Dostupni linkovi

Hrvatska i Kosovo: Gospodarska suradnja daleko ispod političke


Susret premijera Kosova i Hrvatske Hašima Tačija i Zorana Milanovića, Zagreb, studeni 2012
Susret premijera Kosova i Hrvatske Hašima Tačija i Zorana Milanovića, Zagreb, studeni 2012
Hrvatsko-kosovski politički odnosi dosegli su u proteklih pet godina iznimno visok stupanj uzajamnog povjerenja, ocjenjuju u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Na žalost, gospodarska, kulturna i ostala suradnja u samom je začetku.

Hrvatska, u 2012. godini, ni sa jednom zemljom u regiji, nije imala tako intenzivne političke susrete kao s čelnicima Kosova, od najviših, na predsjedničkoj razini, do susreta premijera, ministara vanjskih poslova i bogate parlamentarne suradnje, ističe pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova, Nebojša Koharović:

„Uistinu mislimo da je mlada kosovska država, a to je bio i jedan od razloga našeg priznanja njene nezavisnosti, u ovom nezavisnom obliku, uistinu faktor stabilnosti cijelog tog područja.“

Gospodarska suradnja Hrvatske i Kosova daleko je iza političke. Uostalom, kaže tajnik kabineta predstojnika Državnog ureda za trgovinsku politiku, Robert Takač, sam Ugovor o gospodarskoj suradnji potpisan je tek početkom studenog 2012. godine:

„Kosovo je na žalost još u izgradnji nekih institucija koje bi mogle pospješiti tu suradnju. U ovih pet godina značajnija investicija je sporazum između jedne hrvatske i jedne kosovske tvrtka. U Mitrovici su otvorili tvornicu za proizvodnju centrifugalnih elektrostupova, u koju je hrvatska tvrtka uložila oko 5,2 milijuna eura", kaže Takač.

Hrvatska je, zasad, jedino zadovoljna trgovinskom razmjenom s Kosovom, bolje reći izvozom na kosovsko tržište lijekova, elektrotehničkih i proizvoda hrvatske građevinske i prerađivačke industrije:

„Hrvatska je u debelom suficitu. Izvezli smo jedno 62 miliona eura u vrijednosti roba, dok smo sa Kosova uvezli dva miliona.“

„Postoje stanovite prepreke, i političke i prometne i trgovinske prirode, u trgovini sa Kosovom. To znači da naše firme, koje trguju sa Kosovom, moraju proći stanoviti tip prometno-carinskih neugodnosti na granici Republike Srbije i Republike Kosovo“, navodi pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Nebojša Koharović.

Kulturna i sportska suradnja gotovo i ne postoji.

„Koliko znam, nekih kontakata sportaša do sada nije bilo, u ovom periodu od kada sam ja ovdje. Naš ministar, sa još pet osoba, 4. i 5. ožujka idu za Kosovo uspostaviti suradnju na edukacionom planu. Očekujem da će to biti prilika da se porazgovara i o sportskoj suradnji", kaže pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Petar Skansi.

Obzirom na hrvatske obaveze prema Europskoj uniji, građanima Kosova i za Hrvatsku treba viza, ističe pomoćnik hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova, Koharović:

„Građani Kosova trebaju vizu za Republiku Hrvatsku. Obzirom na šengenske kriterije, oni ulaze u Hrvatsku kao i u svaku drugu zemlju EU.“

Osim avionskog prijevoza, i prometna povezanost Zagreba i Prištine nije osobita. Nema nijedne direktne autobusne linije od Zagreba do Prištine, potvrđuje Ivana Šestić – Trohar iz zagrebačkog autobusnog kolodvora:

„Oni idu najčešće do Srbije i onda presjedaju. Nekim odgovara preko Makedonije, pa idu za Skopje.“

Croatia Airlines ima čak četiri leta tjedno od Zagreba do Prištine i obrnuto.

„Croatia Airlines, hrvatski nacionalni avioprijevoznik, izravno povezuje Kosovo i Republiku Hrvatsku petu godinu za redom. Prvi redoviti let između Prištine i Zagreba obavljen je u lipnju 2008. godine. Tijekom aktualnog zimskog reda letenja putnicima je na raspolaganju osam međunarodnih letova za tjedan“, navodi predstavnik hrvatske zrakoplovne kompanije, Davor Janušić.
XS
SM
MD
LG