Dostupni linkovi

Hoxhaj: Specijalni status za sever Kosova zatvoreno pitanje


Enver Hoxhaj
Enver Hoxhaj
Ustav Kosova i rezolucija usvojena u Skupštini Kosova su polazne tačke zvanične
Prištine u predstojećim razgovorima sa Beogradom, izjavio je za RSE ministar spoljnih poslova, Enver Hoxhaj.

"Pitanja kao što su nezavisnost, suverenitet, međunarodni subjektivitet, unutrašnje ustavno uređenje su zatvorene teme jednom i zauvek. Ali, za nas je važno da u procesu normalizacije odnosa prvi cilj bude gašenje ilegalnih bezbednosnih struktura, policije i paramilitarne formacije na severu Kosova i sve do međusobnog priznanja, što treba biti konačna faza normalizacije odnosa dve nezavisne i suverene države", kazao je on.

Govoreći o severu zemlje, Hoxhaj je kazao da Kosovo neće prihvatiti nijedno rešenje koje vodi ka autonomiji, specijalnom statusu, promeni granica ili razmeni teritorija.

"Kao vlada Republike Kosova mi se trudimo da na severu zaživi Ahtisarijev plan. Protiv smo bilo kakve platforme ili mišljenja da se tom delu dodeli teritorijalna autonomija, jer to ne bi nista drugo predstavljalo osim unutrašnje podele. Znamo da su takva rešenja u regionu činile neuspešne zemlje. Znači, specijalni status, teritorijalna autonomija, promena granica ili razmena teritorija su zauvek zatvorena pitanja za Kosovo", navodi Hoxhaj.

On je potvrdio da je tokom ranijih sastanaka sa visokom predstavnicom EU Catherine Ashton predstavljena agenda, kao i vremenski rokovi o onome o čemu se trebati diskutovati.

"Pošto nisam u stanju da podelim sve detalje agende, reći ću vam samo da je na specifičan način pomenuto da je na prvom mestu uklanjanje ilegalnih bezbednosnih struktura i policije sa severa, pa sve do učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije. Pomenuto je i otvaranje kancelarija za vezu u Prištini i Beogradu. Mislim da takva agenda ide u prilog normalizaciji odnosa ali ima i drugih tema",kazao je on.

On je dodao da je od suštinskog značaja da Srbija počne da prihvata realnost nezavisnog Kosova. Pristanak na zajedničko upravljanje granicama, sporazum o predstavljanju Kosova na međunarodnim konferencijama govore da je Srbija ipak priznala realnost, zaključio je on.
XS
SM
MD
LG