dio Bosanskih Srba i vecina Hrvata nece okrenuti oruzje protiv svojih komsija i dozvoliti podjelu zemlje po nacionalnim savovima koja barem po tadasnjom demografskoj slici je bila nemoguca (barem ne bez upotrebe etnickog ciscenja i genocida) nisu shvatile ovaj plan barem ne njegovu prirodu i pozadinu. Nama su trebale granate poceti razarati zidove kuca i stanova, ljudi se izvoditi na ekzekucije da bi shvatili da smo u ratu i da nekome smetamo. Koliko su pro-bosanski politicari bili naivni govori samo Dejtonski dogovor i sadasnje stanje koje je samo slika tih politika koje se danas grcevito bore da svoje rezultate genocida legitimisu i zastite pa i pod mantrom kolektivnog samounistenja koje nece doci preko noci nego postpeno tokom narednih nekoliko decenija koje dolaze. Kada bude zatrebalo niti Hrvatska niti Srbija nece imati saveznika u regiji u kojoj su proizveli toliko zla i stradanja. Barem toliko Markane, hvala na objasnjenju, da znas da vas razumijemo. Tebi nasa validacija ne treba prema tome zasto se vracas?
  Odgovor

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  02.02.2013 12:43
  Ne razumijem rahat?!?Oprosti,ali ne govorim turski?!?! ili sto je vec.Rekao sam da ciste svoje koje su sami postavili.Ne tudje.Ali kako god okrenes one su tamo zbog njih jer su oni napali Hrvatsku ,a ne mi njih.Kako god,mislim da svu pomoc treba uvjetovati sluzbenom isprikom zajednice hrvatskih Srba kao i vlade Srbije.Tudjmanovu aboliciju treba ukinuti,jer je stetna i kontraproduktivna.Treba konacno rijesiti pitanja koja vise od 20 godina cekaju odgovore.
  Odgovor

  Ime: Rade Grad: Slovenija
  03.02.2013 19:42
  markane ....kad si to ti presuo u ustase..ili si uvek bio....ja mislio u roterdamu nema ustasa...kad vidim...nisam bio u pravu
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.02.2013 00:22
  Markane hrvati su napali srbe 1990 godine izbacivanjem srba iz ustava Republike Hrvatske, otkazima u svim preduzecima, drzavnim ustanovama...... zar si to zaboravio? Nesto ti je kratak fitilj, a vidim da ti smetaju i neke rijeci koje si i sam nekada koristio, a pod komandom Tudjmana si morao da zaboravis. Smejsan si u svojoj mrznji i gluposti. Kako Markane moze neko ko stotinama godina zivi u Hrvatskoj da izvrsi agresiju na samog sebe? Jadna ti je argumentacija moj Markane.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  02.02.2013 18:39
  Markan@
  Ti si dusu dao za HDZ-a .Da sam na tvome mjestu.s mjesta bi otisao sa tim tvojim idejama u "Lijepu vasu",uclanio se u HDZ i rijesio svoju egzistenciju . PS.Kod nas se u Bosni kaze :"Rahat od pameti"!
  Odgovor

  Ime: dejan za markana Grad: bg
  02.02.2013 18:10
  Markane zaboravio si "za dom spremni",ti stvarno mislis da niste napravili etnicko ciscenje srba?
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.