Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 08:08 CET

  Crna Gora

  Hoće li Albanci u CG tražiti i dobiti albanske pasoše

  Sali Beriša
  Sali Beriša
  Politički predstavnici Albanaca u Crnoj Gori pozitivnom su ocijenili najavu albanskog premijera Sali Beriše da će tražiti donošenje zakona kojim bi se svim etničkim Albancima u regionu omogućilo i dobijanje državljanstva Albanije.

  Svi Albanci, bez obzira u kojem dijelu svijeta se nalazili, treba da imaju državljanstvo Albanije, saopštio je albanski premijer Sali Beriša, najavljujući donošenje zakona kojim će se etničkim Albancima u regionu i svijetu omogućiti sticanje državljanstva te zemlje.

  Kako prenose crnogorski mediji, Beriša je saopštio da takav plan neće izazvati trzavice u odnosima sa susjedima. Komentarišići ovu najavu, generalni direktor direktorata za bilateralne poslove pri crnogorskom ministarstvu vanjskih poslova Željko Perović ukazuje da su odnosi Crne Gore i Albanije izvanredni što se ističe u svim bilateralnim susretima najviših zvaničnika dvije zemlje, a da izjave albanskih političara date tokom proslave 100 godišnjice albanske države ne treba da izazivaju zabrinutost.

  "Sve izjave premijera Beriše i drugih relevantnih predstavnika Albanije u posljednjih desetak dana povodom ili u vezi sa stogodišnjicom proslave albanske države, mislim da su na istim tim relevatnim mjestima prokomentarisane i da se govori da bi se Albanci mogli naći u jednoj državi, a to je EU. Dakle, mi nemamo razloga za unznemirenost bilo koje vrste. Što se tiče novog zakna o državljanstvu, to smo tek pročitali kao najavu. Vidjeli smo i kritike opozicije da teško taj zakon može proći sa dvotrećinskom većinom u albanskom parlamentu. Međutim, to je unutrašnja stvar Albanije i dok kod ne zadire u naše interese mi nemamo razloga da dajemo bilo kakav komentar", smatra Petrović.

  Sa odlukom jedne države da na etničkoj osnovi daje državljanstvo građanima druge države, Crna Gora se suočila prije nekoliko godina kada je Srbija omogućila državljanima Crne Gore sticanje tog državljanstva.

  To je u neskladu sa crnogorskim Zakonom o državljanstvu kojim se propisuje da oni državljani Crne Gore koji steknu drugo državljanstvo automatski gube državljanstvo Crne Gore.

  Crnogorske institucije nemaju informaciju koliko je državljana Crne Gore dobilo i srpsko državljanstvo ili drugih država jer institucije tih država nemaju obavezu da informišu zvaničnu Crnu Goru o dodjeli državljanstva.

  Do sada je samo jedna osoba po sili zakona izgubila crnogorsko državljanstvo. Radi se o funkcioneru Narodne stranke Predragu Popoviću koji je donio dokument o uzimanju srpskog državljanstva.

  Rješenje međudržavni sporazum

  Prema riječima advokata Dragana Šoća, slično će se desiti i Albancima u Crnoj Gori koji se budu odlučili da uzmu državljanstvo Albanije.

  "Naše državljanstvo je ekskluzivno i isključuje bilo koje drugo državljanstvo, tako da bi to po meni izazvalo jedan ozbiljan problem. Našli bi smo se u situaciji ili da ti ljudi kriju to državljanstvo, što je jako loše, ili da prijave to državljanstvo a izgube crnogorsko. Teorijski bi se moglo desiti da odjednom imamo nekoliko hiljada Albanaca, autohtonih stanovnika ove države i državljana koji bi preko noći mogli da izgube taj status i postanu stranci u Crnoj Gori, što nije nikako dobro", ocjenjuje Šoć.

  Komentarišući najavu albanskog premijera Beriše, poslanik Genci Nimanbegu iz partije FORCA ocjenjuje pozitivnim tu inicijativu, naglašavajući da će se tek vidjeti način sprovođenja sticanja državljanstva Albanije s obzirom da crnogorski zakoni isključuju mogućnost da državljanin Crne Gore stekne drugo državljanstvo.

  "To je nešto što Albanija kao matična država Albanaca može da ponudi. Mislim da bi svaki Albanac uzeo albansko državljanstvo. Normalno niko ne bi želio da se odrekne državljanstva države u kojoj živimo a to je Crna Gora. Ovdje želimo i da nastavimo da živimo, tako da ne dolazi u obzir da se odričemo crnogorskog državljanstva. Mislim da treba čekati način kako će se to rješavati u budućnosti. Ali ja svakako mislim da nije intencija Beriše da nanese štetu Albancima u regionu", smatra Nimanbegu.

  Predsjednik Demokratskog saveza Mehmed Barthi ocjenjuje da će realizacija sticanja državljanstva Albanije zavisiti od niza faktora:

  "Ja cijenim da je to jedna dosta primamljiva izjava i mislim da je to, ako gledamo u širem kontekstu, i pravedno. Mada sa tim Albanija neće biti zemlja izuzetak ni u Evropi ni u svijetu. Zavisiće od mnogih okolnosti. Prije svega političkih okolnosti u samim državama na Balkanu u kojima Albanci žive kao autohtoni."

  Jedini način da se izbjegne oduzimanje državljanstva nakon sticanja drugog je postizanje međudržavnog sporazuma, kaže Dragan Šoć, dok će u suprotnom biti stvoreni i politički i pravni problemi.

  Srđan Janković

  Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Prishtina Grad: PR
  07.12.2012 14:19
  Blago vama, ova slika je iz 1992. godine. :D

  Ime: MV
  06.12.2012 22:56
  Albanci u CG ce traziti mnogo vise od albanskih pasosa.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  07.12.2012 15:39
  To što će neko u Crnoj Gori dobiti pasoše druge države ne treba da brine Crnu Goru. Činjenica da će neko ko ne živi u Albaniji i ne plaća porez Republici Albaniji dobiti pasoš te iste republike, moralo bi da zabrine građane Albanije.

  A, na šta god aludirali, svaki građanin ima pravo da traži što god mu je milo & drago, a država mora da mu garantuje da će njegovi zahtevi biti tretirani u skladu sa zakonima, i isto kao i zahtevi drugih.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.