Dostupni linkovi

Hotel Mogren ponovo otvoren


Hotel Mogren u Budvi
Hotel Mogren u Budvi

Hotel Mogren, koji je uz asistenciju policije krajem jula zapečatila inspekcija, ponovo je u četvrtak otvorila hotelska grupa Budvanska rivijera koja se već deceniju sudski spori sa doskorašnjim zakupcem hotela, kompanijom Merkur, oko vlasništva i obeštećenja. Merkur je uoči otvaranja zatražio od suda zabranu raspolaganja imovinom hotela tvrdeći da je riječ o njihovom inventaru. No, iza spora oko vlasništva nad hotelom koji se nalazi uz starogradske bedeme, pomaljaju se interesi urbanističkog lobija koji, tvrdi opozicija, ima namjeru da na mjestu Mogrena gradi stanove za tržište.

Manje od mjesec dana je trebalo hotelskoj grupi Budvanska rivijera da otvori hotel Mogren nakon što je zapečaćen dok je u njemu poslovao raniji zakupac, kompanija Merkur. Hotel je otvoren bez pompe, a najveći problem u pripremi ponovnog otvaranja je bio kako u jeku sezone naći kvalitetne radnike ugostiteljske struke. Katarinu Kažanegra iz menadžmenta Budvanske rivijere pitamo da li medju osobljem ima ranijih zaposlenika Mogrena? "Ovdje su radnici Budvanske rivijere iz ostalih objekata, dijelom smo zaposlili nove ljude, možda su neki od njih već radili na terasi Mogrena. Tako će biti i u narednom periodu", odgovara Kažanegra.

Uoči ponovnog otvaranja Mogrena, donedavni zakupac - kompanija Merkur - zatražila je od suda privremenu mjeru zabrane raspolaganja hotelskom imovinom, jer tvrde da Budvanska rivijera koristi njihov hotelski inventar. Tako se nastavljaju desetogodišnji sudski sporovi Merkura i Budvanske rivijere, što je kulminiralo krajem jula kada su uz protest zaposlenih, inspekcija i policija zapečatili hotel naočigled njegovih gostiju. Kako se u hotelu Mogren nalaze i prostorije počasnog konzulata Austrije, pečaćenje objekta je bilo povod i za, diplomatskim rječnikom kazano, "iskazivanje razočaranja austrijske ambasade zbog nasilnog zatvaranja hotela bez pravosnažne presude i bez naloga o deložiranju". Vlasnik kompanije Merkur je počasni konzul Austrije Milan Mrvaljević, koji je za zatvaranje hotela optužio i potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića kao najuticajnijeg u Odboru direktora Budvanske rivijere. "Samo mogu da nagađam da su to privatni, lični interesi gospodina Marovića i gospodina Vuksanovića, nemam drugog objašnjenja", izjavio je tada Mrvaljević.

Sa druge strane, iz hotelske grupe Budvanska rivijera tvrde da je pravo na njihovoj strani. Musa Milić iz pravne službe kaže da su svi mediji pečaćenje hotela pratili kao događaj koji je kontrapropaganda turističke sezone, a da je zanemaren pravni osnov takvog poteza. "Svi zanemaruju činjenicu da postoji pravosnažna presuda Vrhovnog suda kojim je odbijen tužbeni zahtjev Merkura, odnosno ugovor o kupoprodaji hotela Mogren. Znači, ne postoji kuporpodaja, ne postoji ugovor o zakupu i ne postoji dozvola za rad objekta. Sad vas ja pitam kako bi se neko, da je imovina njegova, vladao ako bi mu neko drugi bio u posjedu, a nije kupio objekat, nije ga zakupio i nema dozvolu za rad?"

No, iz budvanske opozicije tvrde da iza spora oko hotela Mogren stoje zapravo interesi urbanističkog lobija i lokalnog DPS-a, koji planira da na mjestu današjeg hotela gradi stanove za tržište. SNP tvrdi i da je hotelska grupa Budvanska rivijera već podnijela zahtjev nadleženom ministarstvu za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova. Lucija Đurašković iz Demokratskog fronta smatra da je takva gradnja u neposrednoj blizini starog gradskog jezgra, jednog od najstarijih na istočnom Jadranu, neprihvatljiva. Ipak, da se sprema još jedna klin za kovčeg Staroj Budvi nagovještavaju najave o ukidanju ili drastičnom pojeftinjenju komunalija, dok je tenderska komisija upravo danas objavila da će predložiti podjelu hotelske grupe Budvanska rivijera na dvije kompanije, čime bi se omogućila prodaja dijela njene imovine.

XS
SM
MD
LG