Dostupni linkovi

Haški sud se sjeća masakra u Stupnom Dolu


Stupni Do
Stupni Do

U sklopu „Kulture sjećanja“ koju provodi u završnici svog rada Haški sud za bivšu Jugoslaviju objavio je na društvenim mrežama i internetskoj stranici youtube kratak video isječak kao podsjetnik na masakr bošnjačkih stanovnika u Stupnom Dolu 23. listopada 1993. godine kojeg su počinili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, HVO-a.

VIDEO LINK: kratki podsjetnik na zločin objavljen od ICTY-a

Zločin je priznao na Haškom sudu (ICTY) Ivica Rajić, a za ubojstvo 37 mještana dobio je zbog sporazuma s tužiteljstvom - tek 12 godina zatvora, koje nije ni izdržao do kraja budući da je, prema ustaljenoj praksi, pušten nakon dvije trećine odsluženog vremena iz španjolskog zatvora 2011.godine.

Suradnja s VRS-om i podjela BiH

Rajić, bivši zapovjednik Druge operativne grupe HVO-a za Kiseljak, Kreševo i Vareš iz vremena hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993.godine, prije rata bio je kapetan Jugoslavenske narodne armije, JNA i opsluživao radar na Jahorini. Zapamćen je kao jedan od najkontroverznijih vojnih zapovjednika budući da se o njegovoj suradnji s Vojskom Republike Srpske nedavno pričalo i na suđenju generalu VRS-a Ratku Mladiću.

Više dokaza haškog tužiteljstva, poput pronađenih ratnih dnevnika generala Mladića, pokazuju suradnju HVO-a i VRS-a 1993.godine, kao i zabilješke o smjernicama političkog vodstva bosanskih Srba (Radovana Karadžića) „da se pomogne Hrvatima kako bi se muslimani natjerali na podjelu Bosne“. Neki od dokaznih dokumenata pokazuju pak korespodenciju između Rajića i jednog od osuđenih u prvom stupnju iz slučaja Prlić i dr. – generala HVO-a Milivoja Petkovića, u kojoj je spomenut dug HVO-a prema VRS-u od više milijuna tadašnjih njemačkih maraka - u vezi municije.

Obilježavnjem obljetnica masovnijih ratnih zločina tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća na prostoru bivše Jugoslavije Haški sud želi stvoriti - kulturu sjećanja. Uz to i poslati poruku da je međunarodna pravda, unatoč svim nedostacima, ipak dostižna – o čemu govori podatak o preko 160 procesuiranih osoba optuženih za ratne zločine na tom UN-ovom sudu.

Najviše visokih policijskih, vojnih i političkih dužnosnika koji su se, kao i optuženi na Nirnberškim procesima, većinom branili – da su samo radili svoj posao i izvršavali zapovjedi.

Trenutno na Haškom sudu traju preostala 2 nedovršena prvostupanjska procesa, budući da su optuženi uhićeni tek nakon niz godina bijega. Na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću obrana trenutno izvodi svoje dokaze, kao i obrana bivšeg premijera tzv.SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Gorana Hadžića.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG