Dostupni linkovi

HDZ: Preko ćirilice do vlasti


Jedan od dvojezičnih natpisa sa nazivom ulice, Vukovar, foto: RTS
Jedan od dvojezičnih natpisa sa nazivom ulice, Vukovar, foto: RTS

Nakon što je Vlada utvrdila da je prikupljeno dovoljno potpisa za raspisivanje takozvanog referenduma o ćirilici, i vladajući i opozicija u Saboru ne žele raspisati referendum, već žele referendumsko pitanje poslati na ocjenu ustavnosti. Po općoj ocjeni, Ustavni sud će zabraniti referendumsko pitanje. Mnogi upozoravaju da je cijela priča pokrenuta samo da HDZ dobije vlast u Vukovaru.

Hrvatska Vlada je izvijestila da je inicijativa za raspisivanje takozvanog referenduma o ćirilici u Vukovaru sakupila dovoljno potpisa.

Predmet odlazi u Sabor, a tamo je i više nego vjerojatno da saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav neće raspisati referendum, nego će referendumsko pitanje proslijediti Ustavnom sudu Hrvatske, koji će ga - po općoj ocjeni - odbaciti kao neustavno, jer želi umanjiti dostignutu razinu manjinskih prava.

Vladajući socijaldemokrati, koji su ranije željeli da Sabor odbaci referendumsko pitanje kao neustavno, shvatili su da je to ipak posao Ustavnog suda.

„Moj prijedlog će biti da se ide prema ustavnom sudu sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti pitanja“, kaže predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin.

Na pitanje očekuje li oko toga konsenzus na Odboru, odgovara: „Naravno!“

Zahtjev da se referendumsko pitanje uputi Ustavnom sudu podržava i Istarski demokratski sabor, a neustavnim ga je još ranije nazvala Hrvatska narodna stranka. Za upućivanje Ustavnom sudu zalaže se i lijeva opozicija – Hrvatski laburisti.

HDZ je otprije tvrdio da treba prepustiti Ustavnom sudu da riješi problem, a tako tvrde i sada.

„Zbog toga što mislim da nije najsretnije izabrano pitanje – sada više ne mogu komentirati, ne znam ga na pamet – ali mislim da postoje svi razlozi za procjenu valjanosti tog pitanja“, pojašnjava član Odbora za Ustav, bivši HDZ-ov ministar uprave, Davorin Mlakar.

Sjednica odbora bit će održana sljedećeg tjedna.

Bauk ćirilice mobilizirao birače

Pozicija HDZ-a je u ovom slučaju i više nego licemjerna. Podsjetimo, upravo su oni pred 14 mjeseci, pred prošle lokalne izbore u Vukovaru, od ćirilice napravili glavnu temu svoje izborne kampanje.

Broj Srba u Vukovaru je između dva popisa narastao, i po rezultatima popisa iz 2011. godine bilo ih je više od 33 posto. To po važećim hrvatskim zakonima obavezuje da u toj jedinici lokalne samouprave u službenoj upotrebi uz hrvatski jezik i latinicu bude i srpski jezik i ćirilica.

HDZ se tome usprotivio tumačeći to vrijeđanjem osjećaja ratnih stradalnika. Tada nisu uspjeli preuzeti vlast u Vukovaru.

Ujesen je Vlada bez političke pripreme na terenu počela postavljati dvojezične ploče na državne institucije. Odmah je formiran „Stožer za obranu hrvatskog Vukovara“ u čijoj organizaciji su te ploče skidane, razbijane i otuđivane.

„Stožer“ je počeo prikupljati potpise da se raspiše referendum za izmjenu zakona i da se prag za službenu upotrebu manjinskog jezika i pisma u nekoj jedinici lokalne samouprave podigne sa 33 na 50 posto udjela u ukupnom stanovništvu, i na taj način spriječi službenu upotrebu ćirilice u Vukovaru.

Potpisi su prikupljeni i sad smo tu gdje smo.

Na novim lokalnim izborima u Vukovaru HDZ je dobio 10 od 21 člana Gradskog vijeća, a nakon 5 godina dobili su i gradonačelnika. Sada HDZ inzistira da Ustavni sud odbaci referendumsko pitanje kao nedopušteno.

Cilj je postignut. Bauk ćirilice mobilizirao je birače, HDZ je osvojio Vukovar i ćirilica sada više nije bauk za HDZ.

„Sada očekujem da potpuno okrenu ploču, pa će to prestati biti tema. Sada će vjerojatno i natpis na HDZ-u biti na ćirilici – sto posto! To je neodgovorno i ružno što se radilo. Sada su pobijedili za sto glasova i sada je sve super“, poručuje premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Kada se prošle jeseni kampanja protiv ćirilice zahuktavala, predsjednik Ivo Josipović apelirao je da se ljudska i manjinska prava i ustavne vrijednosti ne zloupotrebljavaju u dnevnopolitičke svrhe. To je ipak napravljeno.

HDZ je ostvario cilj i osvojio Vukovar, a to što se ovom temom uspjelo u godinu dana dodatno opteretiti odnose hrvatske većine i srpske manjine – nije ih briga.

XS
SM
MD
LG