Dostupni linkovi

Van der Bellen novi predsjednik Austrije, olakšanje u EU


Alexander Van der Bellen
Alexander Van der Bellen

Nezavisni kanadidat, bivši šef Partije zelenih, Alexander van der Bellen izabran je za predsjednika Austrije, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Wolfgang Sobotka.

Van der Bellen osvojio je 50,3 posto glasova, dok je Kandidat ekstremno desne Slobodarske stranke Norbert Hofer dobio 49,7 posto glasova u veoma neizvjesnim izborima, u kojim se Van der Bellen vratio na političku scenu.

Hofer je priznao izborni poraz, napisavši na Facebooku poruku zahvalnosti svojim glasačima uz napomenu da je njegova kampanja bila "ulaganje u budućnost".

"Razočaran sam i volio bih da sam dobio priliku da se za Austriju borim kao njen predsjednik, ali poručujem svojim pristalicama da trud koji su uložili u ove izbore nije uzaludan, to je ulog za budućnost", napisao je Hofer.

Izborom sedamdesetdvogodišnjeg Van der Bellena, Austrijanci su izbjegli scenarij prema kojem bi njhova država bila prva članica Evropske unije u kojoj bi šef države bio iz ekstremne desnice.

Hoferov poraz donio je olakšanje evropskom političkom establišmentu koji se nalazi pod rastućom prijetnjom populističkih partija, a koje su profitirale zbog zabrinutosti građana izbjeglicama i migrantima, godinama pada privrednog rasta i visokom nezaposlenošću.

"Olakšanje je vidjeti da su Austrijanci odbili populizam i ekstremizam. Svi u Evropi moraju izvući lekcije iz ovoga", napisao je francuski premijer Manuel Valls na Twitteru.

Van der Bellen je ugledni ekonomist, a u politiku je ušao relativno kasno, kada mu je je bilo pedeset godina. Bio je predsjednik stranke Zelenih do 2008. godine. Miran je i odmjeren retoričar što mu je donijelo ugled i mnogo šire od lijevog političkog spektra. Sedamdeset i dvije su mu godine. Tokom kampanje isticao je kako je “ iskusio vrijeme u kojem se Austrija uzdizala iz ruina Drugog svjetskog rata, koji je prouzročen ludilom nacionalizma”.

U prvom krugu predsjedničkih izbora Hofer je imao 35, a Van der Bellen 21 posto glasova.

Nijedan od dvojice kandidata nije u nedjelju navečer riskirao objaviti pobjedu, pozvavši Austrijance, koje su izbori u velikoj mjeri podijelili, da se ujedine.

"Predsjednik, koji god bio, mora biti predsjednik svih Austrijanaca", kazao je Norbert Hofer, sadašnji potpredsjednik parlamenta, na javnoj televiziji.

Drugi kandidat, Alexander Van der Bellen pozvao je sve političke snage "da rade zajedno na najbolji mogući način".

Ovo je prvi put nakon rata da su dvije velike stranke - socijaldemokrata i narodnjaka - ostale bez predsjedničkog kandidata.

Austrijski predsjednik ima ceremonijalnu ulogu, ali po Ustavu može raspustiti vladu i izazvati političku krizu u zemlji. Također je vrhovni zapovjednik austrijskih oružanih snaga.

XS
SM
MD
LG