Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 01:17 CET

  Programi / Tema sedmice

  Hrvatska i Kosovo: Gospodarska suradnja daleko ispod političke

  Susret premijera Kosova i Hrvatske Hašima Tačija i Zorana Milanovića, Zagreb, studeni 2012
  Susret premijera Kosova i Hrvatske Hašima Tačija i Zorana Milanovića, Zagreb, studeni 2012
  Hrvatsko-kosovski politički odnosi dosegli su u proteklih pet godina iznimno visok stupanj uzajamnog povjerenja, ocjenjuju u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Na žalost, gospodarska, kulturna i ostala suradnja u samom je začetku.

  Hrvatska, u 2012. godini, ni sa jednom zemljom u regiji, nije imala tako intenzivne političke susrete kao s čelnicima Kosova, od najviših, na predsjedničkoj razini, do susreta premijera, ministara vanjskih poslova i bogate parlamentarne suradnje, ističe pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova, Nebojša Koharović:

  „Uistinu mislimo da je mlada kosovska država, a to je bio i jedan od razloga našeg priznanja njene nezavisnosti, u ovom nezavisnom obliku, uistinu faktor stabilnosti cijelog tog područja.“

  Gospodarska suradnja Hrvatske i Kosova daleko je iza političke. Uostalom, kaže tajnik kabineta predstojnika Državnog ureda za trgovinsku politiku, Robert Takač, sam Ugovor o gospodarskoj suradnji potpisan je tek početkom studenog 2012. godine:

  „Kosovo je na žalost još u izgradnji nekih institucija koje bi mogle pospješiti tu suradnju. U ovih pet godina značajnija investicija je sporazum između jedne hrvatske i jedne kosovske tvrtka. U Mitrovici su otvorili tvornicu za proizvodnju centrifugalnih elektrostupova, u koju je hrvatska tvrtka uložila oko 5,2 milijuna eura", kaže Takač.

  Hrvatska je, zasad, jedino zadovoljna trgovinskom razmjenom s Kosovom, bolje reći izvozom na kosovsko tržište lijekova, elektrotehničkih i proizvoda hrvatske građevinske i prerađivačke industrije:

  „Hrvatska je u debelom suficitu. Izvezli smo jedno 62 miliona eura u vrijednosti roba, dok smo sa Kosova uvezli dva miliona.“

  „Postoje stanovite prepreke, i političke i prometne i trgovinske prirode, u trgovini sa Kosovom. To znači da naše firme, koje trguju sa Kosovom, moraju proći stanoviti tip prometno-carinskih neugodnosti na granici Republike Srbije i Republike Kosovo“, navodi pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Nebojša Koharović.

  Kulturna i sportska suradnja gotovo i ne postoji. 

  „Koliko znam, nekih kontakata sportaša do sada nije bilo, u ovom periodu od kada sam ja ovdje. Naš ministar, sa još pet osoba, 4. i 5. ožujka idu za Kosovo uspostaviti suradnju na edukacionom planu. Očekujem da će to biti prilika da se porazgovara i o sportskoj suradnji", kaže pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Petar Skansi.

  Obzirom na hrvatske obaveze prema Europskoj uniji, građanima Kosova i za Hrvatsku treba viza, ističe pomoćnik hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova, Koharović:

  „Građani Kosova trebaju vizu za Republiku Hrvatsku. Obzirom na šengenske kriterije, oni ulaze u Hrvatsku kao i u svaku drugu zemlju EU.“

  Osim avionskog prijevoza, i prometna povezanost Zagreba i Prištine nije osobita. Nema nijedne direktne autobusne linije od Zagreba do Prištine, potvrđuje Ivana Šestić – Trohar iz zagrebačkog autobusnog kolodvora:

  „Oni idu najčešće do Srbije i onda presjedaju. Nekim odgovara preko Makedonije, pa idu za Skopje.“

  Croatia Airlines ima čak četiri leta tjedno od Zagreba do Prištine i obrnuto. 

  „Croatia Airlines, hrvatski nacionalni avioprijevoznik, izravno povezuje Kosovo i Republiku Hrvatsku petu godinu za redom. Prvi redoviti let između Prištine i Zagreba obavljen je u lipnju 2008. godine. Tijekom aktualnog zimskog reda letenja putnicima je na raspolaganju osam međunarodnih letova za tjedan“, navodi predstavnik hrvatske zrakoplovne kompanije, Davor Janušić.

  Ankica Barbir-Mladinović

  Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.