Dostupni linkovi

Haški sud odlučio pustiti Šešelja


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Raspravni suci u slučaju protiv vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja, odlučili su optuženog pustiti na privremenu slobodu do izricanja prvostupanjske presude.

U odluci o puštanju suci su istaknuli da su se vodili humanitarnim razlozima, budući da su dobili informacije o narušenom zdravstvenom stanju optuženog koji u pritvoru boravi već više od 11 godina te da su zato odlučili primijeniti svoje diskreciono pravo i pustiti ga na privremenu slobodu (proprio motu) kako bi bio adekvatnije zdravstveno zbrinut.

Zanimljivo je da se puštanju protivio novoizabrani sudac u postupku Niang, koji se trenutno upoznaje s postupkom, nakon što je Šešelj iz procesa uspio izbaciti suca Harhoffa.

Prvostupanjska presuda po zapovjednoj odgovornosti za zločine dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini - trebala se izreći još u listopadu prošle godine. No neposredno pred izricanje sudac Harhoff je diskvalificiran iz tročlanog Raspravnog vijeća nakon istupa protiv predsjednika suda Theodora Merona u kojem je upozorio na politički utjecaj prilikom donošenja oslobađajućih presuda optuženicima po zapovjednoj odgovornosti.

Optuženog su suci već pokušali pustiti iz pritvora ranije ove godine, no on je odbio pristati na uvjete privremenog.

Suci su zatražili u srijedu garancije od srbijanskih vlasti da Šešelj neće biti u kontaktu sa svjedocima ili žrtvama i da će se iz Srbije vratiti na Haški sud (ICTY), kada se to naloži.

Vlada Srbije poslala je UN-ovom sudu odgovor u kojem se potvrđuje spremnost da se postara i oko Šešeljevog privremenog puštanja na slobodu "kao i u slučaju ostalih haških optuženika". No, u odgovoru, potpisanog od strane vladinog predstavnika za suradnju s Haškim sudom Rasima Ljajića je naglašeno – da se prethodno optuženi Šešelj treba izjasniti „u pravno-obvezujućoj formi“ da pristaje na „sve uvjete koje propiše odgovorno sudsko Vijeće i prihvati garancije od Republike Srbije, imajući na umu da je sve do sada odbijao tako učiniti“.

Bez obzira na neizjašnjavanje Šešelja, dvoje od ukupno troje prvostupanjskih sudaca odlučilo je pustiti optuženog, spekulirajući – kako on ne može predstavljati opasnost za žrtve ili svjedoke s obzirom na svoje zdravstveno stanje, zbog čega neće inzistirati na spomenutom zahtjevu.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG