Dostupni linkovi

Hillary Clinton: Druga šansa u utrci za Bijelu kuću


Priredila Mirjana Rakela

Hillary Rodham Clinton svoju borbu za predsjedničku nominaciju demokrata i utrku za povratak u Bijelu kuću, ali u Ovalni ured, najavila je u nedjelju, a započinje je u državi Iowa, na koledžu u gradiću Monticello, u utorak 14. aprila. Iowa je jedna od država u kojima se održavaju primarni izbori, koji naznačuju kojega kandidata, iz koje stranke, će podržati birači.

Washington Post ističe da je Rodham-Clinton ušla u utrku kao kao favorit među demokratima, a prema istraživanjima je popularnija od ijednog od republikanskih rivala koji su za sada u igri za nominaciju.

Ugledni list piše kako je Clinton više celebrity ličnost nego političarka, te da je odmah nakon objavljivanja da će se natjecati za predsjednicu gotovo svaki Amerikanac imao o njoj svoje mišljenje - bilo dobro ili loše.

Uostalom, već mjesecima vodi neslužbenu kampanju za predsjedničku nominaciju, prvu ženu na tom mjestu u povijesti Sjedinjenih Američkih Država.

Obrazovana kao odvjetnica, bivša senatorica, nekadašnja državna tajnica i prva dama, zna kako se nositi sa javnosti. Kada se uključila na Twitter 2013, napisala je da je “supruga , majka, odvjetnica, ali i i vlasnica psa”. Nakon prvog napada republikanca po objavljivanju predsjedničke kandidature je poručila da ne zaborave da zna kako se opstaje i radi na političkoj i stranačkoj sceni u Washingtonu.

Kampanju počinje u malim sredinama, a marketinški stručnjaci naglašavaju da je u tome odlična, jer zna slušati ljude, razgovarati i pokazati se kao osoba koja može rješavati probleme. Tako je vodila kampanju za senatoricu New Yorka prije 15 godina.

New York Times, međutim, ističe da ovaj put ne treba voditi kampanju kao muškarac, kako je to radila 2008 za Senat, na što ona odgovara promjenom imidža, uz podsjećanje da je sada i ponosna baka male Charlotte.

U promotivnom videu objavljenom u nedjelju bilo je više riječi o glasačima nego o njoj samoj. Govorilo se o Obami, ali izostao je bivši predsjednik i njen suprug Bill Clinton. U drugom videu se ona osvrće na radikalni konzervatizam republikanskog vodstva.

Reuters javlja da joj republikanci nisu ostali dužni. Poručili su “Stop Hillary”. Doveli su u pitanje cijelu njenu karijeru, uključujući i vrijeme dok je bila prva dama uz predsjednika Billa Clintona.

Ipak, najviše kritika su uputili na razdoblje dok je bila državna tajnica, od 2009. do 2013, posebno na način kako je reagirala na napad na američku diplomatsku misiju u Bengaziju, potom na strane donacije Fondaciji Clinton, te na upotrebu službenog kao osobni mail.

Guverner Wisconsina Scott Walker, koji se nada republikanskoj nominaciji za predsjednika SAD, na Twitteru je napisao da je “Hillary Clinton bila arhitekt propale politike koju danas provodi Barack Obama”.

Nekadašnji guverner Floride, bivši brat predsjednika Busha, Jeb Bush, pozvao je na potpisivanje peticije o zaustavljanju Hillary Clinton.

Senator iz Kentuckya Rand Paul, koji je prošli tjedan najavio utrku za predsjednika SAD, kritizirao je vanjsku politiku koju je vodila Clinton, te je već počeo prodavati robu sa sloganom “Liberty not Hillary” (Sloboda, a ne Hillary).

U njegovom TV spotu čuje se ženski glas koji kaže da “Hillary Clinton predstavlja najgore od mašinerije Washingtona, korupciju i njeno zataškavanje, sukob interesa i loše liderstvo s tragičnim posljedicama”.

Analitičari zato ocjenjuju da ona mora stajati čvrsto uz Baracka Obamu, kao i on uz nju, što će joj osigurati nominaciju. Ne može očekivati da će izazvati istu vrstu entuzijazma kod mladih i Afroamerikanaca, na krilima kojeg je Obama došao u Bijelu kuću. No, njihove glasove nadomjestiti će podrškom žena.

Video je pokazao da će populizam namijenjen srednjem sloju biti ključna odrednica njene izborne kampanje, iako je istaknula da je u mandatu Baracka Obame smanjena ekonomska nejednakost, ali posla još ima oko najniže cijene rada, ili predškolskog i visokog obrazovanja.

Neće moći mijenjati kurs Obamine vanjske politike, ali će pokazati više čvrstine, ocjenjuju promatrači. Na toj liniji bi mogla naći i zajednički jezik s republikancima.

"Uz malu pomoć predsjednika, ali i veliku pomoć svojih neprijatelja, Clinton bi mogla pobjediti", piše E.J. Dionne, profesor na fakultetu Georgtown u Washingtonu.

Wall Street Journal naglašava da će zadatak njenog tima za kampanju biti uvjeriti javnost da je 67-godišnja Hillary, koja je na političkoj sceni četvrt stoljeća, uistinu i svježi glas budućnosti.

Ipak, “Hillary Clinton je najpoznatija žena na svijetu” podsjeća za Washington Post Bill Burton, bivši izborni strateg Baracka Obame.

Do izbora za predsjednika SAD u novembru 2016. ostalo još je 19 mjeseci.

Nacionalna konvencija demokrata biće u Philadelphiji, Pennsylvanija, u julu, dok će republikanci odlučiti o svom kandidatu za predsjednika SAD u Clevelendu, Ohio, istog mjeseca.

XS
SM
MD
LG